Отиди на
Форум "Наука"

Антимасонските политики на Третия райх


Recommended Posts

  • Потребител

Антимасонските политики на Третия райх

 

Когато нацистите идват на власт, политиката спрямо масоните все още не била напълно утвърдена. Полагането на усилия за елиминирането на масоните не е било приоритет. Онези ложи, които са изповядвали толерантност и равнопоставеност и са имали интернационални връзки или връзки със социалдемократите или либералдемократите посредством своите водачи са били подлагани на преследвания и често на натиск на „доброволно“ разпускане. Няколко консервативни германски ложи, които са искали да се нагодят на режима, успяват да продължат някаква форма на съществуване, но само за кратко. Така или иначе режимът е възнамерявал да низвергне онези хора, които не са искали да се откажат от масонските си връзки.

В началото на 1934 г. ръководителят на Съдебната система на Нацистката партия взима решението масони, които не са напуснали ложите си до 30 януари 1933 г., да не могат да се присъединяват към Нацистката партия. Същия месец пруският министър на вътрешните работи Херман Гьоринг издава указ, приканващ към „доброволното“ разпускане на ложите с изискването такива доброволни действия първо да бъдат изпращани до него за одобрение. В допълнение на това ложи и техните клонове в различните градове в Германия са били подлагани на спонтанно насилие от местните СС и СА поделения, въпреки че този терор не изглежда да е бил централно ръководен.

Нарастващото напрежение в публичните и професионални сектори кара хората да избират между запазване на членството им в ложите или ограничаване на кариерните им възможности. Много бивши членове на ложи с позиции в обществената сфера са били насилствено или чрез изнудване накарани да се оттеглят. През май 1934 г. Министерството на отбраната забранява членуването в ложи от страна на целия персонал—както на военните, така и на държавните служители. През лятото на 1934 г., след като Хайнрих Химлер и Райнхард Хайдрих финализират консолидирането и централизирането на Гестапо, германската полиция насилствено затваря множество масонски ложи и клонови щабове на масоните и конфискува притежанията им, включително и библиотеките и архивите им.

На 28 октомври 1934 г. райхсминистърът на вътрешните работи Вилхелм Фрик издава указ, класифициращ ложите като „враждебни към държавата“, оттук насетне ставайки обект на конфискация на притежанията им. И накрая, на 17 август 1935 г., позовавайки се на върховенството на Указа на подпалването на Райхстага, Фрик нарежда разпускането на всички останали ложи и клонове и конфискуването на притежанията им.

Нацистката пропаганда пък продължавала да свързва евреите с масонството; злосторният вестник „Der Stuermer („Щурмовакът“) на Юлиус Щрайхер многократно отпечатва рисунки и статии, опитващи се да представят някаква „юдео-масонска“ конспирация. Масонството се превръща в главен интерес за началника на Полицията по сигурността и СД Райнхард Хайдрих, който смятал масоните, заедно с евреите и политическата прослойка за „най-несломимите врагове на германската раса“. През 1935 г. Хайдрих акцентира върху нуждата от елиминиране не само на видимите проявления на тези „врагове“, но и върху изкореняването на „непрякото влияние на еврейския дух“ от всеки един германец—„на онези еврейски, либерални и масонски заразни остатъци, блуждаещи в подсъзнанието на мнозина, най-вече в академичния и интелектуалния свят“.

Хайдрих създава специално подразделение към Службата за сигурност на СС (Sicherheitsdienst; СД), Подразделение II/111, което конкретно да се занимава с масонството. СД е проявявала значителен интерес към него, тъй като служителите й са смятали, че масонството упражнявало реална политическа власт, оформяло общественото мнение посредством контрола на пресата и следователно било в позиция да предизвика война, подкопаване и революция. По-късно Подразделение VII B 1 към Главното управление за имперска сигурност (Reichssicherheitshauptamt; РСХА), амалгама от СД и Полицията по сигурността, формирано през 1939 г., поема подразделението за разследване на масонството.

