Отиди на
Форум "Наука"

Драмите на един народ


Recommended Posts

  • Потребители

http://makedonski-bulgari.blogspot.com/sea...%80%D0%BE%D0%B2

Виктор Канзуров:

"Трагедията на представителите на българската нация в днешна Р. Македония е толкова разстърсваща, че човек се чуди в кой век живее. Управляващите в България демонстрират хладнокръвие в ситуация когато официалния македонизъм, приема България и българския народ като най-големите си врагове и живее като да е във война с тях. Малобройните омовци, които са някакъв промил от вкупното двумилионно македонско население в България, винаги са защитени от полицията, на техните събрания и аз това го смятам за положително. Същевременно, българите в Македония са бити, открито заплашвани и отхвърлени от социалния живот в страната, и принуждавани всекидневно да чуват по медиите как българките са леки жени, как българите са най-мръсни и най-лоши хора, които много мразят македонците и които винаги са убивали и мъчели македонци. Всички нормални хора в Македония са принуждавани да чуват как България е публичен дом, как самата България е боклук и едно голямо лайно."

"Първо трябва да изчакаме какво ще направи така наречената независима съдебна власт в Македония. От това, което досега направи полицията аз съм недоволен защото има само 15 заподозрени от непосредствените извършители. Полицията не направи почти никакви усилия досега за да намери подбудителите на тези грозни действия. Дори по това, което съм чувал първият опит на полицията беше заподозрените да бъдат обвинени за участие в побой, което означава, че те не са атакували ами може би са били провокирани от почитателите на Мара Бунева. От по-високо ниво, някакъв началник е сменил обвинението във физическо нападение. Значи полицейски инспектори искаха да минимизират шовинистичната същност на целия инцидент, както и вината на хулиганите. Даже някои от инстпекторите по времето на разпита на хулиганите, са говорели: "... това са наши деца, какво ще им правим...?" Това означава, че висши органи на властта в Македония приемат за нещо нормално етнически българи да бъдат бити. Полицейски инспектори искат да защитават хора, които бият седемдесет-осемдесет годишни старци и които са герои в ситуации когато са десет на един. Ако полицейските инспектори и тези министри и управляващи, които са ги поставили по тези длъжности приемат това геройство като главна характерна черта на македонизма, тогава този македонизъм, според техното отношение към нещата, няма никакво бъдеще. Държавни органи, които искат да оправдаят думи като "смърт на бугарите", "бугари-татари", "умрете бугари", "умрете марсианци", "умрете юпитерци"..., могат да бъдат лица на държава, която е шовинистична, фашистка, нацистка, в която има апартейд и която не почита основните граждански права на своите граждани. Героите, които биха 70-80 годишни старци, знаят че обществеността и органите на властта ще ги подкрепят."

http://makedonski-bulgari.blogspot.com/sea...%80%D0%BE%D0%B2

Драги Каров:

"Бяха показани трима „згрозени“ пенсионери велешани, един от които твърдеше, че организаторите сме взели по 1000 евро от България, за да кажем, че сме българи. Той между другото е бивш служител на полицията. Телевизията искаше да представи, че паметникът е дело на малка група хора, които всички смятат за идиоти и цялото население е срещу тях. Но това не беше истината. Много хора ни поздравиха, много хора ни писаха, много хора ми стискаха ръката и признаваха, че от страх не са дошли на откриването на паметника. Не само във Велес, а в цяла Македония. Но това е нормално, Македония не е демократична страна, тя е демокрация до момента, в който не кажеш, че си българин. Ако кажеш – свършено е с тебе. Можеш да кажеш, че си всякакъв, но не и българин. Това се вижда и в крайния шовинизъм на медиите срещу всичко българско."

http://makedonski-bulgari.blogspot.com/sea...%BD%D0%BE%D0%B2

Никола Стоянов

"- Как е името ви по паспорт?

- Николас Стоидис, опитах се да го променя на Стоянов, но гръцката държава ми отказа. Те казаха, че нямам право да го променям на Стоянов, защото не е гръцко име и в Гърция нямало нито един българин.

- А защо искате да сте Стоянов?

- Защото баща ми беше Стоянов. Името му е Михаил Стоянов и е роден тук, във Воден, през 1913 г. Майка ми е от Варна и се казва Пенка. Тя идва тук, във Воден, 16-годишна и се омъжва за баща ми. канската воина. Стоидис е понтийско име, нали знаете понтийците? Те са бегълци от Турция.

- И ходихте ли в съда?

- Отидох, през 1996 г. тук, във Воден, но ми отказаха и сега името ми си остава за съжаление Стоидис.

- Защо не говорите български език?

- Защото българският е забранен тук.

..

- Имахте ли проблеми за това, че искате да възстановите бащината си фамилия?

- Първият проблем е, че всеки, който признае тук, че е българин, веднага бива освобождаван от работа, уволняват го, става безработен. И аз съм пример за това. Работех като инженер за енергийна компания. Завършил съм Политехническия университет в Атина, специалност минно инженерство. Но светкавично бях освободен от работа още през 1992 г., защото казах, че не съм грък, а българин. Същото се случва и с много други хора. Но те не искат да говорят за това. Крият го, защото иначе остават без работа. Това се отнася до всички. Иначе никой не е арестуван или вкаран в затвора.

..

- Вашите родители живи ли са?

- Починаха, нямам брат или сестра. Разведен съм, имам 20-годишна дъщеря, която живее с майка си тук.

- Тя знае ли, че баща й е българин?

- Тя казва, че е скопска македонка.

- Имате ли роднини във Варна?

- Три пъти съм бил във Варна, имам далечен братовчед, посетих го преди около пет години, защото майка ми е родена там."

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...