Отиди на
Форум "Наука"

20 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА НА ДЕМАГОГА


Recommended Posts

  • Потребител
Отдавна не ги бях чел. Попаднах случайно на тях и ми хрумна нещо интересно.
Може ли всеки един от вас да посочи един член на форума, който отговаря на повечето от тези 20 точки според самия него. :) Идеята ми е всеки да напише по един единствен коментар и да посочи ника на форумен потребител ( включително на такива, които вече са неактивни или блокирани ). Целта не е темата да става дискусионна, а да видим дали ще има някакво приблизително единомислие сред потребителите тук. Започвам аз. Без много да му мисля посочвам "Du6ko".



20 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА НА ДЕМАГОГА
 

1. Никога не отговаряй прямо на поставен въпрос и не разкривай напълно своята позиция. Така ще оставиш за себе си повече място за отстъпление, казвайки "аз имах предвид нещо друго".

 

2. Помни - опонента през цялото време трябва да доказва, че не е камила. Ако той доказва подобна глупост, той няма да има време да разобличава теб и зрителите твърдейки, че ти заблуждаваш.

 

3. Никога не спори с други демагози. Ако имаш избор на какъв пост да отговаряш, избирай новаци, които наивно се опитват да разговарят с теб, като човек, който може да се промени. Те самите са лесна жертва, и ти ще можеш да ги заблудиш.

 

4.  Към демагога мръсотия не полепва. Каквото и да ти пишат винаги оставай бодър, невъзмутим и лъскав. Това вбесява.

 

5. Не се занимавай с примитивна глупост и не се "пали". Ядливите и насмешливи "удари под кръста" са много по-обидни и ефективни. Така модератора няма да намери извинение за да ти затвори устата, както всъщност много би му се искало.

 

6. Ако в постът на опонента на 90% от аргументите не може да се възрази - ги игнорирай. След това търси слабото място в останалите 10%, разпространявай и коментирай само него.

 

7. Ако са те засекли в измама или грешка, си давай вид, че нищо не се е случило и започвай спор на нова тема, където можеш да подхванеш инициативата. Никога не признавай своите грешки, не се оправдавай и не се защитавай - това е недостойно за един истински демагог.

 

8. Създавай свои постове с ореол на самоочевидност. Фразите "НА ВСЕКИ Е ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ...", "САМО ГЛУПАК НЕ ЗНАЕ, ЧЕ...", "ОТДАВНА Е ИЗЯСНЕНО, ЧЕ..." - правят чудеса.

 

9. На света няма абсолютно безспорни истини, затова опитния демагог може да опровергае всеки пост на опонента:

 

...ако някой изказва експертна оценка - кажи, че това е просто неговото мнение;

...ако са преведени някакви факти - кажи, че източника е недостоверен;

...ако казват, че две и две е четири - отговори, че това не може да бъде аргумент.

 

10. Една от най-добрите тактики - да доведеш опонента до "пълно вбесяване" ( за добрия демагог това не е проблем), а когато се появи дори и най-малкия намек, че заблуждаваш, - оскърбено отговори, че в опонента аргументите са свършили и той е преминал към лични нападки.

 

11. Друг добър пример - апелирай непрекъснато опонента "да използва ума си". "Ти си умен човек и сам разбираш, че...". Ако той все пак възразява, на всички ще стане известно, че всъщност той е един идиот.

 

12. Ако все пак са те притиснали до стената, демонстративно "се озъби" и кажи: "Всичко това е поредната глупост. Аз смятам, че..." Аргументът "всичко това" е принципиално неопровержим.

 

13. Фразата: "Опонентът така и не преведе никакви доказателства" - е най-добрия приятел на самоуважаващия се демагог Не се бой да я използваш постоянно, дори и неопровержими доказателства да се постват постоянно. Опонента все едно - не ще успее да отговори.

 

14. Не се страхувай нагло да твърдиш, че бялото може да бъде черно, а черното - бяло. Колкото и да е странно, трудно е да се докаже обратното.

 

15. За демогогът няма научни степени и звания. Връзката към някакъв авторитет никога не може да бъде доказателство и може да бъде развенчана с простичкото: "А вие нямате ли свобода на мислене, самостоятелно мислене?"

 

16. Запомни, че думата "обоснови се" е грубо ругателство. Ако те карат да се "обосновеш", в отговор заяви, че всичко вече си го казвал много пъти, и че явно опонентите не са чели твоите постове.

 

17. Никога не свършвай спора пръв. Чакай, докато опонента разбере, че да се говори с теб е безполезно и се откаже, а след това обяви своята победа.

 

18. Ако нещо ти кажат, цитирай "авторитетни източници" /например "истина.ком"/. Това е яко и предизвиква уважение. Вземи две -три фрази и ги повтаряй постоянно.

 

19. Поствайки линк към тази страница, ти поставяш опонента в състояние на лют и бесен спор и колкото повече цитираш, толкова по-сигурно заемаш мястото на "доказване на противното"

 

20. И накрая - последно....Помни, всички наоколо знаят, че си демагог. Затова не е задължително да се грижиш за тяхното мнение. Всичко което правиш го прави за да се издигнеш в своите си, а не в техните очи.

Редактирано от Димитър Йорданов
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...