Отиди на
Форум "Наука"

Топ 5 космически постижения през 2020-та година


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

china-flag-moon.jpg

Китайското кацане на Луната е Топ 1 събитието на годината според класацията на КОСМОС БГ. Photo credit : CNSA/CLEP

Прочетете останалите от поредицата "празнични статии", излезли към този момент:

Топ 10 космически мисии, които очакваме през 2021 година

Космическата 2021: Новите пилотирани космически кораби. Какво да очакваме?

Космическата 2021: Започва строежът на орбиталната станция на Китай!

Защо Бъдни вечер е важен за космонавтиката

29 декември 2020 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. Всички очакваме с нетърпение да изпратим 2020-та по понятни причини, които няма нужда да споменавам. Това обаче не означава, че през изминаващата година се случваха само лоши неща. По отношение на космонавтиката 2020-та беше една от най-успешните в историята. Представям Ви класацията от Топ 5 значими космически постижения, на които станахме свидетели през годината. 

№5. Мисията на САЩ "Озирис-Рекс" се спусна на повърхността на астероида Бену и събра проби от него

2020-osiris-rex-touchdown.gif

Тази компилация от две снимки показва повърхността на астероида Бену малко преди и след като "Озирис-Рекс" се докосва до него. Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

Мисията "Озирис-Рекс" на НАСА е мой личен фаворит - все пак това е мисия с български принос, а самият аз съм получил наградата Sulfur Rockstar на инициативата Космокуест като единствения човек в България, картографирал над 200 снимки на астероида Бену. На всички, които се включихме в картографирането на астероида като доброволци, бяха връчени и сертификати за участие. 

Сериозният труд по изготвянето на карта и подбирането на безопасно място за спускане доведе до желания успех - на 21-ви октомври "Озирис-Рекс" достигна до повърхността на Бену! Няколко секунди по-късно роботизираната ръка TAGSAM събра около 2 килограма скални и почвени проби, след което автоматичната междупланетна станция започна отдалечаването си от астероида. През следващите няколко дни екипът на мисията успешно изпрати командите за застопоряване на колекционирания материал във възвръщаемата капсула, а на 30-ти октомври капсулата бе окончателно опакована. Тя ще остане в това състояние до 2023-та година, когато ще се завърне на Земята чрез парашут. "Озирис-Рекс" е най-амбициозната възвръщаема космическа мисия на САЩ след приключването на програмата "Аполо" през 70-те години на миналия век, когато астронавтите на НАСА донесоха множество скали от Луната. 

№4. Японската космическа мисия "Хаябуса 2" се прибра на Земята с проби от астероида Рюгу

2020-hayabusa-crater-photos.jpg

Снимки на събраните проби от астероида Рюгу в контейнерите B и C на "Хаябуса 2". Photo credit : JAXA

Ако през 2020-та година американската мисия "Озирис-Рекс" достигна до основната си цел - астероида Бену, то японската "Хаябуса 2" приключи пътешествието си и се завърна на Земята. Нямаше как да е иначе, защото "Хаябуса 2" бе отпътувала две години по-рано в сравнение с "Озирис-Рекс", а през 2018-та и 2019-та година извършваше кацания на астероида Рюгу. 

На 5-ти декември бе грандиозният финал за японската роботизирана експедиция - спускаемата капсула със събраните от Рюгу проби се прибра на Земята посредством парашут в австралийската база Вумера. След като капсулата бе транспортирана обратно в съоръженията на японските научни институти, на 15-ти декември изследователите показаха снимки на доставените на Земята скали и грунд от астероида. Забележителен успех за японската космонавтика! 

№3: Мисията на САЩ и Европа "Солар Орбитър" засне снимки на Слънцето от рекордно близко разстояние 

Solar-Orbiter-sun-pillars.jpg

Eдна от първите снимки на Слънцето, заснети от "Солар Орбитър" посредством прибора EUI при разстояние само 77 милиона километра от слънчевата повърхност! Photo credit : Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL

На 10-ти февруари тази година американската космическа ракета "Атлас 5" изведе в космоса съвместната мисия между САЩ и Европейската космическа агенция (ЕКА) "Солар Орбитър". Основната цел ѝ e изучаването на нашето Слънце, като трябва да бъдат заснети първите снимки на слънчевите полюси.

