Отиди на
Форум "Наука"

Библията на дявола - Codex Gigas - се върна в родината си


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ръкописът, събрал познанията на Бенедиктинския орден в началото на XIII в., се върна в Прага след 359 години изгнание. От 20 септември до 6 януари догодина в Националната библиотека "Клементинум" в Прага ще може да бъде видян най-големия от най-известните средновековни ръкописи – Codex Gigas, известен като "осмото чудо на света". Изображението на Дявола в цял ръст,поместено на една от страниците, му донесло мрачното прозвище "Библия на дявола", посочва The International Herald Tribune.

През 1648 г., в края на Тридесетгодишната война, древният религиозен сборник, датиран от началото на XIII век, бил отнесен от Пражкия замък, където се съхранявал, от шведските войски, които го взели като свой боен трофей. Оттогава ръкописът се намира в хранилището на Шведската кралска библиотека в Стокхолм. За три века и половина той е излизал от него само два пъти – досега Codex Gigas бе излаган за кратко само в Ню Йорк и Берлин.

За създаването му били използвани 160 магарешки кожи. Ръкописът е с размери 92 на 50 см. и с дебелина 22 см. Той тежи 75 килограма. От първоначално изписаните 640 страници, 624 (97%) се намират в изключително добро състояние и до днес.

Съгласно легендата за създаването на Codex Gigas, той бил написан от монах в Бенедиктинския манастир в Подлажице, на около 100 км. източно от Прага, с помощта на самия дявол. Монахът, който извършил някакво тежко престъпление, се заклел, като изкупление за греховете си, за една нощ да напише и украси с рисунки книга, която да събере в себе си цялото човешко познание, натрупано до този момент, и да прослави манастира за векове. След като започнал работа, в полунощ той разбрал, че не ще може да изпълни обета си сам и продал душата си срещу помощта на Дявола. Нечестивият изпълнил своята част от сделката, а в знак на благодарност, монахът нарисувал портрета му на един от форзаците (празна страница) на ръкописа.

Именно заради това изображение, а не - заради размерите си, Codex Gigas е обявен за "осмото чудо" в християнския свят. Той обаче донесъл на манастира в Подлажице не прослава, а унищожение – обителта била разрушена до основи в хода на религиозните войни през XV век.

В написания на латински сборник действително се съдържат всички познания на Бенедиктинския орден от началото на XIII век – Старият и Новият завет, текстовете на "Етимологията" на Исидор Севилски, "Юдейската война" на Йосиф Флавий, историческа хроника и трактати на различни теми, т. нар. "Огледало на грешника" – сборник с назидателни и занимателни примерни разкази за проповедници, указания за определянето на Великден, календар със синодик (указания за определянето празниците на светиите), рецепти и други записки.

Завърналият се в Прага след 359-годишно отсъствие манускрипт бил транспортиран до чешката столица под строга охрана във военен самолет и веднага предизвикал огромен интерес. Ценността на сборника е толкова голяма, че преди излагането му в "Клементинум" библиотеката била оборудвана с последно поколение охранителна техника. Книгата е разположена в специална зала с изкуствено поддържан микроклимат, в която се допускат само по 60 посетители на час. Сборникът стои отворен на 290-та страница, на която се намира знаменитият портрет на Дявола.

post-471-1196512067_thumb.jpg

post-471-1196512104_thumb.jpg

post-471-1196512124_thumb.jpg

post-471-1196512139_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...