Отиди на
Форум "Наука"

Нови открития


Recommended Posts

  • Модератор Биология

На дъното на Ла Манш е имало древна река

Древен речен канал, отломки от кораби и гигантски подводни дюни бяха открити при най-детайлното проучване на дъното на Ла Манш, правено досега, съобщи в. „Таймс“.

Проучването, покрило 800 km2 от брега на графство Дорсет, е извършено във връзка с Олимпийските игри през 2012 г. и цели да избегне неприятни изненади като неизвестни подводни скали по време на спортни събития. Проектът на стойност 300 000 паунда вече доведе до преначертаване на морските карти, използвани близо 75 години. Освен това той ще помогне на природозащитниците да опишат биоразнообразието в този район.

Най-голямото откритие обаче е близо 30-километровият канал, издълбан от древна река, съществувала по времето, когато Великобритания е била все още свързана с континента. Тя е изчезнала под вълните, след като морското ниво се е покачило след края на последната ледена епоха преди около 12 000 години и сега се намира на около 40 m под водата. Каналът на древната река е широк между 80 и 150 mи е бил дълбок над 10 m, въпреки че сега е запълнен с утайки.

Учените използват сонар с висока резолюция, който им помага да открият обекти с диаметър едва 15 sm и да измерват дълбочината много по-прецизно, отколкото е позволявала техниката, използвана по-рано. Това позволява събирането на голямо количество данни, които се преглеждат старателно, преди да се нанесат на карта. Освен че тази информация ще бъде от полза за корабите, които плават край Дорсет, тя ще даде и много детайлна картина за останките от кораби на дъното на Ла Манш.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Биология

Руски подводници ще търсят Атлантида

Руски учени разработват специални апарати, с които да оборудват две подводници “Мир” за научна експедиция в търсене на митичния потънал континент Атлантида, съобщава РИА “Новости”. Конструкцията на 7,8-метровите подводници с тегло 18,6 тона позволява да се потапят на големи дълбочини и да са устойчиви на суровия живот във водата. Те побират до 3-ма души екипаж, които могат да останат под водата до 3 дни. Тези подводници вече са използвани при изследване на дъното на Северния ледовит океан през август 2007 г.

Първото открито описание на изчезналия континент дава древногръцкия философ Платон в диалозите “Тимей” и “Критий”, според което Атлантида е унищожена от природно бедствие, най-вероятно земетресение, около 9000 години преди епохата, в която той живее. Все повече научни теории подхранват вярата, че митичният континент, достигнал висока степен на цивилизация и социално развитие, наистина е съществувал. Засега остава тайна къде точно подводниците “Мир” ще търсят Атлантида.

Председателят на попечителския съвет на фонда за запазване на езерото Байкал Михаил Слипенчук съобщи, че в момента “Мир” участва в експериментална акция за изследване на дъното, фауната и флората на Байкал, което е най-дълбокото езеро на планетата. Той допълни, че се надява както мисията в Байкал, така и търсенето на Атлантида да насочат вниманието на обществото към проблемите на океанологията.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребители

Откриха неизвестна стара карта на Америка

В библиотеката на Мюнхенския университет Лудвиг-Максимилиан е открита географска карта на Америка, отпечатана от картографа Мартин Валдземюлер преди 500 години. Досега картата е тънела в неизвестност. Тя се състои от 12 сегмента и ако те бъдат внимателно съединени, ще се получи глобус с диаметър 11 сантиметра.

На картата Америка изглежда като голям бумеранг. По контури и някои букви картата се отличава от други екземпляри. Според експертите документът е бил отпечатан през 1507 г. в района на Елзас.

thumb640x320_small-america-map-found.jpg

thumb640x320_america-map-found-2.jpg

http://hicomm.bg/science/otkriha-neizvestna-stara-karta-na-amerika.html?read=1&image=48258

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...