Отиди на
Форум "Наука"

60 години от полета на Гагарин


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

На прага на 60-годишнината от полета на Гагарин: какво е бъдещето на руската космонавтика?

2020-soyuz-ms-17-launches.jpg

Снимка от изстрелването на пилотиран кораб "Союз" през октомври 2020-та. Photo credit : Roscosmos

30 януари 2021 г. 21:15 ч.

Светослав Александров. На 12-ти април ще отбележим точно шест десетилетия от изстрелването на първия космонавт - Юрий Гагарин. Кръглите годишнини представляват чудесен повод да отпразнуваме постижението, да си спомним за миналото, да направим равносметка на случилото се и да отправим взор към бъдещето. 

Но какво ще ни покаже Русия относно нейните близскосрочни космически планове? Макар че януари вече отминава, до ден днешен стратегията на руската космонавтика през 2021-ва остава неясна. 

По случая космическият анализатор Тони Куин написа подробна статия на страниците на журнала The Space Review. 

Най-общо казано, през настоящата година Русия планира да изстреля три пилотирани кораба "Союз", както и дългоочаквания модул "Наука", който ще стане постоянен компонент към Международната космическа станция. Роскосмос също така изразява желание да изпрати актриса в космоса за заснемането на филм и да проведе първите туристически полети до орбита след 12-годишно затишие.

Допреди няколко месеца тези планове изглеждаха ясно начертани, пише Куин. След като НАСА възобнови пилотираните си космически изстрелвания, американците се отдръпнаха от използването на руски кораби "Союз". Но даже и когато американските совалки все още летяха, "Союз"-ите постоянно се използваха за превоз на чуждестранни астронавти. Истината е, че не е изстрелван изцяло руски екипаж след потопяването на старата станция "Мир" в океана.

Затова през ноември миналата година Русия обяви екипажа на "Союз МС-18", който се състои от космонавтите Олег Новицки, Пьотр Дубров и Сергей Корсаков. Тяхната мисия трябва да започне на 9-ти април тази година - само три дни преди честването на Гагарин. Русия безспорно ще използва случая да популяризира отечествената си космонавтика, тъй като това е първият изцяло руски екипаж, който трябва да посети МКС. Представените през ноември дубльори бяха Антон Шкаплеров, Андрей Бабкин и Дмитрий Петелин. Ако не се налага спешна смяна на космонавтите през последните седмици и дни преди старта, като правило дубльорите веднага биват назначавани на следващата експедиция, която в случая е "Союз МС-19".

Но само няколко седмици след оповестяването на членовете на "Союз МС-18", в интернет бяха публикувани снимки от НАСА и Роскосмос, показващи тренировките на космонавтите в Хюстън. Изненадващо сред тях не присъстваше Бабкин, но вместо него тренираше американецът Марк Ванде Хай. Защо? До ден днешен нямаме обяснение какво правеше Ванде Хай сред руския екипаж, което доведе до спекулации, че той може да излети през април тази година със "Союз МС-18". Но НАСА не е заявила желание да праща астронавти в космоса със "Союз"-и. Затова предположенията паднаха върху потенциална сделка между Роскосмос и частната компания Аксиом. Ванде Хай би бил назначен като временен служител на Аксиом и така Щатите биха избегнали тромавите процедури на НАСА. Като резултат американската космонавтика би се подсигурила срещу евентуални нови отлагания на корабите "Крю Драгън" и "Старлайнър". 

От друга страна руснаците също биха спечелили - с отдръпването на НАСА от руските услуги спира съответно и американското финансиране, което движеше изстрелванията на корабите "Союз" през последното десетилетие. Евентуална сделка с Аксиом ще налее средства в закъсалата финансово руска космонавтика, но пък така Русия ще се лиши от престижно изстрелване на изцяло руски екипаж навръх годишнината от полета на Гагарин.

Положението през януари т.г. стана още по-усложнено, коментира Куин. През този месец Русия изключи Андрей Бабкин от отряда на космонавтите поради медицински съображения. Това е огромна лична трагедия за Бабкин, който прекара 14 години в Роскосмос без да дочака своя шанс за полет. Неговото място беше заето от опитния космонавт Олег Артемиев. Ако Артемиев не излети като дубльор, вероятно ще заеме повторно своята предишна роля като командир на "Союз МС-21" през 2022 г.

Ситуацията с кораба "Союз МС-19", който трябва да бъде изстрелян през октомври, е даже още по-неясна. По традиция екипажът трябваше да се състои от дубльорите на "МС-18", т.е. Шкаплеров, Бабкин и Петелин, както вече беше подчертано по-горе. Мястото на Шкаплеров изглежда сигурно, но що се касае до Бабкин - надали Роскосмос ще го върне толкова скоро след като беше премахнат от предишния екипаж поради медицински съображения. Ако се стигне до изстрелването на американеца Ванде Хай през април, вероятно Корсаков ще бъде преместен от екипажа на "Союз МС-18" на този на "МС-19".

Стигаме и до заявения проект за изпращането на руска актриса в космоса. Самият шеф на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин застава в подкрепа на идеята като възможност за популяризация на космонавтиката навръх 60-годишнината от мисията на Гагарин. Но инициативата не се радва на повсеместна подкрепа в Русия - един от най-ревностните противници е руският вицепремиер Юрий Борисов. В свое интервю за РИА Новости Борисов сподели, че подкрепя изстрелването на професионална актриса само в случай че се намери комерсиален спонсор, но в никакъв случай за сметка на данъкоплатците, за да не бъде ощетявана научната програма на МКС. 

Очаква се в близко време да стане ясно кое политическо лоби ще надделее и дали Русия ще се опита да реализира инициативата, чрез която страната иначе иска да конкурира проекта на Том Круз за заснемането на американски космически филм.

Последната пилотирана мисия, планирана за настоящата година, е тази на "Союз МС-20". Ако тя бъде реализирана, както се очаква, през месец декември, в космоса ще полетят двама туристи и един професионален космонавт. Понастоящем екип от руски инженери, както и от космонавтите Александър Мисуркин и Сергей Прокопиев, модифицират въпросния "Союз", за да може да бъде управляван само от един пилот. Счита се, че това ще е Мисуркин. Засега самите туристи не са официално оповестени. Неофициално, напомня Куин, се спрягат имената на Йоана Майслингер, австрийска авиаторка, както и на популярна японска певица. Мисията на двамата ще бъде осигурена финансово посредством комерсиални спонсори. 

Само че в края на 2020-та Майслингер претърпя травма и все още не е ясно дали това ще постави под въпрос космическото ѝ пътешествие. Възможно е тя да бъде сменена от други клиенти на компанията Спейс Адвенчърс, която традиционно е организирала досегашните туристически полети на борда на "Союз". И освен това съществува вероятност Роскосмос да е сключила самостоятелно договор с други кандидати посредством подфирмата за комерсиални мисии Главкосмос. Главкосмос вече е изразила амбиции да провежда туристически полети, с което може да се превърне в конкурент на Спейс Адвенчърс.

Както сами виждате от представения по-горе текст, макар че първият месец от 2021-ва вече отминава, плановете на Русия за годината тънат в неяснота. Но едно е сигурно, твърди Куин. С отказването на НАСА от космическите услуги на руснаците, Роскосмос се опитва да намери нови начини за финансиране. Частната компания Спейс Адвенчърс ще се включи в осигуряването на попълнения за "Союз"-ите, а Главкосмос се очертава като нейна алтернатива.

Източник : The Space Review

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3774-2021-gagarin-russia-future

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...