Отиди на
Форум "Наука"

Църковните събори в Търново от средата на ХІVв.


Recommended Posts

  • Потребители

23252-0.jpg

Виз. имп. Йоан VІ Кантакузин председателства църковния събор от 1351г.

През средата на ХІVв. залязващото българско царство изпаднало в дълбока духовна криза. Причините са твърде многобройни - феодалния сепаратизъм, който рефлектирал върху църковното единство (тогава се издига сръбската патриаршия и дори Римската църква навлиза в своя Велик разкол), зараждащите се нови идеи на ренесанса и реформацията, стреса от успехите на мюсюлманите иноверци...

За съжаление сведенията за църковните събори в България са оскъдни. Тъй че е трудно да се направи подробно изследване на въпроса. Най-многобройните сведения за мерките предприети от БПЦ срещу различни еретически учения са от ХІVв., което все пак улеснява разглеждането на темата.

И така всичко започва с пристигането от Константинопол в Търново на един монах и лечител Теодосий - последовател на учението на Варлаам и Акадин. Той успял бързо да привлече последователи, като учел да се принасят животински жертви пред дъб. Но и също тъй бързо след намесата на св. Теодосий Търновски учението му било изобличено.

Скоро обаче се задало друго, много по-голямо бедствие. Една солунска монахиня на име Ирина разпространила сред неколцина атонски монаси месалианската ерес. В Света гора обаче бил свикан поместен събор и еретиците били прогонени, като някои от тях пристигнали в бълг. царство. Основни разпространители станали Лазар, Кирил Босота и Стефан. Лазар проповядвал да ходят голи, а Кирил и неговия ученик Стефан проповядвали срещу иконите, срещу кръста, срещу брака и учели, че сънищата са божествени видения. Разтревожени от мащаба, който взимало разпространението на ерестта, цар Иван Александър и патриарх Теодосий, по съвет на св. Теодосий Търновски свикали църковен събор.

За този събор, патр. Калист дава сравнително по-оскъдни сведения. Според изследователите съборот се е състоял през 1350г. Калист посочва, че на него присъствал църковния клир и синклита, без да е посочен персоналния състав. Най-вероятно съгласно установената практика съборът се е председателствал от владетеля, а главен обвинител на еретиците е бил св. Теодосий Търновски. По време на събора, еретиците били разпитани за техните вярвания. Накрая Лазар се отказал от своето учение и прекарал в покаяние до края на живота си. По заповед на царя Кирил и Стефан били жигосани и прогонени извън пределите на царството.

След това се появил още един разпространител на ерес, също на име Теодосий - той учел последователите си да ходят голи, като искал да вървят един след друг, като стъпват по неговите стъпки. Вечер всичките му последователи спели в едно помещение. Той също се противопоставял на брака. След диспут със св. Тедосий Търновски той също се отказал от своето учение.

5_Ivan_Aleksandur2.jpg

Цар Иван Александър със съпругата си Сара-Теодора и синовете от брака с нея - Иван Шишман и Иван Асен

По време на един процес цар Иван Александър се запознал с хубавата еврейка Сара. Скоро тя приела християнството под името Теодора и изместила първата съпруга на царя Теодора, която след разтрогването на брака й се оттеглила в манастир под името Теофана. Въпреки че Сара-Теодора демонстрирала ревност и усърдие в новата вяра, просперитета й породил у еврайската общност пребиваваща в бълг. царство самоувереност, че имат могъщ покровител. Но в Европа през ХІVв. толеронтността към иноверците не била голяма. На Балканите положението не било по-различно. Бившия император Йоан Кантокузин, вече замонашен под името Йоасаф, дори написал полемичен диалог на догматичен спор между него и евреина Ксен - в края на съчинението разбира се евреина приема изцяло християнските догмати. (Йоан Кантакузин, "Беседа с юдеите")

Тъй че евреите в България скоро обаче разбрали, че царицата съвсем не е готова да им окаже очакваната подкрепа.

През 1359г. срещу евреите бил свикан църковен събор. В него взели участие цар Иван Александър с двамата си синове - Иван Шишман и Иван Асен, ратриарх Теодосий, първопрестолния преславски митрополит Доротей, митрополитите Захарий Дръстърски, Лазар Овечки, Палтений Ловчански, Леонтий Средецки, Мануил Филипополски и вдовстващия мадиски митрополит Яков (доицезът му бил опустошен от турците, затова е посочен като вдовстващ, т.е. без епархия). Осен тях присъствал епископ Доротей, архимандрита на Великата лавра "Св. 40мци" Йоаникий, килифарефските монаси св. Теодосий Търновски, Сава, Тимотей и Дионисий, както и други монаси. (За състава на църковния събор вж. Димитриос Гонис, "Съставът на Търновския събор от 1359г., ИПр., 1/89, С.) По време на събора един от евреите приел християнството, други двама били осъдени от царя, като единия бил убит от тълпата, а на другия бил отрязан езика, устните и ушите. Била издадена и царска грамота срещу учението на евраите.

По времето на патр. Евтимий се появили други двама разпространители на ерес Пирон и Теодосий Фидул, но тогавашния църковен главарозубедил последователите им.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

Хубава тема. Но бих искал (както винаги:)) да попитам нещо - участвал ли е патриарх Евтимий в тези събори като обикновен свещеник? Такова нещо никъде не срещнах, но би ли било възможно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дълбока духовна криза ли? ХІV в. е една от най-интересните епохи на църковната история, особено на Балканите. Колко книги има изписани само тогава... това ако е криза, здраве му кажи.

Това, че еврейката се е казвала Сара, е принос на Дядо Вазов, не знам да го пише в извори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Евтимий е бил ученик на Теодосий Търновски и е възможно да е придружавал своя учител, но само като наблюдател. Изброеният състав на съборите показва, че думата е имал само светския и църковен елит - по изключение и Теодосий Търновски.

Маврубир сочи като име на втората съпруга на цар Иван Александър Браида. Но днес като се каже Сара май по се сещат за кого става дума.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...