Отиди на
Форум "Наука"

5 октомври - международен ден на учителя


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

За поредна година 5 октомври се отбелязва по цял свят като Международен ден на учителите.

На 5 октомври 1966 г. е приет документ, който се отнася до статута на учителя, а през 1994 г. Организация на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) го обявява за Международен ден на учителя. Професионалният празник на учителя се отбелязва в над 100 държави от цял свят.

Този празник беше утвърден от ЮНЕСКО по предложение на Интернационала на образованието, като идеята за дата на празника на международното учителско движение е на българската делегация.

Този ден е още един повод за равносметка за свършеното, за търсене на отговори на глобалните въпроси, свързани с мисията на учителската професия, за навлизането на информационните технологии и комуникациите в сферата на образованието, за професионализма при работата с децата, за обучението през целия живот…

Честит празник на всички колеги, за които да бъдат учители е не просто работа, а - призвание!

---

А как празнуват този ден в Китай?

Китайците уважават учителите, тази традиция има дълга история. В древността, хората са уважавали учителите като родителите си, а в една известна фраза се казва, че ако един човек е твой учител дори за един ден, става твой баща завинаги. Затова, по традиция, по време на празника на учителя, учениците подаряват много неща на учителите си, за да им благодарят за вниманието през изминалата година. Но тази година, има голяма промяна в тази традиция.

Една седмица преди празника, много ученици и техните родители вече подготвят подаръци за учителите, например торти, цветя, поздравителни картички и други. Тези подаръци изразяват искрени пожелания и поздрави към учителите, но учителите казват, че за тях не е приятно да приемат тези подаръци. Защото децата нямат доходи, родителите им трябва да плащат за подаръците. И по този начин, лесно може да възникне конкуренция по подаръците между децата, а това оказва лошо влияние върху тези деца, които имат по-скромни финансови възможности.

В град Шънян, на входа на училище "Тънфей" на стената има голям надпис, който гласи : "На празника, ние всички учители се отказваме от всякакви подаръци, благодаря ви за подкрепата!" Родителите на децата приветстват декларацията и много се радват на това. Те казват, че от седмица започват да мислят какво да подаряват на учителите, и не знаят те какво харесват, и подаръците не може да бъдат евтини, а и детето ще се притеснява, ако има по-скромен дял в сравнение със скъпите подаръци на другите деца. Учителите казват, че учениците и родителите им не ги разбират. Подаръците наистина са бреме за тях. Те обещават, че сериозно ще се грижат за всички деца, дори - и без подаръци. Отказът от подаръци може да изчисти отношенията между учителите и родителите.

А от какво се нуждаят най-много учителите? Много е просто... Само да виждат учениците си да растат здрави и весели. По време на празника директорът на училище "Чаочънлу" в град Циндао предлага дейности по линията "Благодарности на учителите и уважение всеки ден", в които апелират учениците да учат сериозно, да поздравяват учителите си чрез Е-mail...

По интересно е това, че на този празник учениците получават подаръци от учителите си. В училището "Пеймалу" в Хунчиао всички ученици получават специален подарък от учителите си - красива картичка със сърдечни думи от учителите. Те сами правят и написват различни пожелания от сърце за своите ученици. Това изразява грижата и любовта на учителите към учениците им. И децата, и техните родители се трогват много от картичките, защото ги считат за безценен подарък.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Честит празник на всички колеги - учители!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Честито!

Пожелавам българския учител да бъде по- уважаван, да заеме полагащото му се място в обществото, да бъде по- добре мотивиран.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...