Отиди на
Форум "Наука"

Бъдещи проекти в изучаването на Космоса?


Recommended Posts

 • Администратор

Ще ми е много приятно да чуя какви нови идеи имат учените като начин за изучаване и цел smile.gif

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

При роботизираното изучаване на космоса няма някакви, кой знае какви нови перспективи. Плана си е горе-долу същия, като от преди 10 години. Все още се стараем към космически ядрен реактор и ядрени ракети. Все по-голямо значение намир RTG клетките при космическите апарати. Тази година изстреляхме Нови хоризонти с RTG клетка на борда. Това е капсула, в която има няколко контейнера с обогатен плутоний. При полуразпадането на плутония се отделя топлина, която се използва за генериране на електрическво. Този метод е познат много отдавна, но чак сега започва да намира нови приложения. Вчера стана ясно, че Марс Сайънс Лаборатори ще използва такава клетка, вместо слънчеви панели. Това означава че марсохода ще може да работи ден и нощ, няма да се налага да търси слънчеви места и ще има по-стабилна и по-мощна радио връзка. Продължават и разработките в областта на кацанията на космически тела.

При пилотираното изучаване на космоса нещата са много по-интересни. Тука мисля да разгранича отделните агенции и държави.

Американците планират да пенсионират совалката до 2010 година, а ако има нов инцидент и по-рано. Те вече решика какъв ще е следващият им пилотиран космически кораб - CEV(Crew Exploration Vehicle). Той ще комбинира най-добрите технологии от прогарамата Аполо и совалката, въпреки че се оказа че няма да ползва много технологии от совалката. Според Визията за изследване на космоса на Джордж Буш, НАСА трябва да се върне на Луната до 2018 г. и да отиде на Марс до 2030 г. За това НАСА решиха да направят универсален кораб. Капсула в стил Аполо ще бъде изстрелвана на ракета CLV(Crew Launch Vehicle) или Делта 4-Хеви/Атлас 5-Хеви с 6 души на борда до МКС(Международна космическа станция). Ако бъде построена нова ракета - CLV, тя най-вероятно ще е двустепенна с първа степен - бустер от настоящата совалка и втора криогенна степен с двигател J-2. Повечето хора сме на мнение, че трябва да се използва съществуваща технология - ракета Атлас или Делта. Атлас има ненадминат рекорд от 79 успешни последователни изстрелвания до момента. Разработката на чисто нова ракета ще струва прекалено много.

Та значи CEV ще кара до 6 души на МКС. То е така устроено, че да може да се скачва с лунна ракета и лунен модул. За ракетата, която ще извежда лунния модул то Луната(CaLV), ще бъдат използвани 4 двигателя RS-68 и два 6-сегментни бустера от совалката. Лунната степен и лунния апарат ще се свързват със CEV във орбита. Първоначално беше обявено, че на луната ще могат да кацат до 4 астронавти и да останат на повърхността за две седмици, но като се разви малко проекта, се оказа че това ще е малко трудно. Все пак е още рано да се каже, какъв ще е реалния капацитет на лунния модул.

За мисията до Марс ще бъде изстрелян кораба за пътуването със CaLV ракети в орбита на няколко пъти. След като се сглоби, ще бъде изстрелян екипажа и кораба ще функционира подобно на лунния, с единствената резлика, че в марсиянския кораб ще има изкуствена гравитация.

На следващите снимки:

CEV и изстрелване на CEV на борда на CLV:

hf_tech_moonLMCEV_01.jpgsrbcevlaunch1l2ok5oz.jpg

CaLV и двигател RS-68 и скачваен на CEV с лунната степен и модул:

148708main_clv_split.jpgCEV.jpg

Вече сме на лунна орбита и спускане:

467a.jpg76273554_0f1b303371.jpg

За повече инфо, снимки и анимации натиснете тук

Руснаците пък ще правят нов вид совалка. Тя, обаче ще бъде монтирана на върха на ракетата за по-голяма сигурност. Името й е Клипер. Тя ще има капацитет 6 човека. Разработва се със пари от Европейската космиеска агенция ЕСА.

