Отиди на
Форум "Наука"

Консултативна или приложна психология?


Recommended Posts

  • Потребител

Желая да запиша магистратура по психология.

Може ли да ми кажете вашето мнение кое да избера приложна или консултативна психология?

Каква е разликата между двете? Кое е по-престижно?

Благодаря предварително на всички!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Консултативната психология е част от приложната.

Можеш да специализираш консултативна психология и психотерапия или да бъдеш психолог в някоя институция - училище, полиция, армия... Може да си психолог в някоя фирма, да участваш в набирането на нов персонал за нея и/или да се грижиш за "психологическия комфорт" на колегите си. А можеш да се хванеш с фирма, занимаваща се с кариерно консултиране или с тийм билдинг.

Никой не може да реши вместо теб.

Ако искаш, погледни тук:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%81%...%B3%D0%B8%D1%8F

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Зависи от учебното заведение, но принципно магистратурата по психология за неспециалисти (защото ако беше бакалавър психолог щеше да си по ориентирана, Габи) е удължена поне с 4 семестъра - т.е. до три години. Ако е по-кратка никак не си струва...каквато и да е магистратура да записваш по психология за неспециалисти. СУ не приема неспециалисти за основните си магистратури по психология например - в т.ч. консултативна, приложна, клинична.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В никакъв случай не мога да се съглася с Anahronia, че след като не си завършил бакалавър по психология и това означава че като магистратура не можеш да получиш нужната квалификация.Вярно е, че има един такъв конфликт, който винаги ще съществува между тези завършили бакалавър и тези които допълнително после са решили да учат психология, но всичко в крайна сметка, всичко опира до човека и до неговият личен избор с какво да се занимава.И най важното колко надълбоко да се занимава, но това е друга тема по която не искам да споря.

Що се отнася до това което е написал Историк - това по ме заинтригува и ще кажа защо.Понеже отдавна се занимавам с психология на любителско ниво и знам че психологията има три основни раздела - клинична, експериментална и приложна психология в крайна сметка от тези три неща тръгват всички останали разклонения на психологията та самото наименование консултативна ми се струва малко несериозно малко от типа - такова животно нема.

Затова и поставих въпроса на обсъждане доколко консултативната психология си тежи на мястото и къде трябва да я отнесем - по-близо до клиничната или по-близо до нещо по-елементарно което можем да наречем просто консултиране.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам точно с кое не си съгласна. Една нормална магистърска програма от три(дори с 2 практика) семестъра плюс времето за готвене на магистърската теза по психология е абсолютно недостатъчна да подготви специалист по психология особено в направленията, които те интересуват :) За това обикновено магистратурите за неспециалисти са доста по-дълги като време на обучение. Иначе обясни ми как ще ти наблъскат цялата бакалавърска програма от базови предмети (ако да речем си избрала консултативна психология) - обща и възрастова, детска, дълбинна, когнитивна, клинична - щото трябва да ги изучиш, плюс културна, социална, педагогическа ,трудова, на дивиантното поведение - това са дисциплини по два семестъра и ако някой ти ги наблъска заедно с предметите в магистратурата в два семестъра - еми познай колко ще научиш за два семестъра.

Ето я магистратурата в СУ - ориентирана е само за бакалаври по психология - тя също е две години като включва и практика:

http://forum.uni-sofia.bg/filo/downloads/2009m/ps5.pdf

Ето и тази за неспециалисти - както казах продължава шест семестъра - т.е. 3 години - за да има специалистът след това съответната подготовка :)

http://forum.uni-sofia.bg/filo/downloads/2009m/ps2.pdf

Т.е. моят съвсем добронамерен съвет е да не се хвърляш на кратка магистратура по психология - учебното заведение, което би си позволило да я предложи всъщност си играе една некоректна игра както с твоята подготовка така и с бъдещите ти "клиенти"!

Очевидно е, че е най-близо до клиничната - както става ясно клиничната и консултативна психология искат практика и бакалавърска подготовка по психология :)

Това, което знам за колегите от специалност Психология е, че се стремят да осигурят на своите бакалаври магистърски програми - т.е. приемат с предимство психолози и то от СУ. Магистратурата, която предлагат за неспециалисти е точно за служител в детска педагогическа стая или за училищен психолог-консултант. АКо разгледаш програмите на СУ по психология ще видиш, че има и други за неспециалисти и то от 3 семестъра - но те не дават ценз за "психолог".

Естествено има университети в България, където тази условност не присъства и всякакви магистратури биват достъпни за неспециалисти и програмите им не са съобразени. Според мен това е некоректно спрямо обучаващия се, спрямо бъдещата му работа и спрямо бакалаврите психолози. Това не е повод да се отказваш. Но поне избери магистратура с достатъчен хорариум - нямам идея къде има магистратура консултативна психология за неспециалисти и за това попитах колко семестъра е. Всъщност колко семестъра е тази, за която ще кандидатстваш?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...