Отиди на
Форум "Наука"

Нова магистърска програма по Mедиевистика на СУ


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА "СРЕДНОВЕКОВНОТО ОБЩЕСТВО – ИДЕОЛОГИЯ, ПОЛИТИКА И КУЛТУРА"

Учебният план на магистърската програма "Средновековното общество – идеология, политика и култура" предвижда:

1.Трисеместриално обучение обучение за бакалаври, завършили специалностите История, Археология, Етнология, Арихивистика и документалистика и История и география.

2. Петсеместриално обучение за бакалаврите от други специалности, които трябва да преминат задължително модул за неспециалисти с продължителност 2 семестъра.

Условията за прием в магистърската програма "Средновековното общество – идеология, политика и култура" предвиждат събеседване с кандидатите.

Учебният план включва задължителни и избираеми дисциплини, водени от специалисти по европейска и балкано-византийска медиевистика. Планът предвижда и изучаването на латински език като задължителни практически занятия в рамките на 90 часа.

Списъкът на предлаганите избираеми дисциплини ще бъде актуализиран съобразно необходимата научна подготовка и интереса на студентите. За проверка на знанията са предвидени писмени семестриални и изпитни тези, свободни семинарни дискусии по определена проблематика и др.

Придобиването на образователно квалификационната степен "Магистър" става след успешна защита на магистърска теза (дипломна работа) пред държавна комисия.

Задължителни и избираеми дисциплини:

~Политическа идеология на Средновековна Западна Европа – проф. Кр. Гагова

~Проблеми на османското нашествие на Балканите – проф. Хр. Матанов

~В преддверието на византийската култура – проф. Г. Бакалов

~Териториални княжества на Балканите ХІV – ХV в. - проф. Хр. Матанов

~Латински език

~Балканите между Изтока и Запада през ХІV - ХV в. – културна типология – доц. Ив. Попова

~Средновековният протонационализъм – доц. Ал. Николов

~Византийската монархия (зараждане, развитие, доктрини) - проф. Г. Бакалов

~Култура и история на Средновековна Арабия – доц. П. Павлович

~Дипломацията през Късното средновековие (Западна Европа – Византия) – доц. Ив. Попова

~Идейни и културни основи на франкското общество V – ІХ в. – д-р В. Гъркова

~Византийска култура – манастирски и градски средища, Света гора – проф. К. Павликянов

~Раннохристиянски общности: идеи, центрове, групи - доц. Ал. Николов

~Жената през Средновековието – доц. Ив. Попова

~Митология на владетеля-светец при франките– д-р В. Гъркова

~Литературата и изкуството в Средновековна Европа - проф. Кр. Гагова

~Миграции, гранични зони и общества в Средновековна Европа V – ХV в. - доц. Ал. Николов

~Евразийските номади: история, общества и култура (X-XV в) – д-р Ал. Кальонски

Завършилите успешно три семестриалната магистърска програма "Средновековното общество – идеология, политика и култура" придобиват задълбочена фундаментална научна-теоретично подготовка по история и специализирана по медиевистика. Те надграждат и задълбочават знанията си в областта на хуманитаристиката и обществените науки предимно в сферата на средновековната история на Европа и Европейския Югоизток, проблемите на османското нашествие на Балканите, политическата идеология, културата и изкуството във Византия и Западна Европа, преходите между Античност и Средновековие и между Средновековие и Новото време, етнокултурните взаимодействия, религиозните християнски и ислямски общности, средновековният протонационализъм.

Със своята научно-изследователска и педагогическа квалификация, с придобитите възможности за исторически анализ и синтез, с усвоените умения за работа с исторически извор и специализирана научна литература, магистрите по история със специализация "Средновековното общество – идеология, политика и култура" могат да намерят професионална реализация в сферата на образованието, в научните институти, Министерството на културата, музеите, масмедиите, обществената администрация – българска и европейска, туризма, във фондации и неправителствени организации, чиито предмет на дейност е свързан с културата и с етнокултурните взаимодействия и процеси, етническите и междуетническите отношения и др.

С придобитата квалификация в магистърската програма "Средновековното общество – идеология, политика и култура" студентите могат да участват в процесите на Европейската интеграция, да се включат в активно в пост-присъединителните програми за различни области на общественото развитие, чрез които България ще заеме своето окончателно място в Европейското "семейство", могат да съдействат за културното и политико-идеологическото синхронизиране между Европейския Югоизток и Западна Европа.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...