kliper_2006_xray_1.jpg

Клипер за разлика от американската совалка(STS), ще се приземява с парашут. С крилете ще се маневрира до мястото за кацане и тогава от тавана на совалката ще се отваря парашут, което е много по-просто и безопасно от типичните совалки. Недостатък на Клипер е малкото товар - 500 кг, което не би позволило дълъг престой в космоса или сериозни изследвания. За това Роскосмос разработват апарата Паром. На една ракета ще бъде изстреляна капсула Прогрес, пълна с провизии и екипировка. Втора ракета ще изстреля Паром, който ще се скачи с прогрес и ще закара капсулата до Клипер. Ето снимка:

kliper_parom_2006_1.jpg

Европейската космическа агенция вече е изградила 98% от своята капсула за презареждане на МКС, наречена ATV(Automated Transfer Vehicle). ATV има капацитет от 9 тона полезен товар. Той ще се скачва с МКС, което изисква наличието на животопотдържащи системи. Това означава че ATV лесно ще може да бъде пригоден за извеждане на хора в орбита. ЕСА има амбицията до 2020 г. да стигне до Луната и после до Марс. Ето снимка на ATV, приближавайки МКС и ATV скачен за МКС:

ATV_to_ISS_L.jpgatv_cutaway_low,1.jpg

Първото изстрелване на ATV е насрочено за догодина пролетта. Както вече споменах, ЕСА участва в развитието на Клипер и най-вероятно ще има своя собствена площадка и ракета за изстрелване на Клипер. ЕСА има договор с Роскосмос за изстрелване на ракети Союз и в момента в космодрума на ЕСА се строи площадка за Союз. Първата Союз ще бъде изстреляна от европейците през 2008 г.

Япония е другия голям играч. Подобно на ЕСА, НАСДА(Японската космическа агенция) също разработва своя транспортна капсула, наречена HTV.

Японците са малко по-назад от Европа в пилотирания полет, но за сметка на това ще имат много повече техника на МКС - цели 2 лаборатории. Ето снимка на HTV, приближавайки станцията:

outline_s.jpg

Китай е третата нация, извела хора в космоса. Само че китай не предлага никаква модерна технология, подходяща за изследване на космоса отвъд земна орбита, нито пък някаква уникална космическа транспортна система. Те в момента са на нивото на руснаците от кря на 50-те години. Ето и техния пилотиран апарат Шенжоу:

Shenzhou_spacecraft_diagram.png

За частните инициативи ще пиша някой друг път че се изморих :mf_surrender:

cracking: Изображенията са качени на хоста!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Чудесно изложение :v::good::crazy_pilot: Можеш ли да кажеш и повече подробности за Вояджър?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Можеш ли да кажеш и повече подробности за Вояджър?

Вояджърите са изстреляни през 1977 г. и вече почти 30 години работят без никакви проблеми. Тяхната първоначална цел била да изследват планетите-газови гиганти(Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун), но се оказало че апаратите могат да работят още и за това са били насочени извън слънчевата система. Вояджър 1 тръгва на север, а Вояджър 2 на юг. Те се възползвали от рядко подреждане на планетите(мисля че беше веднъж на всеки 170 г.) за да наберат скорост, използвайки гравитацията им(gravity assist). И двата апарата се захранват с гореспоменатите RTG(Radioisotope Thermo Generator) и се очаква да имат енергия поне още 13 години.

spacecraft1.gif

Слънчевата система има няколко слоя:

Хелиосферата е пространството, в което обикалят планетите. То е изпълнено с електрически заредени частици, изхвърлени от слънцето. След хелиосферата идва ред на хелиообвивката (Heliosheath), в която има много бързи и интензивни слънчеви ветрове. Вояджър 1 навлезна в тази зона миналата година и ще излезне одвът ударната вълна след около 10 години. Очакваше се Вояджър 2 да закъснее с няколко години, но буквално преди няколко дена, той засече интензивен слънчев вятър, което означава че от южната страна на слънцето хелиосферата е по-тънка, най-вероятно поради по-слабото магнитно поле на южния слънчев полюс. Така Вояджър 2 ще достигне хелиообвивката догодина. Когато двата апарата преминат одвъд ударната вълна, те ще навлезнат в междузвездното пространство, където слънцето вече няма усезаемо влияние.

voyager-20060523-480-275.jpg

Мисля че всички знаят за златните дискове на двата Вояджъра, за това само бегло ще спомена, че на единия има земни звуци, картини, пейзажи, хора, животни и друга информация, характерна за човечеството и Земята. На втория диск има...музика. Както знаете има и българска песен на този диск - Излел е Дельо Хайдутин, в изпълнение на Валя Балканска. Това на снимката е първият диск, на който също така има упътване, как да се стигне до нашата слънчева система и до Земята:

voyagercoverjpg2big9bs.gif

Сега малко любопитни факти за Вояджърите:

Обща информация за мисията:

- стойността на цялата мисия, от самото и планиране до срещата с Нептун е 865 милиона долара, включително разноските по изстрелването и обработката на данните. Това може да ви се стори главозамайваща сума, но на година всеки американец е плащал по 20 цента за мисията! Днес цената на мисията възлиза на близо 970 милиона долара, което ще рече по 1 цент на американец годишно. Според НАСА това е най-голямата "далавера" в историяна на изследването на космоса.

