Отиди на
Форум "Наука"

Военните конфликти в Судан


Recommended Posts

  • Администратор

Продължаваме да следим отблизо ситуацията в #Судан, където конфликтът между армия и паравоенни продължава да ескалира. Ако това стане, конфликтът ще има по-широки регионални последици. 

На първо време, сегашната криза поставя под въпрос ресурси, от които Судан има нужда. Въоръжените сили контролират голяма част от бизнеса в страната, докато лидерът на паравоенните сили RSF - генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети - има интереси в златни мини, а неговите сили подкрепяха силите на Хафтар в Либия, както и поддържа отношения с руските сили чрез "Вагнер". 

Милицията RSF е създадена като бойна сила, известна като Джанджауид, създадена от Омар ал Башир както за справяне с бунта в Дарфур в Западен Судан, така и за собствена защита, включително от възможен военен преврат.

И Саудитска Арабия, и Обединените арабски емирства бяха големи финансови поддръжници на преходния военен съвет, в който Хемети беше ключов играч, след преврата срещу Омар ал Башир през 2019 г. Саудитците и ОАЕ са поддръжници на Хемети след преврата през 2019 г., докато Египет подкрепя военният лидер Абдел Фатах Ал-Бурхан. 

Саудитска Арабия и ОАЕ също са, заедно със САЩ и Обединеното кралство, част от групата, която се стреми да подкрепи демократичния преход и да улесни преговорите. И двете страни от Персийския залив са загрижени за нестабилността на Червено море, който е ключов търговски път.

https://t.me/drmjournal

Карта на De Re Militari:

photo_2023-04-17_10-28-02.jpg

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Ситуацията в #Судан: 

Експлозии разтърсиха суданската столица Хартум тази сутрин, докато боевете между суданската армия и паравоенната група RSF бушуват вече трети ден.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се присъедини днес към регионалните усилия за оказване на натиск върху враждуващите страни да прекратят боевете и да се върнат към преговорите, тъй като броят на цивилните жертви нарасна до 100 (към 12 на обяд българско време). Двете страни се съгласиха на тричасова пауза от 16:00 ч. местно време в събота, за да позволят хуманитарни евакуации, предложени от ООН.

Сблъсъците са част от борбата за власт между началника на армията генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и генерал Мохамед Хамдан Дагало, ръководител на групата RSF. Двамата генерали са бивши съюзници, които съвместно организираха военен преврат през октомври 2021 г., който спря процеса на преход на Судан към демократично управление и избори. RSF имат близки отношения с Русия.

https://t.me/drmjournal/5020

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Директорът на Офиса за хуманитарна помощ на ЕС в #Судан е бил прострелян по време на сблъсъците в столицата Хартум. Състоянието му към момента не е известно.

----

Ожесточена стрелба и звуци от експлозии са докладвани в #Хартум малко след като предложеното прекратяване на огъня е трябвало да влезе в сила днес вечерта. 

Според местни източници, въоръжени мъже без униформи обикалят по улиците на града, докато судански семейства напускат столицата към селските райони.

https://t.me/drmjournal

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

#Судан: Най-малко 185 души бяха убити и повече от 1800 ранени след четири дни битки между армейски части, лоялни на генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, ръководител на преходния управляващ Суверенен съвет на Судан, и паравоенните RSF, ръководен от генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти, който е заместник-ръководител на съвета. Тяхната борба за власт блокира преминаването към гражданско управление и породи страхове от по-широк конфликт.

Битките продължават в различни части на Судан, включително в столицата Хартум, въпреки обявеното прекратяване на огъня.

Дните на улични битки лишиха голяма част от Хартум от основни услуги, прекъснаха доставките на храна и лекарства и блокираха хиляди ученици и студенти. Смята се, че броят на загиналите е значително по-висок от 185-те, изчислени от ООН, като се съобщава за много тела, лежащи по улиците.

