Отиди на
Форум "Наука"

Защо СпейсЕкс таксува по-скъпо държавните агенции?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс разясни защо взима от военните $316 милиона за единично изстрелване

2020-6-nov-falcon-9-launches.jpg

Снимка от изстрелването на GPS спътник на 6-ти ноември. Photo credit : SpaceX

10 ноември 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. През август космическите ентусиасти бяха изумени от новината, че военновъздушните сили на САЩ са дали на СпейсЕкс $316 милиона за изстрелване на спътник. Причината - това е много по-скъпо от обявената пазарна цена на уебсайта на компанията - $62 милиона. 

Заради подобни сделки шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин, а и други космически предприятия (напр. Арианаспейс) обвиняват Илон Мъск в дъмпинг - т.е. че таксува държавните агенции скъпо, за да подбива цените на международния пазар. По този начин се омаловажават приносите на СпейсЕкс в сферата на възвръщаемостта. 

Но на 9-ти ноември президентът на компанията Гуин Шотуел обясни на специална конференция за спътници и бизнес защо договорът е сключен за толкова голяма сума (изт. СпейсНюз). Накратко казано - цената за изстрелване си остава същата. Но за да може да бъде изпълнен полетът, трябва да бъде създаден нов, по-голям обтекател, да се обнови стартовата площадка на космодрума в Калифорния и да се построи сграда за вертикална интеграция на ракетата с военните космически апарати. 

Шотуел също така разяснява, че сумата даже не покрива всички разходи. Договорът предвижда изстрелване след около две години и това изисква бърз строеж на инфраструктурата, което допълнително оскъпява процеса. За сравнение конкурентната компания Юнайтед Лонч Алайънс (обединението между Боинг и Локхийд Мартин за ракетни изстрелвания) разполага отдавна с нужната инфраструктура и няма нужда от по-нататъшни разработки. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3640-2020-spacex-why-expensive

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...