- приблизително 11 000 човешки часа труд са били вложени в проекта до срещата с Нептун, което е около 1/3 от труда нужен за построяването на Хеопсовата пирамида.

- пет трилиона бита данни са били върнати до Земята, в периода до срещата с Нептун. Това е равно на предаване на Енциклопедия Британика 6 000 пъти и се равнява на около 1 000 бита информация, на всеки земен жител.

- чувствителността на антените, използвани за комуникации с Вояджърите е 10^-16 (десет на минус 16-та степен) вата. За сравнение мощността на съвременните ръчни часовници е 20 милиарда пъти по-голяма!

Апаратите:

- всеки Вояджър се състои от 65 000 части. Много от тези части са изградени от по-малки части, като транзистори например. Всеки Вояджър има толкова електрически вериги, колкото 2 000 цветни телевизора.

- почти еднотонните апарати се нуждаят само от 400 вата енергия за да работат. За сравнение захранването на моя персонален компютър е 400 вата.

- Вояджърите записват информацията от инструмените на магнита касета и я пращат към земята на всеки 2 часа. Това е като да гледаш двучасова видео касета на домашното си видео през следващите 30 години без да спираш и без тя да се повреди изобщо.

- от изстрелването на Вояджър 1 до срещата с Нептун, разхода му на гориво е един литър на 13 000 километра. Колкото повече пътува, толкова повече разхода пада. По моите сметки вече трябва да е 30 000 км с един литър гориво.

Като за финал ето една картичка(монтаж), изпратена ни от Вояджър 1, от Сатурн:

1bg.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Настоящи и бъдещи мисии:

Слънчева система:

- Генезис

- Голям гама-телескоп

Слънце:

- Юлийсис(Одисей) - Международна полярна слънчева мисия

- СОХО

- Изследовател на короната и транзитивни райони

- Високоенергиен слънчев спектроскоп

- Обсерватория за слънчево-земни отношения

- Солар Б

- Обсерватория за слънчевата динамика

- Изследовател на междузвездната зона

Меркурий:

- МЕСИНДЖЪР

- БепиКоломбо

Венера:

- Венера Експрес

- Венус ин-ситу експлорър (ВИСЕ)

- Изследовател на венерианската повърхност

Земя:

- Космически технологии 5

- Клаудсат

- КОСМИК

Земна Луна:

- СМАРТ-1

- Лунар-А

- Селена

- Лунар Риконисънс Орбитър

- Мисия зя връщане на проби от южния лунен полюс

Марс:

- Марс Глобал Сървейър

- Марс 2001 Одисей

- Марс Експрес

- Спирит

- Опъртюнити

- Марс Риконисънс Орбитър

- Феникс

- Марс Сайънс Лаборатори

- Марс Телекомуникационен орбитален апарат

- Марс Скаут 2

- Марс Семпъл Ритърн Лендър

- Марс Скаут 2

- Марс Астробайолъджи Фийлд Лаб Роувър (АФЛ)

- Марс Скаут 3

- Мрежа за изследване еволуцията и климата на Марс с няколко спускаеми апарата

Астероиди:

- Хаябуса

- ДАУН

Юпитер:

- Полярен орбитален апарат

- Геофизически изследовател на Европа

- Прелитане край Юпитер със сонди

- Астробиологически спускаем апарат на Европа

Сатурн:

- Касини-Хюйгенс

- Титан - изследовател с орбитален апарат

Уран:

-

Нептун:

- Нептун/Тритон - орбитален апарат

Плутон:

- Нови хоризонти

Комети:

- Росета

- Мисия за връщане на проби от повърхност на комета

Куиперов пояс:

- Нови хоризонти

Отвъд Слънчевата система:

- Вояджър 1

- Вояджър 2

- Орбиталния телескоп Хъбъл

- ФЮЗ

- Орбиталния телескоп Спицър

- Астро-Ф

- Интеграл

- Кеплер

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Няколко от мисиите доста ме заинтригуваха и ще те помоля ако имаш малко информация да разясниш :)

- Голям гама-телескоп за какво точно ще се използва?

- Солар Б какво точно изследват на слънцето, че толкова много мисии има насочени към него?

