Отиди на
Форум "Наука"

Първата геотермална електроцентрала заработи


Recommended Posts

  • Администратор

termo.jpg

Google обяви, че центърът ѝ за данни в Невада е започнал да получава електроенергия от първата по рода си електроцентрала. Електричеството се произвежда от вода, загрята до почти 200°C, която се черпи от дълбочина над 2 километра. За да се осигури непрекъсната работа на електроцентралата с номинален капацитет от 3,5 MW (мегавата) е трябвало да бъдат прокарани хоризонтални кладенци. Уникалният проект ще позволи създаването на подобни централи в много краища на Земята.

Проектът е осъществен благодарение на двугодишно сътрудничество между Google и стартъпът Fervo Energy. Създаването на електроцентралата е заимствано от нефтодобивниците, за които хоризонталното сондиране не е новост.. Хоризонтален сондаж с дължина 990 метра и поставена в него обсадна тръба с диаметър 17,78 см позволи да се осигури постоянен и равномерен поток от вода, загрята до 191°C със скорост 63 литра в секунда. Обикновен вертикален канал би бил достатъчен за осигуряване на топлина за съоръженията, с което на практика се занимава геотермалната индустрия днес. Преди проекта на Google и Fervo никой не е разглеждал сериозно възможността за генериране на електроенергия от геотермални източници.

 

Google демонстрира, че проектът работи и може да бъде повторен. По-рано от Fervo заявиха, че в случай на успех компанията възнамерява да изгради геотермална електроцентрала и в щата Юта със същите размери или дори по-голяма. Проектът ще осигури чиста енергия за 1/4 от жителите на щата или около 300 000 домакинства.

По протежение на хоризонталния канал с тръбата са положени оптични кабели, които служат като сензори за поток, измерващи температурата и динамиката на водния поток. Параметрите на кладенеца се наблюдават непрекъснато и денонощно. Енергията от производството също се доставя в стабилен режим 24/7 по всяко време на годината, независимо от метеорологичните условия. Тя може да бъде силно допълнение към слънчевата и вятърната енергия, като изглажда пиковете в потреблението и непостоянния характер на тези възобновяеми източници.

Засега Google запазва мълчание относно това къде другаде може да се опита да използва геотермална енергия за своите центрове за данни. Центровете за данни са известни с това, че поглъщат тонове електроенергия, използвайки около 1% от световната електроенергия.

За разлика от вятърните и слънчевите електроцентрали, които са чувствителни към времето през деня/нощта, геотермалните проекти могат да генерират електроенергия на по-постоянна основа. Това е една от причините, поради които Google работи активно за пускането в експлоатация на повече подобни проекти.

https://www.kaldata.com/it-новини/първата-в-света-геотермална-електроц-453499.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно първата, а е една от многото.

"Международната агенция за възобновяема енергия съобщи, че 14 438 мегавата (MW) геотермална енергия е била онлайн в световен мащаб в края на 2020 г., генерирайки 94 949 GWh електроенергия. [35] На теория световните геотермални ресурси са достатъчни, за да доставят енергия на хората. Въпреки това, само малка част от световните геотермални ресурси в момента могат да бъдат проучени на печеливша основа. [36]

През 2021 г. Съединените щати поведоха света по производство на геотермална електроенергия с 3 889 MW инсталирана мощност, което е значително увеличение спрямо 2020 г., когато тя произведе 2 587 MW. Индонезия следва САЩ като вторият най-голям производител на геотермална енергия в света, с 2,277 MW капацитет онлайн през 2021 г."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Geothermal_power

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...