Отиди на
Форум "Наука"

Атлас 5 излетя за пръв път с нови твърдогоривни двигатели


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американската ракета Атлас 5 излетя за пръв път с нови твърдогоривни двигатели GEM-63!

2020-14-nov-atlas-v-launches.jpg

Кадър от днешното излитане. Photo credit : ULA 

14 ноември 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 00:32 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя ракетата на американската компания ЮЛА (обединението между Боинг и Локхийд Мартин) "Атлас 5". В орбита беше изведен благополучно военният спътник "NROL-101". 

Новото за днешния полет бе, че "Атлас 5" летя за пръв път с три модерни твърдогоривни двигателя "GEM-63", построени от аерокосмическия гигант Нортроп Груман. Досега ракетата изполваше по-скъпите и по-стари "AJ-60A", създавани от Аероджет Рокетдайн. Двигателите изпълняват спомагателна роля към основната степен и увеличават товароподемността. 

"GEM-63" са най-новите двигатели от цяла серия, първоначално въведена в експлоатация през 90-те години. Първата версия "GEM-40" (номерацията идва от диаметъра, в случая 40 инча) започна да се използва на "Делта 2" през 1990 г., а след това "GEM-46" бяха внедрени на "Делта 2-Тежкотоварна". Третото поколение "GEM-60" се използваха за оборудването на среднотоварните "Делта 4". Всичките тези ракети са вече пенсионирани - останала е единствено "Детла 4" в тежкотоварен вариант.

Скоро "GEM-63" ще се внедрят на новата ракета на ЮЛА "Вулкан", която ще замени всички "Делта" и всички "Атлас". Но докато "Вулкан" с новите американски ракетни двигатели "BE-4" на основната степен влезе в експлоатация, ЮЛА реши да проведе дебюта им на използващата руски двигатели "РД-180" ракета "Атлас 5". 

Така компанията изпълнява плавен преход от старите към новите ракети. Двигателите "GEM-63" се произвеждат посредством нови способи за автоматика и роботика, съответно това смъква цената на изстрелването. 

Днешният полет бе пети на ЮЛА за 2020-та година. Други две мисии на компанията също бяха за военни цели, но имаше и две междупланетни - изстрелването на американско-европейската мисия за изучаване на Слънцето "Солар Орбитър" през февруари и на марсохода "Пърсъвиърънс" през лятото. 

Запис от изстрелването : ULA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3645-2020-14-nov-ula-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...