Отиди на
Форум "Наука"

Периоди във философията


Sham

Recommended Posts

  • Потребител

Моля ви за помощ.Тъй като нямам материалите пред себе си,а ми трябва много,някойда ми напише кои са основните периоди в развитието на философията.Как бяха - в Античността - елинизъм,неоелинизиъм...ох :(Спешно е!

Тази тема ще е полезна по принцип,като може да се допълва. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Припокриват се с историческите периоди - антична (гръко-римска, елинистическа), средновековна (ранно, същинско и късно средновековие), ренесансова, просвещенска, нова/модерна, съвременна.

Източна - индийска, китайска, японска, персийска, еврейска, християнска, мюсюлманска, еврейско/юдео-мюсюлманска...

Африканска

Американска

--

---

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_philosophy

http://fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_de_la_philosophie

http://www.ac-nantes.fr:8080/peda/disc/phi...lo_histoire.htm

http://www.linternaute.com/histoire/catego...ilosophie.shtml

http://www.bibliotheques.uqam.ca/recherche...ophie/hist.html

http://www.cornu.eu.org/texts/philosophie

http://www.philosophypages.com/hy/index.htm

http://www2.nd.edu/Departments/Maritain/etext/hop.htm

http://www.erraticimpact.com/history_index.htm

---

Направи си труда да разгледаш всички посочени места!

Успех!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За Антична философия се приема предимно древногръцката и древноримска философия, тъй като тя поставя началото на Западния тип философстване. Най-ранния период може да бъде определен като ранен елинизъм или елинска архаика - тук е мястото на първите имена - Анаксимандър, Талес, Анаксимен, Хераклит, Парменид- периодът се датира с 6 в.пр.н.е. - Йонийската школа и 7-6в.пр.н.е. - Милетската школа., 6в.пр.н.е- Ефес-Хераклит, 4-5в.пр.н.е. -елейска школа, 4в.пр.н.е. - Питагорейска школа. След това имаме преход, в който се зараждат ученията атомизъм, хедонизъм, стоицизъм, скептицизъм и софизъм (стоиците и епикурейците оказват силно влияние на римска почва по-късно). Другия важен период, който ни интересува е класическата античност - период, който може да ознаменува началото си с раждането на Платон и ученика му Аристотел. Но в този преход голяма роля изиграва Сократ както и много имена в литературата, изкуството и риториката. Преди него имаме късен елинизъм или предкласика. Но според мен това периодизиране е по-скоро историческо. Във философията са важни школите и тяхната приемственост а не периодиката, защото ранни школи имат последователи дори в ранното средновековие. Т.е. имаме ранен елинизъм, късен елинизъм и ранна класика, същинска класика и късна класика (римския неоплатонизъм) но те съвпадат с периодиката в литературата и изкуството и не са достатъчно информативни. За това се ориентирай по школи - натурфилософски, софистически, класически, платонизъм, неоплатонизъм и по имената на основните представители. Типичен класик - Аристотел. Неоплатонист - Плотин. Основния Неоелинизъм не съм срещала, той е ренесансово явление и е нещо като романтично завръщане към древността в изкуството. :bigwink: По-нататък ще ти напиша още ако те интересува подробно

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...