Отиди на
Форум "Наука"

Интересни археологически находки край Защитена местност „Пода"


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Новите археологически разкопки, в непосредствена близост до защитена местност „Пода”, показаха, че историческият предшественик и символ на града – античната крепостна кула Бургос /Пиргос/ датира от II в. от н. е.

Това и много други археологически открития на древен Бургас бяха представени на пресконференция, провела се на мястото на разкопките от Цоня Дражева - Директор на Регионален исторически музей - Бургас. Участие в нея взеха и Йорданка Ананиева, заместник-кмет по културата на Община Бургас, както и служителите на Природозащитен център „Пода”.

"Кулата е била използвана за престой на хора, чакащи саловете за товар на стоки", разказва Цоня Дражева – директор на Регионалния исторически музей в Бургас. Древното съоръжение е единственото с подобно предназначение, открито досега в България с височина 5 м. и ширина около 7 м. В Средновековието е достигало височина от 14 метра. По време на разкопките археолозите са намерили и бронзова монета на император Антоний Пий, както и гроб на тракийски воин с рядко срещан железен меч от III век преди Христа.

„Историческата значимост на новите археологически открития и непосредствената им близост до Природозащитен център „Пода” е чудесна предпоставка за развиване на историческия и природен туризъм в Бургаски регион”, заяви зам.-кметът Йорданка Ананиева.

На 10 м от тази кула археолозите са открили втора, по-малка кула, която е част от голямо укрепление. Тя е имала изцяло защитни функции, свързани с охраняване на сигналната кула и пътя към вътрешността на сушата. И двете кули са част от характерните за римската епоха "бурги" – вид укрепления с малък военен контингент от около 60 души, строени край пътищата.

По време на срещата Цоня Дражева заяви, че тези находки са станали факт, благодарение на средствата и подкрепата на Община Бургас. Българско дружество за защита на птиците има дългогодишно сътрудничество с Бургаския исторически музей, което е предпоставка и за създаването на общ туристически маршрут, представящ културното и природно наследство на град Бургас.

Археологическите проучвания на античното и средновековно укрепление до защитена местност „Пода” ще продължат с консервация и реставрация на откритите находки.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В темата за Деултум стана дума за изграждането бургите и презида във връзка с надписа от времето на имп. Антонин Пий.

Ето снимка и на самият пирг от сайта на Бург. музей.

poda.jpg

За съжаление от намиралият се някога мост при който е станала битката при Скафида останките май са заличени окончателно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...