Когато Нацистка Германия започва да се приготвя за война през 1937-1938 г., режимът разхлабва мерките, наложени върху редиците на разпуснатите ложи. Хитлер помилва онези членове сред редиците, които са се отрекли от бившите си лоялности през април 1938 г., като оттам насетне започват да се полагат усилия в публичния сектор за поединичното продължаване на назначаването на бивши членове на ложи. Много държавни служители, които са били принудени да се оттеглят заради масонските си връзки, са били повикани обратно на служба след началото на войната, а забраната на бивши масони да служат във Вермахта (Германските въоръжени сили), дори и на офицерски постове, е била отпусната. Нацистката партия продължила да не приема бивши масони, макар и след 1938 г. да са се правили някои изключения както в Нацистката партия, така и в СС.

Докато превземат Европа германците започват насила да разпускат масонски организации и да конфискуват притежанията и документите им там, където са установявали окупационен режим. След като една ложа е била закрита, тя е била претърсвана и нейните членски списъци, важни библиотекарски и архивни материали, обзавеждане и други културни артефакти са били заграбвани. Конфискуваните материали след това са били изпращани на съответната германска агенция, основно СД и по-късно—РСХА.

Като част от пропагандните им кампании срещу масонството, нацистите и други местни десничарски организации организират антимасонски изложения из цяла окупирана Европа. През октомври 1940 г. в окупирания от немците Париж се провежда антимасонско изложение, както и в окупирания от немците Брюксел през февруари 1941 г. Чрез излагането на показ на масонски ритуални и културни артефакти, заграбени от ложите, подобни изложения са имали за цел да осмеят и да насочат омраза към масоните, както и да всеят страх за някакво юдео-масонско съзаклятие. Германската военновременна пропаганда, конкретно в армията, обвинява евреите и масоните за разпалването на Втората световна война, както и че същите са били отговорни за политиките на американския президент Франклин Д. Рузвелт, който е бил сочен като масон.

Някои от партньорите на Германия от Оста въвеждат полицейски и дискриминационни мерки срещу масоните. През август 1940 г. режимът на Вишиска Франция издава указ, който обявява масоните за врагове на държавата и възлага полицейско наблюдение върху тях. Френските военновременни власти дори създават документ, идентифициращ всички членове на Великата източна ложа на Франция—водеща френска масонска организация. Документът успява да бъде съхранен през войната и по-късно е микрофилмиран за архивната колекция на Американския мемориален музей на Холокоста.

През 1942 г. указ на Хитлер упълномощава Алфред Розенберг да обяви „интелектуална война“ на евреите и масоните. За тази цел Хитлер позволява на „Мобилизационния персонал на райхския лидер Розенберг“ (Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg; ЕРР) да конфискува и оценява масонски архиви и библиотеки с цел възможно най-добрата подготовка за провеждането на „методичната интелектуална борба“, „нужна за спечелването на войната“. Подкрепата на Главното командване на Германските въоръжени сили (Oberkommando der Wehrmacht; ОКВ) е била гарантирана на членовете на ЕРР за изпълнението на мисията им.

След края на Втората световна война съюзническите и съветските сили попадат на огромни колекции от масонски архиви и библиотекарски колекции, конфискувани от германските власти. Един значителен масонски архив например е бил открит в Силезия, Източна Германия от съветски войници през последните дни на Втората световна война. Съветските власти изпращат материалите до Москва, където се съхраняват в тайни архиви. Други материали, свързани с масоните, са открити и в Полша. Някои от тези материали са микрофилмирани и към момента се съхраняват в архивната колекция на Американския мемориален музей на Холокоста. След края на Студената война много масонски колекции са върнати обратно по родните им места, докато други продължават да се съхраняват в чуждестранни складове.

Тъй като много от арестуваните масони са били евреи и/или членове на политическата опозиция, не е ясно колко души са били вкарани в нацистки концлагери и/или са били държани намушка само защото са били масони. Някои отделни бивши членове на ложите пък са участвали или са имали връзки с германските съпротивителни кръгове. Някои от тях са били арестувани и убити по време на Втората световна война.

