Отиди на
Форум "Наука"

Космическата 2020: Финално обобщение


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическата 2020: Финално обобщение

 2020-14-dec-angara-launches.jpg

Снимка от декемврийското изстрелване на руска ракета "Ангара". Photo credit : Roscosmos

Прочетете останалите от поредицата "празнични статии":

Топ 10 космически мисии, които очакваме през 2021 година

Космическата 2021: Новите пилотирани космически кораби. Какво да очакваме?

Космическата 2021: Започва строежът на орбиталната станция на Китай!

Защо Бъдни вечер е важен за космонавтиката

Топ 5 космически постижения през 2020-та година

31 декември 2020 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. САЩ е абсолютен лидер по общ брой космически полети, проведени през 2020-та година. Бяха осъществени 44 изстрелвания на орбитални ракети, от които 40 завършиха с успех. Три от четирите провалени мисии бяха очаквани, тъй като включваха все още неизпитани чисто нови ракети, които тепърва предстоят да бъдат въведени в експлоатация. 

На второ място е Китай - през 2020-та страната изстреля 39 орбитални ракети, от които 35 постигнаха успех, а четири аварираха. Също както е случаят с Щатите, повечето от провалите касаят нови и неизпитани ракети. В този смисъл провалите не са бъг, а очакван и неизбежен етап от развитието на космонавтиката. 

На трето място е Русия със 17 старта. За втора поредна година Русия се похвали, че всичките изстрелвания са успешни. Тук обаче напомням, че заявката за 2020-та беше за 40 старта, приблизително колкото на САЩ и Китай. Русия успя да изпълни само малка част от планираните полети. И все пак един от полетите беше важен - през месец декември, след шестгодишно прекъсване, беше възобновена изпитателната програма на новото ракетно семейство "Ангара".

Четвъртото място се заема от Европа. Бяха изстреляни пет европейски ракети, но един от стартовете завърши с провал. Изненадата бе много неприятна, защото за втора поредна година аварира лекотоварният носител "Вега".

Японците са пети с четири полета - всичките успешни. Следва Индия с две благополучни мисии. Иран също има две изстрелвания, от които едно е успешно. На последно място е Израел с един безпроблемен полет. 

Четири от изстрелванията през 2020-та година бяха пилотирани - две американски и две руски, като в космоса полетяха общо 12 души. Понастоящем постоянният екипаж на Международната космическа станция е седемчленен - благодарение на новия пилотиран кораб на САЩ "Крю Драгън".

Една роботизирана мисия беше изстреляна към Луната (на Китай). Три безпилотни експедиции полетяха към Марс (една арабска, една китайска и една американска). Беше проведено и изстрелване на съвместна мисия между САЩ и Европа, която ще изучава Слънцето. 

Две бяха кацанията на обекти от Слънчевата система, различни от Земята. През октомври мисията на САЩ "Озирис-Рекс" се спусна на астероида Бену, за да събере проби от повърхността му. През декември китайската мисия "Чанг'e 5" кацна на Луната, също с цел събиране на проби.

Единствената мисия през 2020 г., която изучаваше планета от Външната слънчева система, бе американската "Джуно". Тя продължава да кръжи около Юпитер и до ден днешен.

Бяха извършени три посещения на Венера посредством облитания - едно американско, едно европейско, едно на съвместна мисия между САЩ и Европа. 

Ето новите ракети, които бяха изпитани през 2020-та година: китайските "Церес 1", "Куайчжоу 11" и три носителя от семейството "Лонг Марч", американските "Лончър Уан" и "Рокет 3" (съответно на частните фирми Върджин Орбит и Астра), иранските "Касед" и "Симорг", руската "Ангара". 

Новите космически кораби за превоз на хора в орбита, които проведоха изпитателни полети през годината, са два. Единият е все още неименуваният китайски кораб, който ще замени настоящия "Шенчжоу". Той ще се използва за обслужване на модулната орбитална станция на Китай и за пилотирани мисии до Луната. Американският кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън" завърши безпилотните си изпитания през януари и през месец май започна да вози хора в космоса. 

СпейсЕкс продължи с изпитанията на новото поколение кораби "Старшип" и през 2020-та проведе успешно три тестови атмосферни полета.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3734-2020-finalno-obobshtenie

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Над 75% от изпратените апарати в космоса през 2020 г. са на САЩ

31 декември 2020 г. 23:00 ч. В навечерието на Новата година е време да покажа последната статистика. 

Над 75% от апаратите (т.е. спътници и кораби), изстреляни в космоса през 2020-та година, са на САЩ. Истинската изненада обаче е класиралият се на второ място... 

И това е Великобритания - защото в тази държава е основана фирмата УанУеб, която изгражда спътников интернет, конкурентен на Старлинк (проекта на СпейсЕкс). Вярно е - през 2020-та компанията фалира, но бързо бе спасена от британското правителство и извеждането на спътниците беше възобновено.

Едва на трето място според тази класация се позиционира Китай. Русия е на четвърто.

Общият брой изведени апарати в космическото пространство през годината е 1 217 от общо 28 различни държави.

Информацията бе споделена от космическия анализатор Томас Бъргхард. 

2020-75-percent-american.jpg

Image credit : Thomas Burghardt. Източник - този линк

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3735-2020-posledna-statistika

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...