Отиди на
Форум "Наука"

Превод на статията за Лунната конспирация на Фил Плейт


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Най-сетне...

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...6&Itemid=27

И ето част от нея:

Специални благодарности на Фил Плейт, Лошият астроном, който даде позволение да публикувам негови материали на моя сайт! Статията в оригинал се намира тук: http://www.badastronomy.com/bad/tv/foxapollo.html !

На 15 февруари 2001 година телевизия Фокс излъчи програма: "Конспирационна теория: Кацнахме ли Луната наистина?". Програмата беше около един час дълга и включваше интервюта от куп хора, които вярват, че НАСА е излъгала за лунните кацания през 60-те и 70-те години на миналия век. Най-важният човек от тази програма е Бил Кайсинг, който твърди, че е намерил куп доказателства, включително снимки от Луната, инженерни детайли, дискусия с физици и даже церемония от някои астронавти. Цялото заключение на програмата е, че лунното кацане е изфабрикувано в пустинята Невада ( Area 51, разбира се ! ). Според програмата НАСА е нямала технологията необходима да изпрати човек на Луната, но лунната надпревара и студената война със СССР е принудила агенцията да изфабрикува кацането.

Звучи глупаво? Разбира се, че звучи така! То е! Така че нека да го кажа от самото начало: Цялата програма е боклук.

От самото начало да самия край програмата е пълна с лошо мислене, грешни предположения и изключително погрешна наука. Аз успях да взема копие предварително и въпреки че очаквах, че програмата ще е ужасна, аз все още не мога да се съвзема от изненадата колко е отвратителна! Аз си направих четири страници записки. Няма да ви занимавам със всички, защото ще отнеме часове. Аз само ще се спра на главните моменти от шоуто и ще покажа колко много тези хора грешат.

Така, нека да разгледаме всички доказателства, които представят конспираторите.

ПОГРЕШНО ТВЪРДЕНИЕ: Още от самото начало програмата има забележка:

Тази програма се занимава с противоречив предмет на размисъл. Теориите представени тук са само едно от възможните обяснения за полетите на Аполо. Зрителите са поканени да направят свои собствени заключения според всичката информация с която разполагат.

ИСТИНАТА: Последното нещо, което искат собствениците на програмата е да накарат зрителя да вземе правилното решение. Ако това беше вярно на зрителите щяха да се покажат и плюсовете и минусите на този противоречив предмет на размисъл. Вместо това по-голяма част от времето се дава на хората, които вярват в лунната конспирация и само малко информация от хората, които не вярват. Така че единствената информация, която получавате е тази, която те ви казват. Разбира се, има много хора, които ще ви кажат същото.

ПОГРЕШНО ТВЪРДЕНИЕ: Шоуто показва, че около 20% от хората не вярват, че сме стъпили на Луната

ИСТИНАТА: Това твърдение е подвеждащо. Анкета от Галъп през 1999 година показва, че точната цифра е около 6%. Сайтът на Галъп ( информацията вече не мога да я намеря ) твърди:

Въпреки, че ако го вземем буквално, 6% се трансформира в милиони хора не е трудно да схванем защо много хора се съгласяват със всяко твърдение, което им кажеш. Най-логичното обяснение за това е, че точно тази конспирационна теория не е добре разпространена

Освен това много зависи какво имаш впредвид под "не вярват". Това наистина ли означава, че тези хора са убедени, че хора не стъпвали на Луната или просто предполагат, че НАСА са изфабрикували кацането? Това са много различни неща. Не само, че програмата не казва това, тя премълчава от къде намира източниците си за тези 20%.

ПОГРЕШНО ТВЪРДЕНИЕ: Програмата говори за филма Кеприкорн 1, забавляващо шоу ако не вземем впредвид факта че е като цяло глупав филм за това как НАСА може да изфабрикува експедиция до Марс. Програмата казва, че стъпките на филма са изключително сходни със пейзажа от Аполо.

ИСТИНАТА: Съвпадение ли е, че филма прилича на мисията Аполо или е доказателство за конспирация? Нито едното, нито другото! Филмът е заснет през 1978 година, много време след последното кацане на Луната. Филмът е направен да изглежда като истинското кацане. Това твърдение е меко казано абсурдно и просто показва как продуцентите могат да направят евтина сензация.

Ако желаете да помогнете с изясняванета на граматически неясноти, грешки на езика сте добре дошли!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

И една за абсурдите на Марс като известното марсианско лице:

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...2&Itemid=27

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Много интересна статия...и отново науката си казва думата! :)

Тези конспирации никога няма да отминат...от това се печелят луди пари, ако не друго поне хората си развиват фантазията ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...