Отиди на
Форум "Наука"

Защо е нужна астрономията?


Recommended Posts

  • 5 месеца по късно...
  • Потребители

Още от древността близкия космос и безкрайната вселена представлявали интерес у хората. Много от древните религиозни вярвания са свързани с произхода на вселената. Тогава възникват първите космологични вярвания. Древните жители на Земята са вярвали, че Бог създава Земята, небето, звездите и четирите стихии-огън, земя, въздух, вода. Въз основа на това се развива гръко-римската философия. Според древните гърци първо бил Хаоса. От тях произлезли всички богове. Прародители на боговете са Уран и Гея. Тази религиозна философия е залегнала и в християнството. В Библията се казва, че Бог създал Земята, небето, всички живи твари в това число и човека за шест дни, а на седмия си почивал.

Възникването на древната Астрономия е свързана преди всичко с религиите на древните общества. Тя е била достъпна само на учени и жреци. Чрез астрономическите знания жреците в древния Египет са изчислявали, кога е следващия прилив на Нил. Прииждането на Нил има важно значение за селското стопанство. Това доказва колко е важен стопанския календар. Подобни процеси възникват и при цивилизациите населяващи района на Двуречието. Това са: Ур, Урук, Киш, Лагаш, Шумер, Акад, Асирия, Вавилон и Персия.

Благодарение на натрупаните знания се появяват и първите календарни системи. Древните хора са познавали лунния, слънчевия, лунно-слънчевия календари. Първия лунен календар се появява във Вавилон, а първия слънчев възниква в древен Египет. За разлика от лунния календар-египетския има четири основни дати. Това са датите на пролетното и есенното равноденствие и и зимното и лятното слънцестоене. Този календар оказва голямо влияние върху римския, който е соларен.

Възникването на християнството през І век и неговото утвърждаване през ІV век оставя отпечатък върху развитието на астрономията. Църквата налага своите догми. Нейните представители поддържат тезата, че земята е плоска.Срещу тази тяхна позиция се противопоставят няколко средновековни астронома сред тях е Джурдано Бруно. Той защитава теорията заа кръглата форма на Земята. Поради това италианския учен-астроном е осъден на смърт и изгорен на клада от светата инквизиция.

Следва продължание.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещо се палиш за астрономията , виждам ,че свършваш с Джордано Бруно.Знаеш , ли че освен астроном ,генератор на револуционни за времето си идеи е бил много добър мнемонист. В момента в Русия даже съществува школа за развитието на паметта на негово име . :lightbulb:

Ето ти малко информация http://www.n-sky.org/ah_bruno.htm

http://www.aska-life.com.ua/people/Dzhorda...uno1185573.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не съм приключила. Затова написах следва продължение. Просто ми се наложи да изляза. Освен това ме мисли, че съм изчерпала темата. кИма какво още кажа. След Бруно идва Коперник. Това пределно ми е ясно. Надявам се скоро да продължа с материала.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Астрономията като наука наистина много ни е важна, още и в древността, първата наука, с която са започнали да се занимават хората е била Астрономията, с нея те са измервали времето, разбирали са в кой сезон се намират и както сега, така и тогава Астрономията им е била наистина нужна! :book:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...