Отиди на
Форум "Наука"

Gorichka


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

http://gorichka.bg/

Представяне на идеята

От ноември 2003, всяка есен Горичка организира засаждане на дървета. Намираме мястото и получаваме разрешително да го залесим, купуваме фиданки, наемаме техника за транспорт, поливане, изкопаване на дупките, каним участници, осигуряваме лопати, кирки, мотики и кофи, грижим се за дърветата след засаждането.

Цели

Дърветата служат за красота в парка, за преработка на парниковите газове в града, за поддържане на биоразнообразито и живота в природата и за още много неща. Незаконната сеч на дървета в България и по света е много сериозен екологичен проблем и изисква решителна намеса от страна на държавните органи. Чрез всичките си инициативи, Горичка се стреми да предизвика промяна в стереотипите и навиците в обществото спрямо спешните екологични проблеми. Горичка иска да предлага поле за изява, публичност и възнаграждение за труда на автори, ангажирани със зелената идея. Горичка търси да осигури подкрепа, под различни форми, на “зелени” проекти, продукти, предприемачи и организации. За да останат независими от инициаторите си, всички проекти на Горичка търсят начин да се самоиздържат.

Защо трябва да засаждаме дървета?

Дърветата променят съществено мястото, в което живеем – смекчават климата, пречистват въздуха, запазват и подобряват водата, подслон са за дивата природа. Като смекчават силата на слънцето, вятъра и дъжда, дърветата реално упражняват контрол над климата, който напоследък е доста краен и непредвидим. В близост до дърветата температурите са по-ниски. Колкото по-голямо е дървото, толкова по-силно е охлаждането. Затова и засаждането на дървета в големите градове може да намали градския парников ефект, причинен от пътната настилка и сградите. Охлаждащият ефект на едно младо и здраво дръвче се равнява на десет климатика, работещи по 20 часа на ден. Дърветата филтрират и пречистват въздуха, който дишаме като отстраняват от него праха и други вредни частици. Дъждът пък отмива тези замърсители на земята. Листата поемат въглеродния двуокис от въздуха, за да образуват въглехидрати, нужни им за структурата и функционирането на растението (учили сме го по природознание). В този процес, листата абсорбират и други замърсители на въздуха като озон, въглероден моноксид, серен двуокис. И отделят кислород! Дърветата осигуряват по-добро качеството на водата – намаляват оттичащите води и ерозията на почвата, съответно често ни спасяват от наводнения. Все повече птици и животни са застрашени заради практиката на масово изсичане на горите. Залесяването на нови територии или на сечища, особено в близост до съществуващи гори, дава място за живот на много диви животни. Засаждането на дървета и храсти в градовете, ни връща към естествената (ни) среда или поне смекчава изкуствената обстановка, в която прекарваме доста голяма част от живота си.

Кога се засаждат дървета?

Съветваме те да го направиш в периода между ноември и март, но си избери ден, в който земята със сигурност не е замръзнала. През зимните месеци дърветата почти не растат. Ако си се спрял на широколистен вид, изчакай падането на листата (тогава спира вегетацията). Иглолистните трябва да са с бала (почва около корена) и така могат да се засаждат по всяко време. Все пак помни, че най-благоприятно за прихващане е по-хладното и дъждовно време.

Бъди особено внимателен с младите фиданки. Докато растат, те имат нужда от много вода. Затова ти препоръчваме да не се захващаш с това през лятото.

Добре е да знаеш, че израсналите вече дървета имат добре укрепнала коренна система, с която използват вода и хранителни вещества от почвата в много по-голяма площ. Новопосадените нямат такива завидни корени, защото окончанията им се нараняват при засаждането.

Какви дървета да изберем?

Избери местните видове, типични за региона. Те най-добре ще виреят на съответния регионален климат. А ако идеята е да се засади цяла гора, те са най-близки до характерната дива природа и ще осигурят най-подходящия хабитат за нея и животните. За засаждане в градска среда, препоръчваме ти височина над 2,50 м с дебелина на стъблото над 6 см за широколистно дръвче и височина минимум 1,20 м за иглолистните.

Как да ги засадим?

Намери една яка лопата, без нея си за никъде. Ще ти трябва и кофа (по-надолу ще разбереш защо). И не забравяй ръкавиците, някоя друга връхна дреха и гумени ботуши, защото ще се накаляш.

Изкопай дупки с достатъчна големина, за да се разположат корените без напрежение. Това означава няколко сантиметра по-дълги и дълбоки от дължината и широчината на корена на твоето дръвче (стандартните размери са 80/80/80). Дълбочината на засаждане трябва да стигне над “кореновата шийка на растението” (за нея ще се ориентираш по следите от почва на стъблото).

Не забравяй, че иглолистните видове задължително се вадят с бала пръст, за да не се оголва кореновата система. При засаждането им балата не се нарушава, а след това растението се укрепва (връзва се към три колчета), за да стои изправено.

За широколистните дървета имаш право на избор в разсадниците – предлагат ги с гол корен и с бала пръст. При втория вариант просто следвай инструкциите от горния абзац (само укрепването става с дървен кол, който се забива в дупката преди зариването). Сега, когато дървото е с гол корен, е много важно да го пазиш влажен и увит чак до момента на засаждането. В случая ти трябва плодна пръст около корените. Дървеният кол ще крепи дръвчето през първите му три години на новото място.

След като приключиш с всичко около засаждането, затъпчи пръстта около дръвчето така че то да остане там дори и след опита на някое щуро хлапе да го изтръгне. Не забравяй да полееш с 20 – 50 литра вода новозасаденото дърво. Ако решението ти да посадиш дръвче не е еднократна PR-акция, ще се наложи да го навестяваш от време на време , защото без периодично поливане на дървото, не е сигурно дали ще оцелее.

На какво разстояние да засаждаме дърветата?

Разстоянието между дърветата зависи от големината на короната и от композицията, която искаш да направиш. Минималното разстояние между широколистните е 5-6 м, а между иглолистните - 2,5-3 м. Иначе, оставяме те сам да насочиш творческия си потенциал във вярната посока.

Как да се грижим за дърветата след засаждането?

Преди да вземеш окончателното си решение дали да се захванеш с всичко това, да те предупредим: засаждането е една много малка част от грижата, от която се нуждае едно дърво.

Иска се и редовно поливане – това е най-сигурната гаранция за оцеляването му.

Ще се налага и окопаване през първите три години (те са нещо като първите седем при човека). Това осигурява “аериране” на кореновата система (освежаваш го с глътка кислород) и предпазва от плевелна растителност.

Добре е да сложиш и мулч (смесица от тор със слама или борови корички) около корените, с което ще предотвратиш поникване на семена на плевели и ще намалиш изпарението на влагата.

Откъде да вземем фиданки за засаждане?

Фиданки се продават в разсадници.

Списък на най-близките разсадници:

http://zeleno.bg/?action=view&catid=14

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Вчера засадихме 90 акации ( в Добруджа ). Освен всичко друго от изброените по- горе причини за залесяването искам да добявя, че нява нищо по- хубаво от това да прекараме известно време сред чистия въздух на гората и да извършим малко физическа дейност полезна за телата ни и за природата:good:

Редактирано от fixxxsers
от латиница на кирилица
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...