Отиди на
Форум "Наука"

Великобритания вече не е могъща военна сила


Recommended Posts

  • Администратор

В статия (https://on.ft.com/3YiEB7T) за „Файненшъл таймс“ бившият офицер от военноморските сили на САЩ и старши съветник в Атлантическия съвет Харлан Улман (Harlan Ullman) изтъква, че Великобритания вече не е могъща военна сила.

Той заявява, че конвенционални сили са критично недостатъчни, а общият брой на личния състав е също незадоволителен за сегашната среда на сигурност в света.

Публикуваният документ за стратегия на отбраната от миналия месец (Defence Command Paper 2023: Defence’s response to a more contested and volatile world) (https://www.gov.uk/government/publications/defence-command-paper-2023-defences-response-to-a-more-contested-and-volatile-world) не предоставя реална визия или стратегически план за промяна на положението. 

Авторът отбелязва, че личният състав на Въоръжените сили на Обединеното кралство е по-малък от този на морската пехота на САЩ (около 150 000 души). Британският документ също така разчита до голяма степен на повтаряне на концепции от Националната отбранителна стратегия на САЩ, вместо да създаде действително радикална концепция според възможностите на Лондон.

Напускащият британски министър на отбраната Бен Уолъс обеща по-рано, че до 2030 г. страната ще разходва поне 100 млрд. паунда годишно за армията си (двойно повече от сегашния бюджет), но авторът на статията заявява, че предвид инфлацията, „покупателната способност на тази сума ще намалее след седем години.“

Харлан Улман прави и историческо сравнение. През 1971 г. ВМС на Великобритания е разполагал с три самолетоносача, 81 разрушителя и фрегати; 39 дизелови и ядрени подводници; и около 250 изтребителя "Фантом" и щурмови самолети "Буканер".

Днес този флот се е свил до два самолетоносача; 18 разрушители и фрегати; два десантни кораба-докове; шест ядрени щурмови и четири подводници "Авангард". До 2025 г. трябва да има 48 изтребителя F-35B Lightning II. Армията (сухопътни войски, бел.ред.) ще бъде съкратена допълнително до 72 500 души и ще разполага само със 148 танка.

Миналия месец парламентарната комисия по отбраната попита началника на Щаба на отбраната адмирал сър Тони Радакин дали Армията някога ще може да дислоцира в чужбина своята трета дивизия. 

"Ние признаваме, че трябва да укрепим тази дивизия", каза Радакин пред депутатите от комисията по отбрана. 

"Това е, което съществува в момента, и ние ще го укрепим още повече." 

Според авторa на статията, тези думи, преведени на прост език, казват, че трета дивизия не е готова за война.

https://t.me/drmjournal/5766

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами трябва да ги изпъдят вече тези развалини от Съвета на ОН. Британците, Французите, Руснаците и вместо тях Индия, Бразилия и Нигерия да станат постоянни членове....СМСМ 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...