Отиди на
Форум "Наука"

"The Kindleberger Trap" и престоящата (възможна) световна война


Recommended Posts

  • Потребители
"The Kindleberger Trap" и престоящата (възможна) световна война
 
В началото на 2017-та, малко преди инагурацията на Тръмп, излезе статията на Joseph Nye (Джоузеф С Най), "The Kindleberger Trap". В нея авторът предупреждава администрацията за възможното попадане на света (и САЩ) в този капан, ако администрацията предприеме политика и курс към изолационизъм, правейки аналогии със политиката на изолационизъм на САЩ, преди Втората Световена Война.
 
"Капанът" всъщност беше заложен в 2009-та, с началото на световната финасова криза, и бавното възстановяване на икономиките на страните, които са част от коалицията, осигуряваща т.н. глобални (общи) блага.
 
През 2019-та, преди Ковид -кризата, индийският министър на външните работи S. Jaishankar на срещата на Alliance for Multilateralism в стъплението си казва: " Правим го, защото вярваме, че мултилатерализмът има значение, наистина има значение и днес е подложен на стрес както от национализма, така и от меркантилизма. Капанът на Киндълбергер относно недостига на глобални стоки е много по-сериозен от капана на Тукидид. Предизвикателствата са глобални, но ние все още отговаряме до голяма степен на национално ниво."
 
Ковид-кризата показа, че коалицията, осигурявала доскоро глобалните блага (това са САЩ и съюзниците и) не е  склонна да инвестира достатъчно, и не е в състояние да ги осигурява в същия размер (има се предвид това, че Западът се държа егоистично към бедните страни, които нямаха ресурси за да си закупят или създават ваксини. Западът предплагаше на тези страни ваксини с изтекъл срок)
 
През 2022 -ра избухна най-голямата война в Европа след ВСВ, като основна причина за допускането и беше егоизмът на страни като Франция, и Германия, който не позволиха приемането на Украйна и Грузия в НАТО през 2008-ма, както и егоизмът на западните страни, консумиращи все повече руски природен газ, и на тези, които помогнаха на Путин да построи Северен и Турски поток- Италия, Германия и България.
 
След анексията на Крим от Русия Западът увеличи консумацията на руски природен газ, и по този начин "награди" Путин за тази анексия. Отвори широко вратата на войната, започнала през 2022-ра.
 
Проява на капанът на Киндълбергер е и четвъртата Тайванска Криза.
 
Администрацията на Тръмп се плъзгаше в капана на междухегемониалния конфликт (в така наречният "Капан на Тукидит"), но остави спокойно капанът на Киндълбергер да "щракне" - администрацията не успя да прочете статията на Joseph Nye (Джоузеф С Най), "The Kindleberger Trap", в която той предупреди за това възможно развитие.

След избора на Тръмп през 2024-та е много вероятно капанът на Киндълбергер да се затвори напълно, ако САЩ се оттеглят от ролята си на глобален либерален лидер, и престанат да са страна, която инвестира достатъчно в осигуряването на тези глобални блага.
 
Китай днес (авторитарен Китай) показва, че не е склонен да инвестира в тях.
 
Освен това, автократът Си ДзинПин възражда китайския национализъм и има амбиции да направи Китай световен хегемон.
Друг един автократ, стъпвайки на руския етнически национализъм и "ресантимент", се опитва да възроди бившия и несъществуващ днес световен хегемон СССР (когото Русия унищожи и чийто наследство "приватизира", т.е "оплячкоса", както пише Атом)
 
Двама автократи, две страни, стремящи се да станат хегемони, и два национализма, отмъщаващи за "100-те години унижение" (Китай) и разпадането на СССР (СССР беше унищожен от руските либерали-националисти - Елцин и компания, а не от някакво митично НАТО, от Грузия или от Украйна.)
 
Едно възможно и вероятно развитие на историята след избора на Тръмп през 2024-та ще е избухване на Световна война. Войната ще започне от Изток (този път агресорът ще е Китай), и ще се прехвърли в Европа ("като дежавю'), където агресорът е РФ.
  • Харесва ми! 2
  • Неясен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Забравил е за Ледено? море. Както се топи ледът му, така се затопля и обстановката около него. Все повече става проходимо и за сега Руснаците смятат да имат хегемония над него. Поне за все повече се разширяващта и за по дълго време, плавателна имвица. А китайците не случайно строят едновременно 2-3 ледоразбивача...

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...