Отиди на
Форум "Наука"

Български учен е на крачка от Нобел


Recommended Posts

  • Потребител

От научната фантастика до революционно откритие: Български учен е на крачка от Нобел

24.10.2023

 

Професор Венцислав Вълев получи наградата на Института по физика „Томас Йънг“ във Великобритания за революционно научно откритие във физиката. 

Професор Вълев е с впечатляваща биография и професионална кариера в областта на физиката. Роден e в Силистра. В момента е преподавател по физика в Университета в Бат и изследовател в Британското кралско научно дружество. Ръководител е на групата "MultiPhoton NanoPhotonics", която изследва взаимодействията между силни лазери и наноструктурирани материали. 

Професорът споделя, че научната фантастика много е повлияла на неговата работа.  Изследователската група, която ръководи, се стреми да разкрива нови физични свойства и да проверява теоретични хипотези.

През 2019 година проф. Вълев изнесе урок в гимназията в родния си град, в която той е учил. Темата беше „Наночастици, роботи и нови открития“. Пред младите хора тогава той разкри колко важно за учения физик е въображението. Пред тях той заяви, че в науката също има чудеса.

Младите хора от поколението Z са израснали в свят, в който възможностите са безгранични, а технологиите са техния начин за разбиране на света. Техните амбиции и жажда за знания ще оказват влияние върху развитието на науката и света като цяло.

Откритието на проф. Вълев може да помогне за намиране на нови средства за лечение с наночастици и производство на високотехнологични химикали.

"Става въпрос за това как малки наночастици, направени от злато или сребро, взаимодействат с лазерна светлина. Когато направим мънички пружинки от сребро или злато, и ги облъчим с червена светлина, те я разпръскват, но ако ги облъчим с много силен лазер, тогава могат да разпръснат други цветове, включително виолетов. Успяхме да открием механизма, по който тези спирали се завъртат. Принципът на това откритие бе написан преди повече от 40 години от професор Дейвид Андрюс. Това, което прави нашето откритие уникално е, че теоретици и експерименталисти се свързаха с нас и сега работим върху нови открития", разказва професорът.

Българският учен смята, че едно от основните предизвикателства пред науката и света е все по-голямата устойчивост на микроорганизмите към антибиотици. Според него съществуват възможности наночастиците, направени от сребро и злато, да доведат до терапевтични приложения. 

Източници: NOVA, АРТ Силистра

https://www.vbox7.com/play:3969e8c1b2

 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...