Отиди на
Форум "Наука"

Рокет Лаб започва създаването на ракета Неутрон за мегагрупировки и пилотирани космически полети


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Рокет Лаб започна създаването на нова ракета за спътникови мегагрупировки и пилотирани космически полети

rocketlab-neutron.jpg

На илюстрацията - вляво е показана сегашната ракета "Електрон", вдясно - бъдещата ракета "Неутрон". Image credit : Rocket Lab

1 март 2021 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Рокет Лаб е топ лидер в изстрелванията на малки спътници посредством лекотоварната ракета "Електрон". Днес фирмата оповести, че започва работа по нова ракета "Неутрон", която ще може да извежда в орбита полезен товар с тегло 8 тона. Ракетата ще се използва за изстрелването на спътникови мегагрупировки и пилотирани космически мисии. 

Това е сериозен обрат за Рокет Лаб. Доскоро официалната позиция на фирмата бе, че е фокусирана единствено върху малки ракети за нуждите на създателите на микросателити.

"Няма да изстрелваме месо. Съсредоточени сме върху създаването на орбитална инфраструктура, която ще подобри живота на Земята", оповести основателят на компанията Питър Бек през 2018-та година.

Днес обаче заявката за 40-метровата ракета "Неутрон" включва изстрелването на големи спътници, междупланетни роботизирани станции, товарни мисии до Международната космическа станция и пилотирани експедиции.

Засега техническите подробности относно ракетата не са известни. Споменато е само, че капацитетът на "Неутрон" предвижда превозването на полезен товар от 8 тона до околоземна орбита, 2 тона до Луната и 1.5 тона до Венера и Марс. Също така първата степен на ракетата ще бъде възвращаема и по подобие на "Фалкън 9" ще извършва кацане върху плаваща океанска платформа. 

Изстрелванията на "Неутрон" ще се провеждат от Средноатлантическия регионален космодрум в САЩ. Първият полет е насрочен за 2024-та.

Покрай новите грандиозни планове, Питър Бек оповести още една важна новина за Рокет Лаб - компанията става публична чрез нейното сливане с Vector Acquisition Corporation. 

За повече информация : Рокет Лаб 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3833-2021-rocket-lab-neutron-unveiled

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Рокет Лаб разкри допълнителни подробности относно новата среднотоварна ракета Неутрон

3 декември 2021 г. 08:05 ч. Вчера, на 2-ри декември, американската компания Рокет Лаб разкри допълнителни подробности относно ракетата "Неутрон", която понастоящем е в етап на разработка.

"Ето как една ракета трябва да изглежда през 2050 година", съобщи основателят на фирмата Питър Бек. "Но ние я строим днес".

Акцентите от брифинга са следните: 

1. Ракетата изглежда широка и това е умишлено - тя ще разчита основно на атмосферното триене за забавяне на скоростта на първата степен и нейното завръщане на Земята. 

2. "Неутрон" ще бъде направена от въглероден композит.

3. Първата степен ще е възвръщаема и ще се приземява върху площадка на суша - според Питър Бек осигуряването на платформа в океана е твърде скъпо. Степента ще притежава седем двигателя "Архимед" на течен метан и кислород.

4. Втората степен няма да е възвръщаема, но ще е изключително лека и ще има само един двигател "Архимед".

5. Обтекателят ще е възвръщаем и ще има четири отделни секции - той ще се разтваря като цвете, ще освобождава полезния товар и втората степен и ще се затваря отново, за да кацне на Земята заедно с първата степен.

6. Товароподемността на "Неутрон" е 8 тона до околоземна орбита във възвръщаем вариант и 15 тона в невъзвръщаем.

7. Очакванията са ракетата да е готова през 2024 година, но Питър Бек не го обещава - напомня, че проектите в космонавтиката непрекъснато търпят отлагания.

Източник: Рокет Лаб

2021-neutron-rocket.jpg

Ракетата "Неутрон" - илюстрация. Image credit : Rocket Lab

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4253-2021-rocket-lab-neutron-update

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...