Отиди на
Форум "Наука"

Интервю с нобелиста Стивън Уейнбърг за космическите полети


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

На Български:

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...3&Itemid=27

(Credits : Sam Dinkin / thespacereview.com )

Международна космическа станция

Сам Динкин (Космическа критика): Вие наричате Международната космическа станция (МКС) „орбитална пуйка“ и привлякохте вниманието на медиите. Мислите ли, че решението да построят МКС е глупаво като се има впредвид, че не са предвидили никаква научна дейност за нея в първите години от проекта?

Професор Стивън Уейнбърг: Да, аз мисля, че МКС е просто един пример за глупавото подчертаване на пилотираната програма на НАСА. В началото МКС е била предвиждана да бъде платформа за бъдещи полети до Луната и Марс, но по-нататък орбитата й беше променена, за да поддържа руските кораби. Имало е продължителни усилия да оправдаят съществуването й поради науката, която се прави там. Но от моя гледна точка, която се крепи на основна физика, астрономия и най-вече космология, МКС не е допринесла с нищо в развитието на тази област. Ако беше аз щях да науча.

От друга страна аз съм чувал за растеж на кристали и биологични проучвания. Тук аз не съм компетентен да отсъждам, затова се обърнах към хора, на които имам доверие. Така по същия начин научавам, че станцията няма никакъв ценен принос.

КК: Тя не е започнала дори проучванията си в тази област. МКС не е активна като лаборатория, но аз съм съгласен с теб че растежа на кристали и индустриалното оправдание за МКС изглежда слабо. Но дори и да откриеш някакъв изключителен нов метод да произвеждаш нещо в орбита, наистина струва ли си да построиш фабрика там като се има впредвид цената на доставката?

Уейнбърг: Да, това е глупаво. Факт е, и Робърт Парк го е казал, цената да доставиш нещо от орбита със совалката е толкова висока, че дори и да намериш начин да превърнеш олово в злато, няма да има никакъв смисъл – в буквалния смисъл – защото струва 10 000 долара/паунд да доставиш нещо от орбита със совалката.

КК: Значи дори и да доставиш олово на МКС и да го върнеш обратно под формата на злато няма да оправдае цената си. Това е много забавно.

Уейнбърг: Глупаво е.

Факт е, че президентът Буш обяви своето виждане за отиването на Луната и Марс, след което НАСА обяви, че дейностите на МКС ще бъдат ограничени за да подкрепят идеите на Буш. От това което мога да наблюдавам, това би означавало тестване на екипировката в условия на микрогравитация. Аз съм съгласен, че единствения начин да проучим тези ефекти е да изкараме хората в космоса.

Това повдига по-голям въпрос: Струва ли си да правим това?

КК: Може би по-добре е да инвестираме в някоя евтина технология, която ще ни позволи да имаме изкуствена гравитация – като кабел между два въртящи се обекта.

Уейнбърг: Аз не споря за това. Бих искал да призная, че може би МКС е добро място, където можем да проучваме ефекта от микрогравитацията върху хората, но аз не се интересувам от това. Единствения смисъл човек да проучва това е ако има намерение да продължи изследването на космоса от човек. Но през този век аз не виждам смисъла от това.

(Още - на сайта)

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...3&Itemid=27

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Във връзка с цялостния ъпгрейд на сайт системата линка е нов:

http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php?vi...t&Itemid=27

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...