Отиди на
Форум "Наука"

Унгарска окупация на Видин - 1365-1369


Recommended Posts

Причините за унгарското нападение над Видин през 1365 често са пропускани или е обяснявано с традиционния ламтеж

на унгарските крале за земи южно от Дунав. Миналото лято обаче ми попадна една доста интересна (и тънка) книжка -

"1396 - Никополската битка в съдбата на България, Балканите и Европа". Та там има статия от унгарския историк Янош Ховари, в която се описва предисторията на Битката при Никопол. В нея има и доста логично обяснение на унгарското настъпление. Общо взето ключовата позиция на Видин + намесата в конфликтите в Сърбия за малко да коства главата Иван Срацимир. И тъй като не ми се преразказва цялата работа можете да видите за какво иде реч в прикачените файлове. :shades:

За съжаление не са показани конкретни извори точно за това събитие. Ако вие имате материали по темата това е мястото да ги покажете :bigwink:

П.П. Ако някой желае мога да кача цялата книжка. Снимана е с фотоапарат преди доста време, но се чете нормално.

post-4932-1243872797_thumb.jpg

post-4932-1243872802_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами предполагам че книжката би позволила повече хора да се включат в дискусията.

Иначе унгарците са си воювали със Сърбия. При Душан не много успешно, но при синът му Урош минават в настъпление. За България периода 1365-1366г. е изключително тежък - от северозапад нападат маджарине, от изток савойците, а от югоизток турците. В крайна сметка са били завзети южното Черноморие от савойците, които дават крапостите на Византия, Стара Загора и Пловдив от турците и Видинско от унгарците. С помощта на влашкия воевода Влайку Иван Александър успял да изтласка унгарците от Видин.

Изворите - на първо място това са унгарските грамоти, които обаче ги няма в ЛИБИ. Там почнаха и свършиха с наритивите. Нещичко като извадки има в сборника с документи на Павлов, Лазаров и Тютюнджиев. Тъй че от многото извадките са съвсем мъничко.

Другия е Кюкюлей, който е възпроизвеждан по-сетне от разни автори.

За отношенията със Сърбия интересен източник е Маврубир, тъй като и тук отново се отклонява с подробности от известните ни по-стари извори.

За покатоличването на Страцимир пише Кантакузин в беседата с папските легати.

Петър Зухенвирт кава нещичко за превземането на Видин, но е съвсем мъничко и кратичко.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В книжката за Никополската битка има една интересна статия свързана с унгарската окупация на стр. 87-99 свързана с дейността на католическата пропаганда. И тъй като mors качи книжката, то ще направя кратък преглед на унг. окупация, то ще наблегна повече на онова, което няма в нея, та по този начин да има повечко сведения.

След успешни военни действия през 1359г. срещу сръбския цар Урош V Слаби унгарския крал Людовик д'Анжу (наричан още и Велики) решил да мине в настъпление и към България.

Унгарския поход срещу България започнал на 16 май 1365г., като войската потеглила от Арад. След това преминала Дунава при Оршова през "Железни врата" и навлязла в пределите на Видинското царство. Пред Видин унгарците влезли в сражение с отряд яси, но ги разбили и принудили да се оттегляд зад крепостните стени.

На 30 май 1365г. унгарската войска начело с краля стигнала до Видин и го обсадила. На 2 юни 1365г. градът вече бил в ръцете на унгарците. Петер Зухенвирт пише, че Видин бил превзет с щурм и синът на царя (т.е. Иван Страцимир) при капитулацията поднесъл меча си на краля. За временен управител на града бил назначен Бенедикт Химфи, който преди това бил управител на Пожон (дн. Братислава). Архидяконът Йоан Кюкюлей пише (неговия разказ е възпроизведен от Туроци, хрониката на Буда и бонфини като последният е допълнил, че завладяването на Видинско отнело 3 месеца), че Страцимир бил отведен и държан в плен в крепостта Хумник, в Загребското абатство (най-вероятно е станало между 22юни - 5 юли 1365г., в което време Людовик преминал от Видин през Северин до Буда). Кантакузин съобщава (т.11), че Страцимир е бил покатоличен: "нали унгарския крал прави това без боязън и вече е препокръстил мнозина, в това число и сина на българския цар Александър, сякаш нашето кръщение е недействително!". За постоянен управител на Видинската област бил назначен трансилванския войвода Дионисий. В кампанията по превземането на Видинското царство се отличили граф Улрих фон Цили, магистър Стефан Сира, магистър Георги Зекул, палатина Николай Конт и някои други.

Видин бил отвоюван от Владислав Влайку, който проникнал в градът с помощта на местното население (ЛИБИ, т. V). Иван Страцимир бил освободен след като договорил някои задължения към унг. крал, а дъщеря му била дадена за съпруга на босненския владетел Твърдко (Маврубир).

С периода на унг. окупация Бл. Клайнер свързва учредяването на кат. енория в Чипровци.

Е, това е накратко историята на унг. окупация на Видин.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...