Отиди на
Форум "Наука"

В Троян монтират петцветна печатарска машина


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Във военната картографска база в Троян, където началник е полковник Ненко Костовски - поделение на Военногеографската служба на Българската армия, вчера започна монтирането на нова петцветна печатарска машина, финансирана по програмата за чуждестранна военна помощ на правителството на САЩ. Монтажът е в нова сграда, която беше завършена в последните дни на изтеклата година. Посветените в проблема знаят, че през 80-те години в района на Военнотопографския институт в Троян, днес Военна картографска база, започна строителство на огромна сграда, пред която тогава имаше перспективи. Нейната разгъната площ бе около седем декара, на три етажа и бе предназначена за печатница по технологиите, които тогава бяха модерни и възприети в армиите на страните от Варшавския договор, също и в нашата. Но доизграждането беше замразено поради липса на финансови средства и недоказана необходимост. Точно тази сграда - паметник на незавършеното строителство, днес дава покрив на модерни военногеографски технологии и техника. Заедно с автоматизирана технологична линия за предпечатна подготовка петцветната печатарска машина трябва да заработи на пълни обороти през март. И върховите технологии освен в геодезията и картографията на военногеографската служба да влязат и в нейните предпечатна подготовка и в полиграфията. И ще осигуряват много високо качество на крайните картографски продукти.

В технологичния ред в картографската база има три основни момента - събиране на цифровата информация по фотограметричен и по топографски начин, обработване на цифровата информация, за да се структурира, кодира и символизира по стандартите на НАТО и отпечатване на аналогови карти, както и получаване на цифрова картографска информация, също съобразена със стандартите на НАТО.

Ако и досега предпечатната подготовка беше компютризирана и издигната на високо ниво и се постигаха максимално добри резултати, то тясното място оставаше базата на печатането. Специалистите там бяха много добри, имаха десетилетен опит и материалите, които излизаха, въпреки остарялата техника бяха с добро качество. Всички чужди делегации оставаха възхитени от картата, която произвеждат в Троян. Американците мислеха, че се шегуваме, заявявайки, че крайната карта е изработена на старата печатарска машина. С въвеждането на петцветната печатарска машина завършва осъвременяването на целия технологичен прцес във военната картографска база.

Божидар Спасов

вестник "Българска армия"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...