- Лунар Риконисънс Орбитър Смята се да се ходи отново на Луната ли? Еднократно посещение ли ще има или нещо като база ще е?

- Геофизически изследовател на Европа

- Астробиологически спускаем апарат на Европа това става въпрос за луната Европа нали?

-Прелитане край Юпитер със сонди това ми прилича на сонди които ще съберат от газовете на планетата или греша?

За сега толкова, че и това въобще не са малко въпроси. Доста интересни неща постваш закоето много ти БЛАГОДАРЯ :!!!:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Няколко от мисиите доста ме заинтригуваха и ще те помоля ако имаш малко информация да разясниш :)

- Голям гама-телескоп за какво точно ще се използва?

- Солар Б какво точно изследват на слунцето, че толкова много мисии има насочени към него?

- Лунар Риконисънс Орбитър Смята се да се ходи отново на Луната ли? Еднократно посещение ли ще има или нещо като база ще е?

- Геофизически изследовател на Европа

- Астробиологически спускаем апарат на Европа  това става въпрос за луната Европа нали?

-Прелитане край Юпитер със сонди това ми прилича на сонди които ще съберат от газовете на планетата или греша?

За сега толкова, че и това въобще не са малко въпроси. Доста интересни неща постваш закоето много ти БЛАГОДАРЯ  :!!!:

- Голям гама-телескоп - Gamma Ray Large Area Space Telescope ще се използва не само за изследване на високоенергийните частици от нашата слънчева система, но и на такива, произхождащи от черни дупки, неутронни звезди и квазари. Нещо подобно на обсерваторията Суифт, само че по-голяма. Предвижда се да бъде изстреляна на 29 Август догодина.

miss-grlast.gif

- Солар Б - Solar-B е апарат с оптически, ултравиолетови и ренгенови инструменти на борда, които ще бъдат използване за изучаване на взаимодействието между слънчевото магнитно поле и слънчевата корона. Резултата ще бъде по-добро разбиране на слънчевото магнитно колебание и механизма, който е отговорен за слънчевите изригвания. Апарата е японски и ще бъде изстрелян този Септември.

miss-solarb.gif

- Лунар Риконисънс Орбитър - Лунен орбитален разузнавач. За него писах в друг форум. Самоцитирам се:

НАСА ще блъсне "импактор" в Луната. НАСА избра допълнителната мисия, придружаваща Лунар Риконисънс Орбитър(ЛРО). Тя се казва Лакрос. След изстрелването на ракетата, ЛРО ще се отдели от Лакрос. Те ще пътуват отделно към Луната. Лакрос се състои от две части: малка сонда и горната степен на ракетата, изстрелала апаратите. По пътя към луната Лакрос ще отдели горната степен на ракетата и ще я запрати към вечно тъмен лунен кратер. Ракетната степен ще се сблъска с Луната и ще изхвърли огромно количество прах. Учените ще наблюдават, както от Земята, така и от ЛРО, а Лакрос ще прелети през изхвърления прах. По-късно той също ще се блъсне в Луната и по същия начин ще изхвърли материя, която ще бъде изследвана от ЛРО и от наземни обсерватории. Целта на Лакрос и ЛРО е да определят дали има вода на Луната, а основната мисия на ЛРО е да картографира повърхноста й и да търси места за бъдещи кацания. НАСА планира да изпрати още няколко мисии до естествения ни спътник в периода 2008 - 2016г. и пилотирано лунно кацане през 2018 година.

miss-lro.gif146584main_lcross_330.jpg

- Геофизически изследовател на Европа - Europa Geophysical Explorer. Това е орбитален апарат, който ще проучи океаните на спътника на Юпитер Европа. Основната цел е да се разбере къде е най-тънък леда и да се определи място за кацане. Изследователите ще направат триизмерна карта на водата и леда на Европа. Другата задача на апарата е да разбере механизмите за формиране на повърхността на спътника. Сондата ще бъде изстреляна най-рано през 2015 година.

miss-ege.gif

- Астробиологически спускаем апарат на Европа - Europa Astrobiology Lander. За тази мисия още не се знае много, защото ще бъде изстреляна най-рано през 2035 година. Чувал съм че учените ще направят две сонди, които ще се спуснат на повърхността. На сондите освен RTG, ще има и плутоний или друг радиоактивен елемент, който ще бъде впръскан в метална сфера около сондата след приземяването. При радиоактивното разпадане се отделя топлина. Така сондата ще се загрее външно и леда около нея ще почне да се топи. Сондата ще пропада в леда постоянно и накрая ще достигне до течния океан под леда. Тогава сондата ще се разгърне и ще започне да изследва европейските дълбини. Има и други проекти, но за сега този е най-интересен.

