Отиди на
Форум "Наука"

Заобикалящата ни среда е главна причина за повечето заболявания


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Според данните на експертите от Световната здравна организация, в 80-85% от случаите причини за възникване на злокачествени образувания са факторите на външната среда. Животът на много хора дори без вредни навици често се съкращава от онкологични, кардиологични, стомашно-чревни, ендокринни и други заболявания. Те се появяват като че ли от "нищото", просто от това, че ходим, дишаме, спим, пием и ядем. Специалистите все по-често виждат тяхната първопричина в лошата екология, т.е. в замърсената околна среда.

Ето и най-честите зависимости:

Въздухът

Източници на замърсяването: автомобили, промишлени предприятия, производствата на минерални торове, оцветители, катализатори, цимент.

Болести: онкологични, на дихателните органи, кръвообращението, нервната система.

Автомобилите са главният фактор за високите нива на въглероден оксид във въздуха. Той възпрепятства абсорбирането на кислорода от кръвта, което отслабва способността за мислене, забавя рефлексите и в някои случаи може да бъде дори причина за загуба на съзнание и смърт.

Освен това във въздуха постъпват редица опасни вещества като ацеталдехид, бензол, никел, цинк, мед, формалдехид, толуол и т.н. Част от тях са т.нар. тежки метали, притежаващи способността да се натрупват в живите организми, увеличавайки своята концентрация, което вреди на здравето.

Промишлените предприятия са другите основни замърсители на въздуха с прах и сажди.

Климатиците и другите съвременни вентилационни системи частично прочистват въздуха, но трябва да се знае, че при преминаването на въздуха през филтъра и системата за нагряване и охлаждане могат напълно да бъдат унищожени и йоните, оказващи благоприятно въздействие на човека. Ако вашият климатик няма специален агрегат, който допълнително да йозира въздуха, то е добре да се снабдите с отделен йонизатор.

Водата

Източници на замърсяването: отпадъците на промишлените предприятия, повредите в канализационните системи.

Болести: онкологични, сърдечно-съдови, на храносмилателните органи, на органите на стомашно-чревния тракт, а също и генни мутации.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) във водата може да се съдържат до 13 хиляди потенциално токсични елементи. Тежките метали предизвикват атеросклероза, полиневрит, хипертония, поражения на костния мозък, влошаване до загуба на зрението.

Радиоактивните елементи (уран, плутоний, стронций, цезий) водят до появата на онкологични заболявания, генетични изменения, отслабване на имунитета, вродени пороци.

Заразните микроби, попаднали във водата от канализацията, са причина за гастроентерит, хипатит, миокардит, полиемиелит и различни видове чревни разстройства.

Правилата за безопасност са доста прости: да не се пие вода от водоеми без пречиствателна система, да не се къпем в забранени места, да използваме специални филтри.

Xраната

Източници на замърсяването: синтетичните торове и отровните химикали.

Болести: хепатит, дисбактериоза, алергия, онкологични заболявания.

Дори в най-вкусните ястия може да се съдържат пестициди, хербициди, нитрати и нитрити. Калиевият или натриевият нитрат и нитрит се прилагат все по-често като добавка в месото и месните продукти за запазване на червения цвят и в качеството им на консерванти. Освен до обичайните натравяния, те водят до понижено съдържание на витамини в организма, намаляват устойчивостта към действието на онкогенните фактори.

Консервантите унищожават много полезни микроорганизми - бифидобактериите, обитаващи стомашно-чревния тракт и могат да доведат до дисбактериоза. Под термина "хранителна добавка" всъщност се крият стотици химични съединения, съдържащи злато, сребро, хлор, сярна киселина и въглища. Тези вещества не се усвояват от организма, а се наслагват в черния дроб и стават причина за появата на жълт цвят на лицето, заболявания на стомашно-чревния тракт, хепатит, алергии.

Винаги обръщайте внимание на срока на годност на продуктите (колкото по-дълъг е той, толкова повече консерванти и антиокислители се съдържат в него). Яжте повече кисело мляко с бифидобактерии, приемайте витамин С, който, според много изследвания, възпрепятства образуването на вредни вещества, предизвикващи рак.

Домовете

Източници на замърсяването: строителни и отпадни материали, полимерни изделия, токсични почистващи средства.

Болести: астма, алергия, нарушения на мозъчната дейност.

Много от летливите химични вещества във въздуха на нашите домове притежават алергенна, мутагенна и канцерогенна активност. Те се отделят както от вредни строителни материали, така и в процеса на стареене на линолеума, пластмасата и комбинираната мебел, при прането и дори при образуването на нагар по тиганите.

Потенциално опасни за здравето са почистващите химически средства и прахове за пране и по-точно техните основни действащи компоненти: повърхностно-активните вещества (ПАВ). Особено вредни са анионните ПАВ (А-ПАВ), които могат да предизвикат нарушения в имунната система, алергия, поражения на мозъка, черния дроб, бъбреците и белите дробове. Те повишават вероятността от развитието на атеросклероза в кръвоносните съдове - най-вече на сърцето и мозъка, нарушават предаването на нервните импулси в централната и периферна нервна система.

Праховете за пране съдържат вредни за здравето фосфатни добавки, осигуряващи толкова здрави съединения на ПАВ, че дори 10 изплаквания не са в състояние да освободят дрехите от химикалите.

Хлорът предизвиква заболявания на сърцето, атеросклероза, анемия, хипартония, алергични реакции, а също разрушава белтъчините, влияе отрицателно върху кожата и косата, повишава риска от ракови заболявания.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...