Стрелба отекна из столицата и тази сутрин, придружена от почти непрекъснат звук на бойни самолети и експлозии. Жителите на съседните градове Омдурман и Бахри също съобщават за въздушни удари, които разтърсват сгради, и противовъздушна стрелба. Свидетели описват тежки боеве в други части на Судан.

Най-малко трима души бяха убити и двама ранени при атаки срещу здравни заведения и линейки, съобщи Световната здравна организация, като добави, че 16 болници, включително девет в Хартум, са спрели да функционират, докато други 16 са на ръба закриване поради пренатоварен персонал и липса на медицински консумативи.

https://t.me/drmjournal/5041

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Американските военни стартираха тази сутрин операция за евакуацията на служители от американското посолство от столицата на #Судан Хартум.

„Днес, по моя заповед, военните на Съединените щати проведоха операция за извеждане на персонала на правителството на САЩ от Хартум“, съобщи Байдън в изявление.

Почти 100 души - предимно служители на посолството на #САЩ - бяха евакуирани с помощта на хеликоптери, които долетяха от Джибути. В операцията участват малко над 100 военнослужещи от Силите за специални операции.

В рамките на часове след евакуацията на САЩ други държави и чуждестранни групи също се мобилизираха, за да напуснат Хартум. Конвой от превозни средства, превозващи персонал на ООН, е напуснал града. Франция, Германия и Нидерландия също съобщиха, че са започнали да евакуират своите граждани.

----------

Шестима канадски дипломати са сред евакуираните от специалните части на САЩ от Хартум тази сутрин. 

Правителството на #Канада заяви в изявление, че е решило временно да спре операциите си в #Судан и да премести служители на посолството да „работят от безопасно място извън страната“, но не каза как служителите на посолството са напуснали Судан.

----------

#Великобритания евакуира своите дипломати и техните семейства от #Судан. Премиерът Риши Сунак каза, че въоръжените сили на страната му са извършили евакуация.

----------

#Франция евакуира свои граждани и дипломатически служители от #Хартум; според наличната информация, най-малко един от евакуираните е ранен при стрелба.

https://t.me/drmjournal

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

САЩ предупредиха за недостиг на жизненоважни лекарства, храна и вода в #Судан и разположиха експерти за реакция при бедствия в региона, докато усилията за евакуиране на чуждестранни дипломати и граждани от Хартум се засилват.

- В неделя Обединеното кралство успешно евакуира дипломатическия си персонал и хората на тяхна издръжка от Хартум чрез специална операция, докато Германия и Франция заявиха, че са евакуирали повече от 100 души. 
- Италия, Испания и Канада също евакуираха своите граждани, сред които и други националности. 
- Нидерландския военен самолет откара евакуираните в Йордания рано днес. 

След поредица от неуспешни споразумението за прекратяване на огъня, броят на загиналите в Судан надхвърли 420, включително 264 цивилни, а повече от 3700 души са ранени, според местни и международни неправителствени организации. 

Истинският общ брой смъртни случаи и ранени за повече от девет дни битки се очаква да е много по-висок.

https://t.me/drmjournal/5071

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Заместник-министър Коджабашев: МВнР е предприело необходимите мерки, в координация с партньорите си от ЕС, за безопасната евакуация на българските граждани в Судан

 

Министерството на външните работи на Република България е предприело необходимите мерки и прави всичко възможно, в координация с партньорите си от Европейския съюз, за безопасната евакуация на българските граждани в Судан. Това заяви заместник-министърът и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на извънреден брифинг за медиите.  В него участва също и Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“ във ведомството.

„Ситуационният център на МВнР и българското посолството в Кайро търсят и предлагат на нашите сънародници различни възможности и маршрути за евакуация по въздух и по суша“, заяви Костадин Коджабашев. Страната ни няма функциониращо посолство в Хартум, Република Судан, а покриващо е посолството в Кайро, Египет. В своята дейност по евакуацията то се подпомага и от представителството на България в Рияд.

