Отиди на
Форум "Наука"

Жана д'Арк


Goddess

Recommended Posts

  • Потребител

На 6 януари 1412г. е родена Жана д'Арк-национална героиня на Франция, една от най-известните фигури на стогодишната война (1337-1453).

Жана д'Арк е родена в Лотарингия, в селото Домрем.Родителите и са заможни селяни.В детството си Жана по нищо не се отличава от останалите деца в обкръжението си, макар от малка да привиква към любов към уединение и набожност.Детството на бъдещата жена-воин се помрачава от сраженията на идващата в пълен ход стогодишна война.По времето, когато на престола сяда крал Шарл Седми (през 1422г.), Франция се оказва в критическо положение - цялата северна част на страната е окупирана от англичаните, а френската армия е крайно отслабнала и се появява въпросът за независимостта на държавата.Понеже жителите на Домрем остават верни на Шарл Седми, селото на два пъти е разрушавано от привържениците на бургундския херцог през 1425г. и 1428г., който е на страната на англичаните.Според преданието, именно в това време, през 1425г. Жана, разхождайки се в бащината градина, чува гласовете на архангел Михаил, на Св. Екатерина и Св. Маргарита, които я подканват да се вдигне да защити Франция и обещават своята помощ.Постепенно сърцето на Жана се изпълва с увереност в това, че тя е призвана да спаси страната си и че трябва да отиде при младия дофин и да му помогне, изгонвайки англичаните, да вземе короната.

Ключев момент в този период на войната става обсадата над англичаните в Орлеан през 1428г.Превземането на тази крепост им позволява почти безпрепятственото придвижване на юг.В началото на 1429г. Жана успява чрез кралския капитан Робер Бодрикур да получи аудиенция при Шарл Седми.В поверителен разговор на четири очи, Жана убеждава дофина в своята освободителна мисия, получава военен отряд и поддържана от опитни военоначалници и народнадната вяра, през април същата година се появява пред стените на Орлеан.След редица поражения нанесени на англичаните, обсадата е свалена, а градът - отвоюван от противника.Тази победа вдъхва на френското население вяра в богоизбраността на Жана и нейната слава и влияние изключително нарастват.

През юли 1429г. отрядите под предводителството на Жана се приближават до вратите на Реймс, където френските крале от старо време се миропомазвали.По нейно настояване Шарл Седми тържествено се коронова в Реймс на 17 юли 1429г.Получавайки короната, Шарл започва да смята, че мисията на Жана е вече изпълнена и вече без въодушевление изслушва плановете и по отношение на извоюването на останалата френска територия.Предприетият от Орлеанската Дева опит за щурмуване на Париж завършва неуспешно, а самата Жана е ранена.

През пролетта на 1430г. жителите на Компеня, обсадени от войските на бургундския херцог, викат Жана за помощ.Пристигайки на мястото, на 23 май 1430г. Жана попада в плен на бургундците, които я продават на англичаните.Делото на Жана е предадено на църковния съд в Руан, обвинявайки я в ерес и магия.На 29 май 1431г. членовете на църковния трибунал, съдии и асистенти, събрали се в архиепископската църква под ръководството на епископа на Бовези Пиер Кошон и вицеинквизитора на Франция Жан Леметр, взимат окончателното решение да предадат осъждането в ръцете на светската власт, молейки я да действа с пределна мекота, без кръвопролитие.Фактически това означава смъртна присъда с изгаряне на клада, която е изпълнена на 30 май.

Преразглеждането на процеса на Жана е предприето от Шарл Седми едва през 1450г. след окончателното изгонване на англичаните от Руан.Шест години по-късно по решението на папа Каликст Трети Жана е призната за невинна.През 1920г. е канонизирана и призната за свята покровителка на Франция.

Около името на Орлеанската Дева веднага след смъртта и започват да се създават множество легенди.Една от тях гласи, че Жана е незаконно дете на Изабела Баварска и орлеанския херцог.Легендата разказва, че Жана е избягала от кладата през 1431г. и се спасява от смъртта чрез чудо, а след това се укрива известно време в Рим.Тези и ред други въпроси касаещи произхода, живота и смъртта на Жана д'Арк до този ден остават отворени.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...