Отиди на
Форум "Наука"

21.08.1737г. - чества се паметта на св. Стефан Самоковски


Recommended Posts

  • Потребители

На 14 юли 1737г. австрийската армия преминала границата и превзела Ниш. Падането на въстанието предизвикало избухването на въстание в Пиротско, Знеполско, Брезнишко, Кюстендилско, Дупнишко, Кривопаланско, Берковско и други райони в Северозападна България. Турската армия командвана от Али паша Кюпрюлюоглу се изтеглила към София и Самоков, като били предприети сурови репресии за предотвратяване на въстание и в този район.

В София били убити мтожество духовници: свещеника Йоан и иподякона Атанасий от черквата "Св. Петка Самарджийска", от храма "Св. Николай" били убити предстоятелят му иконом Геолги, свещеника Димитър и игумена на Кладнишкия манастир, който случайно пребивавал там; от "Света Параскева" били убити предстоятелят поп Григорий, поп Стойко, дякон Христо, дякон Йоан, писателят Константин, йеромонах Натанаил от Сеславския манастир, атонският монах Кирил, игумена на Илиенския манастир Горазд, игумена на Дивотинския манастир Евтимий, поп Стоица от с. Хрельово с брат му Петър и още 8 други селяни и монаха от Драгалевския манастир Евтимий.

Ръководителят на подготвяното въстание в този район митрополит Стефан Самоковски бил заловен в Дупница. В продължение на 23 дни бил изтезаван за да приеме исляма, но той отказал и бил обесен в София близо до черквата "Св. София".

Заради турските репресии ипечкият сръбски патриарх Арсений ІV и протосингелът му Партений Парчевич трябвало да напуснат диоцеза си и да се изтеглят със сръбските войски.

0117baz2.jpg

Патриарх Арсений бяга от турците.

(долу) Св. Стефан Самоковски - стенопис от притвора митрополитската черква в Самоков (стенописа е от 2005-2008г)

post-549-1250786073_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...