Подчертано беше, че се поддържа постоянен денонощен контакт с всички българи и се предоставя пълна информация за наличните възможности и обстановката по сигурността. Заместник-министърът на външните работи акцентира, че е направена координация и с партньорите ни от ЕС, както и по линия на ситуационните центрове в държавите извън ЕС, които да подпомогнат безпроблемната евакуация на сънародниците ни.

Заместник-министър Коджабашев акцентира, че към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан. По думите му от тях 21 вече са евакуирани или са в процес на извеждане от страната, а други 10 все още са в Судан. В МВнР е сформиран кризисен щаб, който денонощно следи и подпомага евакуацията на българските граждани.

„Трима българи са евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия. Двама на 22 април и 8 на 23 април са заминали към Египет. Един от тях обаче е отказал евакуация и се връща към Хартум“, посочи директорът на „Ситуационния център“ в МВнР Таня Димитрова.

Отбелязано беше още, че един български гражданин и трима от семейството му се очаква да пристигнат на границата с Египет. Седем души са отпътували на 23 април към Порт Судан, като двама от тях вече са в Берлин и са посрещнати от служители на българското посолство на място.

По думите на Таня Димитрова българка с трите си деца също пътува към Хартум и трябва да бъде евакуирана със самолет, но има вероятност да се върне обратно, защото по пътя е станало опасно. „Има и една българка, чийто мъж не е разрешил да се евакуира. Друга българка и детето ѝ, както и още един наш сънародник, са отказали евакуация“, допълни още директорът на Ситуационния център.

Подчертано беше, че  Министерството на външните работи продължава да следи ситуацията и да оказва съдействие на българските граждани в Судан.  „Днес заместник-министър Велислава Петрова участва в Съвета по външни работи в Люксембург, където се обсъжда настоящата ситуация в Судан и координацията на ниво ЕС, и отново ще повдигне въпроса за предоставяне на съдействие пред партньорите ни“, каза още Костадин Коджабашев на извънредния брифинг за медиите. 

https://mfa.bg/bg/news/37194

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Крайният срок за британските граждани да стигнат до летището за евакуация в Судан изтече, докато правителството в Лондон се готви да спре полетите извън страната в рамките на часове.

Вицепремиерът председателства среща на Cobra в по-рано днес, за да обсъди ситуацията със сигурността в Хартум преди излитането на последния полет, който беше в 20:00 българско време.

Около 1573 души бяха евакуирани от Уади Саедна близо до столицата с 13 полета, но вероятно е да останат още хиляди британски граждани, сред които и медицински служители.

Има опасения, че британски граждани са блокирани в Судан след съобщения, че въоръжените сили на страната са попречили на редица хора да стигнат до последните спасителни полети.

В събота вечерта беше обявено, че 1888 души на 21 полета са евакуирани от Судан - по-голямата част от тях британски граждани и зависимите от тях лица - но последният полет все още не е излетял, въпреки че е трябвало да излети в 20:00 часа българско време.

https://t.me/drmjournal/5111

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

Суданците очакват през следващите дни дали сегашното прекратяване на огъня ще бъде удължено. Суданските въоръжени сили, водени от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и Силите за бърза подкрепа (RSF), милиция, водена от Мохамед Хамдан Дагало, водят война от 15 април. В събота за първи път те официално подписаха споразумение за спиране на битките - но само за седем дни от понеделник. Паузата засяга хуманитарната помощ в страната. 

Вероятността за удължаване обаче не е голяма. Жителите на столицата Хартум и на други места съобщиха за сражения тази седмица, въпреки примирието и неясните предупреждения от американските дипломати за потенциалните последици и за двете страни. Суданската армия и RSF едва ли ще спрат битките, заради които над един милион души бяха принудени да напуснат домовете си.

https://t.me/drmjournal/5279

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...