Отиди на
Форум "Наука"

Защо хората са готови да воюват за своята държава?


Recommended Posts

  • Потребители

Mobilize-and-deployment-1.jpg?w=888&ssl=

Докато някои фактори усложняват набирането на войници, други пък подтикват държавите към по-голяма милитаризация. Например, близостта до текущ конфликт е по-вероятно да мотивира гражданите да се включат във военни действия. Можем да вземем за пример Латвия, Литва и Естония. Тъй като са по-близо до Русия, отколкото Германия, гражданите им са много по-готови да се защитават, ако се наложи.

Жителите на някои от най-богатите страни в света като Дания, Финландия, Норвегия и Швеция би следвало да нямат желание да се бият за своята страна. Но близостта до Русия играе роля и тук. В тези държави две трети от гражданите заявяват, че биха отишли на война, ако се наложи.

Изненадващо, политическите предпочитания нямат голямо значение за това дали човек е готов да защитава страната си във война. Учените установяват, че политическите предпочитания на хората нямат това влияние, което бихме предполагали, хората с крайно десните политически виждания не е по-склонна да умре за своята страна от колкото центристите или социалдемократите.

Страхът продължава да бъде един от най-ефективните мотиватори. Когато виждаме войни и конфликти около нас и усещаме заплаха, реална или измислена, от други държави, винаги ще има хора, готови да се присъединят към армията и да се бият.

Пример за това е Израел.

От друга страна, младите хора обикновено не искат да се присъединяват към армията по напълно различни причини. Първата е икономическа. В света има много други начини за самореализация. Ако през миналия век военната служба е била почти единствената престижна и добре платена професия за мъжете, сега те разполагат с по-достъпно образование и огромен избор от професии.

Освен това, колкото по-богати стават държавите, толкова по-малко мъже са склонни да се жертват за държавата и нацията. Тук роля играе факторът на ценностите. Западните демокрации са се превърнали в така наречените пост-хероични общества. Там най-високата ценност е човешкият живот и неговото запазване, както и личното благополучие. Тези ценности трудно се съчетават с готовността да се воюва за страната и да се умре геройски в нейна защита.

Все пак има изключения. В някои богати страни, като например Франция, решителността на младите хора да воюват остава доста висока.

Напротив, желанието да се сражават е много по-ниско в държави, които вече са преживели ужасите на войната, особено поражението. Това важи за Германия, Италия и Япония. Мъжете там изобщо нямат желание да се записват в армията.

Недоверие към въоръжените сили има и в държави, където дълго време са управлявали военни диктатури, например в Испания и Португалия.

20240420_IRC306.png

Източник: https://www.economist.com/international/2024/04/17/would-you-really-die-for-your-country

Източник на изображението: https://jble-eustismwr.com/acs/mobilization-deployment/

Link to comment
Share on other sites

  • Р. Теодосиев changed the title to Защо хората са готови да войоват за своята държава?
  • Потребител
Преди 1 час, mnogoznaiko said:

хората с крайно десните политически виждания не е по-склонна да умре за своята страна от колкото центристите или социалдемократите.

Ще си позволя да се усъмня в това...

Link to comment
Share on other sites

  • Р. Теодосиев changed the title to Защо хората са готови да воюват за своята държава?
  • Администратор

Галъп: 42% от българите не искат да воюват за страната си

Около 30% от българите биха воювали за страната си, ако има война. 42% не биха, а останалите се колебаят и не знаят как да отговарят. Това показват резултатите от ново проучване на Световната асоциация “Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни.

Заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликти в различни точки от земното кълбо през последните години.

През 2014 година, например, след анексирането на Крим от Руската федерация, нагласите по същия въпрос са показали, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад.

Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

България се движи като Западна Европа

Цялата статия: https://www.mediapool.bg/galap-42-ot-balgarite-ne-iskat-da-voyuvat-za-stranata-si-news357018.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, tekotaka said:

Повечето вече са си набелязали места покрай варненското пристанище да посрещат братушките😀. В контактите и разговорите редовно се шегуват , че ще пишат писма до путин (кървави) да прати една армия през България за прочистване от мършата и паразитите.:D

Той и русофилът генерал Стефан Янев така си мислеше и говореше,но заради това беше изхвърлен от Българската армия,сред това направи партия,влезе в Народното събрание и с това приключи "славната" му словесна акция в подкрепа на Русия. Сега е Никой.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, deaf said:

Той и русофилът генерал Стефан Янев така си мислеше и говореше,но заради това беше изхвърлен от Българската армия,сред това направи партия,влезе в Народното събрание и с това приключи "славната" му словесна акция в подкрепа на Русия. Сега е Никой.

 

  Мнозинството българи със сигурност нямат намерение да се бият  в каква да е война, не биха се били във война на нато  и особенно срещу Русия. Виж, срещу Турция има повече поне на думи патриоти.Срещу сърбия и румъния още повече.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...