Но докато това се случи, ще мине известно време - посредством сложни маневри и облитания на Венера (първото от което бе факт на 27-ми декември) "Солар Орбитър"  ще се сближава със Слънцето и ще променя наклона на орбитата си. И все пак още през тази година станахме свидетели на какво е способна мисията. На 16-ти юли, навръх 51-годишнината от изстрелването на първия пилотиран полет до Луната "Аполо 11", НАСА и ЕКА ни показаха дебютните снимки от "Солар Орбитър", заснети от рекордно близко разстояние, възлизащо само на 77 милиона километра от слънчевата повърхност. Както сами виждате на една от тях (показаната по-горе), детайлите са зашеметяващи. Учените даже успяха да наблюдават неизвестни досега структури на Слънцето, които напомнят на лагерни огньове. 

№2: Америка възобнови пилотираните космически експедиции - първите стартове на новия кораб "Крю Драгън"

noguchi-crew-dragon-1.jpg

Снимка на пилотирания космически кораб "Крю Драгън" на фона на Луната, заснета от японския астронавт Соичи Ногучи. Photo credits : NASA/JAXA/Soichi Noguchi

Допреди десетилетие НАСА редовно изпращаше хора в космоса посредством космическите си совалки. След това агенцията пенсионира совалките и престана да изстрелва астронавти. Много космически ентусиасти очаквахме с нетърпение мига, в който американски пилотирани кораби отново ще се отправят към орбита. 

През 2020-та година това най-сетне се случи! На 30-ти май излетя първият кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън" с астронавтите на НАСА Боб Бенкен и Дъг Хърли. След двумесечен престой в орбита, в началото на август корабът с Бенкен и Хърли се завърна на Земята. Впоследствие, на 16-ти ноември, "Крю Драгън" отново излетя - този път с четирима души на борда - Майкъл Хопкинс, Шанон Уокър, Виктор Гловър (астронавти на САЩ) и Соичи Ногучи (астронавт на Япония). Успешното въвеждане на новия кораб в експлоатация направи възможно екипажът на Международната космическа станция да стане седемчленен (доскоро в космоса живееха постоянно максимум шестима души). Счита се, че присъствието на още един астронавт на МКС ще удвои научния ѝ принос.

№1 - Китайската мисия "Чанг'e 5" осъществи първия двупосочен полет от Земята до повърхността на Луната след 44-годишно прекъсване

china-flag-moon.jpg

Знамето на Китай на Луната, разположено от мисията "Чанг'e 5". Photo credit : CNSA/CLEP

Китайският полет до Луната е топ събитието на 2020-та. Не заради друго, а защото над четири десетилетия не е имало мисия с доставка на грунд и скали от естествения ни спътник към Земята. Как изобщо успяхме да го допуснем...

Преди изстрелването на "Чанг'e 5", единствено САЩ и СССР са осъществявали двупосочни полети до лунната повърхност. Американците - в хода на пилотираната програма "Аполо", а съветските учени - в рамките на роботизираната програма "Луна". Последната мисия, доставила на Земята лунен грунд и скали, е "Луна 24" през 1976 година...

Най-важните факти за "Чанг'e 5": мисията беше изстреляна от Земята на 23-ти ноември посредством китайската ракета "Лонг Марч 5". Кацането на Луната бе осъществено на 1-ви декември, а самото събиране на проби - на следващия ден. На 3-ти декември отлитащата степен беше изстреляна от лунната повърхност, а на 5-ти декември тя извърши скачване с орбиталния отсек. Това бе първата стиковка в окололунна орбита след експедицията "Аполо 17" през декември 1972 година. След тази процедура завръщането към Земята вече можеше да започне. Китай даде ход на обратното пътешествие на 12-ти декември. На 16-ти декември спскаемата капсула се прибра посредством парашут, а след измерването на контейнерите учените установиха, че са доставени малко под 2 килограма проби от Луната. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3733-2020-top-5-achievements

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...