Отиди на
Форум "Наука"

Въглища от банани


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Специалисти от Нотингамския университет са създали нов метод за производство на биогориво от банани, съобщи Би Би Си.

Техниката превръща обелките и листата от банановите дървета в брикети, които могат да служат за отопление или готвене. Учените предлагат методът да бъде въведен в африканските страни, където плодът се намира в изобилие. В някои африкански държави като Руанда бананите са изключително важна култура и от тях се произвеждат храна, вино и бира. Експертите обясняват, че плодът е само малка част от това, което произвежда дървото. Според тях след добиването на тон банани се получават близо 10 тона отпадъци, които включват обелките, листата и стеблата на дърветата.

Докато бил на пътуване в Руанда, на Джоел Чейни, студент от Нотингамския университет, му дошла идеята, че банановите отпадъци могат да се превърнат в евтин и ефикасен енергиен ресурс. За целта той взел гниещи обелки и листа от бананите, смесил ги със стърготини, пресовал ги и след като ги изсушил, от тях се получили брикети, които горят лесно и продължително и са много добри за готвене. Банановите кори впримчват останалите материали като лепило, обяснява Чейни. Кашата може да се омеси на ръка или да се използва преса, която да изстиска течността от нея. След това малките блокчета се оставят на слънце за две седмици, докато изсъхнат и се превърнат в гориво. Идеята на проекта е била технологията да е проста и евтина, така че да може да се използва в развиващите се страни.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сигурно това ще е най-ароматното гориво на света!! Не само топлина и енергия но и ароматотерапия - бананови изпарения :) Да наистина якуууууууууу!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...