Отиди на
Форум "Наука"

Руските космонавти идеализират западните си колеги


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

ИМБП - РАН: Руските космонавти идеализират чуждестранните астронавти

2020-18-russian-cosmonauts-spacewalking.

На кадъра: космонавтите Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков работят в открития космос на 18-ти ноември 2020. Photo credit : NASA TV

6 април 2021 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Руските космонавти, работещи на Международната космическа станция, идеализират западните си колеги. Това става ясно от резултатите от опита "Взаимодействие", които са публикувани в книгата "Медико-биологични експерименти на борда на МКС". Книгата бива представена тези дни (5-8 април) на международния симпозиум "Човек в космоса" в Москва. 

Новината бе съобщена от РИА Новости.

Учените от Института по медико-биологични проблеми (ИМБП) към Руската академия на науките (РАН) обясняват резултатите си с това, че руските космонавти и американските астронавти рядко тренират заедно. Освен това полетите първоначално биват организирани като общи, но вече на Международната космическа станция екипите се делят на национални и те си имат свои собствени командири. По този начин руснаците възприемат колегите си като странници.

"Изследванията потвърждават, че общуването с непознати хора във формална обстановка способства за тяхната идеализация. Такива психологически проявления са се отразили на възприятието на някои от космонавтите към чуждестранните членове на екипажа. В същото време астронавтите и космонавтите малко се отличават едни от други както по техническа, така и по психологическа подготовка", пише в книгата.

Друг резултат от проучването е установяването на психологическа дистанция между космонавтите и техните наземни ръководители. С други думи руският екипаж се отчуждава от ръкодството в центъра за управление. Това може да доведе до конфликти в бъдеще. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3907-2021-kosmonavti-idealizirat

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...