Отиди на
Форум "Наука"

Тайван - какво се случва там?


Recommended Posts

  • Администратор

Малко история на събитията от последните новини:

 

ЕС се подготвя за увеличаване на напрежението между Китай и САЩ

Потенциалната визита на Нанси Пелоси в Тайван е повод за притеснението в Европа

Китай настоява, че посещението на Пелоси в Тайван би било грубо нарушение на политиката за "единен Китай" - управляваща статута на територията
 
 
 
 
-------------
 

Войната в Украйна поставя бъдещето на Тайван на преден план

Китай многократно призовава за "мирно обединение" с Тайван в публичното пространство, но също така е заплашвал да завземе острова със сила, ако е необходимо

Отношенията между Китай и Тайван бяха най-голямата тема на срещата на външните министри на Азия в Сингапур
 
 
--------

Защо Китай няма да превземе Тайван

Защо Китай няма да превземе Тайван
Тайвански самолети в полет в деня на националния празник на Тайван - 10 октомври 2021 г. Снимка АП/БТА

„Балканизираните“ Балкани са откриващата сцена на Първата световна война. Конфликтите в Централна Европа предизвикват Втората световна война. Ако Трета световна война е писано да се случи, тя вероятно ще противопостави двете глобални суперсили на нашето време – САЩ и Китай. А в сърцевината на конфликта ще е независимостта на Тайван.

Поне на това мнение е китайският държавен вестник Global Times. В началото на октомври 2021 г. той предупреди, че война между Тайван и Китай „може да избухне всеки момент“, което може да доведе до Трета световна война.

Преди да разгледаме вероятността за подобен конфликт, е редно да се запитаме – защо обединяването с Тайван е толкова важен приоритет за Китай?

https://clubz.bg/125877

---------------------------

Тайван подготвя бомбоубежищата

Тайван подготвя бомбоубежищата

Тайван подготвя своите бомбоубежища на фона на нарастващото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна, които пораждат нови страхове за възможността от китайска атака на самоуправляващия се остров, предава Ройтерс.

Китай смята Тайван за своя територия и увеличи военната си активност във въздуха и водите около него. Тайван обещава да се защитава и превърна укрепването на отбраната си в приоритет с редовни военни учения и тренировки на гражданската защита.

Подготовката включва определяне на убежища, където хората могат да се укрият, ако китайските ракети започнат да летят, при това не в специално изградени бункери, а в подземни пространства като сутеренни паркинги, системата на метрото и подземни търговски центрове.

В столицата Тайпе има повече от 4600 такива убежища, които могат да поемат около 12 милиона души, повече от четири пъти повече от нейното население.

Властите в Тайпе актуализират своята база данни с възможните укрития, като поставят местонахождението им в приложение за смартфон и стартират кампания в социалните медии и с плакати, за да са сигурни, че хората знаят как да намерят най-близкото такова място.

Входовете на такива укрития са маркирани с жълт етикет с размер приблизително колкото лист хартия А4 с максималния брой хора, които могат да поемат.

Високопоставен служител в градската служба, отговарящ за убежищата, каза, че събитията в Европа са донесли подновено усещане за неотложност.

Миналия месец Тайван проведе всеобхватно учение за въздушно нападение над острова за първи път, откакто пандемията от коронавирус прекъсна редовните учения.

Сред инструкциите, които гражданите получиха в случай на приближаващи ракети, беше да слязат в сутеренните си паркинги с ръце, покриващи очите и ушите, докато държат устата си отворена - за да се сведе до минимум въздействието на взривните вълни.

Някои служители на гражданската защита казват, че трябва да се направи повече.

Властите са задължени по закон да поддържат укритията чисти и отворени, но не е задължително те да бъдат запасени с доставки като храна и вода.

След десетилетие на дрънкане на оръжие от двете страни на Тайванския пролив, разделящ острова от Китай, много тайванци изглеждат примирени да живеят със заплахата от китайска инвазия.

Припомняме, че днес се очаква председателят на Камарата на представителите на американския конгрес Нанси Пелоси да посети Тайван, въпреки, че това не е предвидено официално в програмата й и въпреки изричните предупреждения на Пекин срещу подобно посещение.

От своя страна американската администрация заяви, че няма да допусне да бъде сплашвана от Китай.

https://news.bg/int-politics/tayvan-podgotvya-bomboubezhishtata.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Нанси Пелоси игнорира заплахите на Китай и кацна в Тайван

Очаква се в сряда председателят на Камарата на представителите в САЩ да се срещне с президента Цай Ингвен

Сайтът за проследяване на полети FlightRadar спря да работи за кратко по-рано този следобед, след като 300 хил. души наблюдаваха дали самолетът на Пелоси ще поеме към острова.
 
 Сайтът за проследяване на полети FlightRadar спря да работи за кратко по-рано този следобед, след като 300 хил. души наблюдаваха дали самолетът на Пелоси ще поеме към острова.
 
 
 
----------
 

Пелоси обеща солидарност с Тайван, Китай отвърна със санкции и военни учения около острова

© Reuters

Китай яростно осъди посещението на САЩ на най-високо ниво в Тайван за пръв път от от 25 години, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като "едно от най-свободните общества в света" и обеща американска солидарност.

Пекин демонстрира гнева си от присъствието на Пелоси на острова, който почти всички държави в света признават като част Китай, но пътят на обединението трябва да бъде мирен и очертан от властите от двете страни на Тайванския проток. Мерките са санкции срещу земеделския внос от тайвански компании и забрана за износ към Тайван на пясък, както и изблик на военна дейност в 6 зони в околните води. Посланикът на САЩ в Пекин бе извикан във външното министерство.

Някои от планираните военни учения на Китай ще се проведат много близо до Тайван по море и въздух, според министерството на отбраната в Тайпе - безпрецедентен ход, който високопоставен служител на отбраната описа пред репортери като "равняващ се на морска и въздушна блокада".

https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/08/03/4376308_pelosi_obeshta_solidarnost_s_taivan_kitai_otvurna_sus/

Link to comment
Share on other sites

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...