 

Източник:

https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/freemasonry-under-the-nazi-regime

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ru3sRMU.jpg

Главен рекламен плакат на антимасонско изложение под името „Голямото изложение на делата на масоните, евреите и комунистите“, организирано в Белград, Сърбия през 1941 г. от югоизточното подразделение на германския Пропаганден департамент с материали, предоставени от германските власти и сръбското правителство. Преводът на текста е следният: „Ала еврейската мечта за световно господство вече се изпарява под ударите на пробудения национализъм! Как? Ще разберете на това антимасонско изложение“

 

 

ZnyfCJu.jpg

Антисемитски и антимасонски плакат. Горният текст гласи: „Юдео-масонство. Световна политика, световна революция“, а долният: „Масонството е интернационална организация, служеща на еврейството с политическата цел да установи еврейско господство чрез световна революция.“ На картата са изобразени основните масонски символи (храм с шахматен под и двата стълба Яхин и Боаз, квадрат/компас и престилка), както и най-високата 33-та масонска степен, а между тях еврейският религиозен символ (Звездата на Давид). Под тях върху европейската карта са маркирани местата, където са избухвали революции в Европа, започвайки се от Френската революция от 1789 г. и стигайки се до Испанската анархо-комунистическа революция от 1936 г.

 

 

jaFX7Np.jpg

Униформи с червени обърнати триъгълници, носени от политически затворници и затворници с масонски принадлежности в концентрационния лагер „Дахау“

 

 

g4t7yws.jpg

„Неговите средства: демокрацията, масонството, комунизма, капитализма“, от антимасонското изложение в Сърбия през 1941 г.

 

 

ibgxZvQ.png

Антисемитски плакат от антимасонското изложение в Белград през 1941 г., изобразяващ еврейския Секретар на хазната на САЩ Хенри Моргентау с текст: „98% от финансите на САЩ са в еврейски ръце“

 

pWdc0N1.jpg

Сръбски плакат за антимасонско изложение през 1941-1942 г. по време на фашисткия режим на Милан Недич, който показва как евреите и масоните контролират Съветския съюз и Обединеното кралство чрез марионетките им Сталин и Чърчил

 

 

WYSdrpJ.jpg

Билборд, рекламиращ антимасонско изложение, организирано от Белгийската антимасонска лига „L’Epuration“ в сградата на Върховния масонски съвет. Брюксел, Белгия, 1941 г.

 

 

12FCNJa.jpg

Антисемитски и антимасонски пощенски марки, отпечатани през януари 1942 г. за годишнината от откриването на сръбското антимасонско изложение

 

 

hCxsnLL.jpg

Снимка на американския президент Франклин Д. Рузвелт (1882-1945 г.) в присъствието на група масони с масонски униформи по време на посвещаването на синовете му Джеймс и Франклин мл. в масонството, заедно със съдия Фердинанд Пекора и кмета Фиорело ла Гардия. Ню Йорк, 1935 г.

 

 

5QNYcuc.jpg

Германско масонство. Байройт, Германия, ок.1920 г.

 

 

Gu7fi8i.jpg

Снимка на масонски мебели и предмети на антимасонското изложение в Берлин, Германия. 1941 г.

 

 

8bBCzxk.jpg

Снимка на американския президент Хари С. Труман в масонско облекло

 

 

1cNUNFM.jpg

Пропаганден слайд от германска лекция, озаглавен „Еврейство, масонство и болшевизъм“

 

 

4jeBkex.jpg

Антимасонско изложение в Париж, Франция от април 1941 г. Входът за изложенията, започнали в Париж през октомври 1940 г. и обиколили цяла Франция, е бил безплатен. Изложенията привличат над 1 милион посетители.

 

 

7qh1H41.jpg

Показ, озаглавен „Британското масонство“ от антисемитско и антимасонско изложение в Берлин. На снимката са свитъци от Тората и снимка на крал Едуард в масонска униформа. Берлин, Германия, 1941 г.

 

 

7fVdalG.jpg

Антикварна литография на първия американски президент Джордж Вашингтон като масон. Джордж Вашингтон е бил един от най-известните масони в историята, като поне четирима от седемте Бащи-основатели са били масони.

 

 

mwdewzn.jpg

„Оставете ни на мира!“ – плакат от Вишиска Франция, изобразяващ френската нация атакувана от зверове под имената Масонство, Евреи, дьо Гол и Лъжи. 1941 г.

Редактирано от Zara Thustra
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...