Отиди на
Форум "Наука"

Осмокласниците ще бъдат изненадани с нови програми


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Осмокласниците ще бъдат изненадани с нови програми

Седмици преди края на мандата на тройната коалиция МОН внася промени в учебните програми по повечето предмети за VIII клас, съобщиха издателства пред "Сега". Промените трябва да влязат в сила от новата учебна година и могат да предизвикат известно объркване сред учителите, които ще преподават по тях. Новите програми са пуснати на сайта на просветното министерство, въпреки че по закон новостите в учебните планове и програми се определят с наредба на министъра. Освен това от публикуваното на сайта не става ясно, че програмите влизат в сила от учебната 2009/2010 г.

В програмата по литература отпадат общо 9 произведения на шестима автори, показва сравнение между новата и сега действащата програма за VIII клас. От творчеството на Христо Смирненски ще се изучава само поредицата "Зимни вечери". Сегашните осмокласници учат още "Приказка за стълбата", "Гаврош" и "Цветарка". Никола Вапцаров ще бъде представен с "Песен за човека", а отпадат "Прощално" и "Борбата е безмилостно жестока". "Тихият пролетен дъжд" е произведението, с което е представено творчеството на Николай Лилиев. Досега поетът се изучаваше и с "Кръзори надвесени". С по една творба остават и Йордан Радичков ("Нежната спирала"), Валери Петров ("Японският филм") и Павел Вежинов ("В един есенен ден по шосето"). Досега в учебника по литература се включваха още "Педя земя" на Радичков, "Тавански спомен" на Валери Петров и "Бариерата" на Вежинов.

Драстично се орязва хорариумът на часовете по история и физика. Вместо досегашните 68 часа годишно, учениците ще учат по 51 часа. И по двата предмета програмите остават същите, но намалението на часовете на практика ще промени разпределението за преподаване на новия материал и за преговор. Програмата по математика предвижда уроците по алгебра и геометрия да се преподават комбинирано. Досега през първия срок се учеше само алгебра, а през втория - само геометрия. По биология се включва изцяло нов раздел за човешкото тяло. Промени има и по география. В тези часове вече ще се учи география на Европа, Балканския полуостров и България, докато досега се учеше произход и строеж на Земята.

В помощ на учителите някои издателства вече са пуснали примерни годишни разпределения на новия учебен материал и проведоха срещи с учителите по предмети, за да ги запознаят с новостите. "Тази година, въпреки новата учебна програма, МОН не обяви конкурс за учебници в VIII клас и реши те да минат одобрение като учебни помагала", пише на сайта на едно от издателствата. МОН пропусна срока за обявяване на редовен конкурс за нови учебници, който продължава 9 месеца, тъй като до последно очакваше, че парламентът ще одобри новия просветен закон. В него се предвиждаше основното образование да приключва в VII клас, а гимназията да се разделя на двата етапа - до Х и до ХII клас. Това обаче не стана и VIII клас остана като последен от основното образование. Това принуди МОН да обяви в края на май извънредна сесия за помагала по всички предмети с изключение на чуждите езици.

ПРОБЛEМ

Новите програми водят след себе си и друг казус - от есента ще се употребяват и новите, и старите учебници за VIII клас. Новите ще се ползват от учениците, приети в VIII клас за учебната 2009/2010 г. Старите книги ще се употребяват от учениците, които в момента завършват VIII клас в езикови и математически паралелки. Парадоксът се получава, тъй като възпитаниците на елитните гимназии в VIII клас имат интензивно обучение по чужд език и часове по български език и литература, математика и физическо възпитание. На следващата година наваксват материала по разказвателните предмети за два класа - VIII и IХ клас.

Ванина Стоянова

http://www.segabg.com/online/new/articlene...&id=0000201

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сред тези, които изготвят програмите за учениците, има ли действащи учители или са все чиновници в министерството, нямащи и 1 час стаж в школо зад гърба си?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чиновници предимно, може и бивши учители. Рядко - действащи учители; последните са за цвят и мирис.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...