Отиди на
Форум "Наука"

lila_va

Потребители
 • Брой отговори

  1213
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  14

lila_va last won the day on Април 20 2015

lila_va had the most liked content!

Репутация

854 Асистент

Всичко за lila_va

Contact Methods

 • Website URL
  http://theprivatecorner.blogspot.com/
 • Skype
  lilava_

Лична информация

 • Пол
  Жена
 • Пребиваване
  Бургас

Последни посетители

18660 прегледа на профила
 1. Всъщност ниското генетично разнообразие при китоподобните бозайници отдавна вълнува учените. Но то си има своето рационално обяснение - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5792597/ Разбира се, когато говорим за разликите между отделните видове, не бива да си представяме кой знае какви драматични цифри. И все пак, да, при нарвалите е най-ниско разнообразието, много хубави таблици има в тази публикация - https://www.researchgate.net/publication/14098030_Population_structure_and_seasonal_movements_of_narwhals_Monodon_monoceros_determined_from_mtDNA_analysis което не е изненадващо, взимайки предвид факторите, които определят това, описани в първия линк.
 2. Разглеждайки карти на въздушното пространство и ИИЗ на България, ми направи впечатление, че те не съвпадат и най-общо казано ИИЗ е по-голяма от въздушното пространство. Извинявам се, ако не формулирам правилно въпроса си, но на какво се дължи това? Как се определят различните видове граници и къде да прочета повече за това? Ще съм благодарна, ако някой разбере обърканите ми писания и отговори :D
 3. За повечето хора, които нямат професионален или любителски досег с науката, нещата, които учените правят, методите, които ползват, и дейностите, които извършват, са обвити в мистерия, звучат сложно и неразбираемо. Това сякаш е един отделен свят, до който те нямат достъп. Но всъщност има много начини, по които всеки един от нас може да подпомогне изучаването на света около нас и работата на учените, които го правят, чрез събиране на данни. Това е част от т. нар. гражданска наука, като дейностите целят освен да подпомогнат събирането на данни, също и да привлекат интереса и вниманието на обществеността, да възпитат у подрастващото поколение любов към познанието. Искам да ви представя един от начините, по които всеки един от нас може да стане част от науката. Това е приложението Blacksea Watch, проектът има за цел да повиши обществената информираност за биоразнообразието на Черно море и да стимулира събирането на информация за наблюдения и редовен мониторинг на различни видове растения и животни от любители. Мобилното приложение BLACKSEAWATCH за телефони е свободно достъпно с версии за Android в Google Play и iOS в Apple store. Допълнително е разработен и уебсайт BLACKSEAWATCH.ORG, който ще даде възможност на хора, които не ползват смартфони, да се включат в събирането на данни и да се превърнат в учени-любители. Мобилната версия на уебсайта ще помогне на използващите мобилни телефони, работещи с друга операционна система освен Android и iOS, да подават информация за своите наблюдения и открития. Приложението е максимално опростено, за да не отнема твърде от времето на всеки, който има желание да попълни базата данни за Черно море. Съдействието на всеки ще бъде безценен принос към морската биология. Ще е страхотно и ако повече съфорумци се включат в инициативата. Освен всичко друго работата с приложението е и много интересна и забавна
 4. Издирвам книжките от поредицата и изпитвам огромни затруднения да открия коя е номер 2. Помогнете със списък, моля
 5. Това на снимката е обикновена водна змия.
 6. "Мълчанията на полковник Брамбъл". Случайно се сетих, че събира прах по рафтовете. Обожавам стила на Мороа.
 7. Това според мен си е просто калцит.
 8. А, в този случай конкретно вече не е замесено "виждането". Няма нужда от публикации, ще пробвам с няколко изречения. Видовете/индивидите не са статични. Това ще рече, че с определена честота се случват мутации в геномите им. Някои мутации са неутрални, не се изразяват във външна, функционална промяна някаква, скрити са. Други са вредни - това е най-честия случай. Те предизвикват такава промяна, че индивидът не доживява до репродуктивна възраст, за да продължи да разпространява този мутирал ген, с което подвигът му приключва безславно. Трети вид мутации са полезните - това са тези, които предизвикват такава промяна у индивида, че той получава предимство пред останалите и произвежда многобройно потомство, с което пък новият ген се закрепва и разпространява в популацията. Те се случват най-рядко, но все пак се случват. Сега да си представим, че серия такива мутации променят цвета и формата на цветето така, че то да получи предимството да бъде по-успешно и често опрашвано от събратята си. Естествено, че ще произведе най-много семена и така, поколение след поколение, този именно фенотип ще се наложи.
 9. Е, видеото с хамелеона е фейк, не е ли очевидно? Да, хамелеоните могат доста бързо да сменят окраска в зависимост от заобикалящата ги среда, но в определени граници - по-бледи, по-наситени, по-"разчленени" варианти на цветове, които са им заложени в окраската. Чак пимбяни не стават. Калканът не "решава" да имитира дъното. Рефлекс е. Нали има зрение? От там информацията си тече по каналния ред към хроматофорите или каквито там клетки са замесени.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...