miss-eal.gif

- Прелитане край Юпитер със сонди - Jupiter Flyby with Probes. Това е мисия, имаща за цел да изследва фундаменталните свойства на Юпитер - гравитационно и магнитно поле, атмосфера и общи динамични и структурни характеристики. Изстрелване - 2020 година.

miss-jp.gif

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ето анимация, как НАСА ще се завърне на Луната: http://webpages.uah.edu/~portersb/CEVremix.wmv

Много наподобява на Аполо, само че сега сме с 4 човека на лунната повърхност и двуседмичен престой.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Днес беше разделена работата по новата космическа транспортна система на САЩ между космическите центрове.

Компанията Pratt & Whitney Rocketdyne получи $50 милиона за разработка на двигателя J-2X, който ще се използват за горната степен на CLV и на степента за напускане на земна орбита към Луната.

Работата по дизайна на новата архитектура продължава. Ето и последните снимки:

149772main2tli3301lw.jpg149778main_launch_split.jpg

149770main_cev_parts.jpg

Много хубави снимки с високо качество:

Изстрелване на пилотираната ракета

Изстрелване на товарната ракета

CEV, лунните модули и степента за напускане на земната орбита

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Администратор

НАСА ще изстреля "Дискавъри" на 1 юли

18 Юни 2006

Ръководството на НАСА определи първи юли като датата за изстрелване на совалката "Дискавъри" - близо година след последния й полет.

Мисията ще продължи 12 дни, а екипажът е от седем души.

Датата беше избрана след двудневни срещи между ръководителите на НАСА и инженерите в космическия център Кенеди.

Един от спорните въпроси е бил промяна в термоизолацията на корпуса. При предишния полет от обшивката се откъснаха няколко парчета от топлоизолационното покритие. Това се случи и в началото на злополучния полет на Колумбия преди три години. Специалисти по безопасност на полетите и водещи инженери се възпротивиха на подновяването на полетите, защото според тях не са направени достатъчно промени за отстраняване на проблемите и по сигурността на совалките.

Основната цел на полета е да се отработят нови методи за ремонт на участъци от кораба, включително в открития Космос. Те бяха разработени след катастрофата на совалката Колумбия през 2003 година.

Източник- БТВ

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това с достатъчното промени са глупости и всички го знаят много добре. Казаха го и Майкъл Грифин и Уейни Хейл и продължават да го казват на всяка пресконференция - падането на пяна от резервоара е неизбежно. Докато има пяна по резервоара, тя ще пада. Идеята е да се намали размера на падналите късове пяна под 1 метър. Тия промени се правят една по една. Примерно на последния полет имахме голямо парче пяна, паднало от PAL рампата. За този полет PAL рампата е премахната и от нея пяна няма да пада. Колумбия беше повредена от двуножника на носа на совалката и за предната мисия беше обезопасен, така че вече и от него няма да пада пяна. Така постепенно всички източници на големи късове пяна ще бъдат обезопасени.

Тъй като при максималното аеродинамично съпротвление Q има вероятност пяната да се поврежда, преди макс Q двигателите ще бъдат намалени от 107% на 95%, така полета ще е по-дълъг, но с по-малко стрес.

От друга страна е опасно да се правят много големи промени едновременно, защото ако нещо се обърка, после няма да се знае, коя промяна е причината.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

НАСА даде имена на компонентите от новата си пилотирана програма:

- Crew Exploration Vehicle (CEV) - пилотираната капсула е именувана Алтаир (Altair). Алтаир е променлива двойна звезда от съзвездието Орел. Алтаир на арабски означава "летящият орел".

- LSAM (Lunar Surface Ascent Module) - лунния спускаем модул е наречен Артемида (Artemis) - девствената богиня - пазителка на гората и дивите животни. Артемида идва от гръцката митология (абе тракийска е ама айде) и е сестра на Аполон (Apollo).

- Crew Launch Vehicle (CLV) - ракетата за изстрелване на екипажа е именувана Арес І (Ares І).

- CaLV (Cargo Launch Vehicle) - ракетата за изстрелване на товари/лунни модули е именувана Арес V.

Арес е древногръцки бог на войната (пак копиран от Тракия). Обозначенията на малката и голямата ракети (І и V) са аналогия на Сатурн (Сатурн І и Сатурн V).

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Добре ,но това цялото е за NASA а имаш ли някаква информация какво воабще става с руското StarCity , въпросът е главно към Spirit защото както виждам той знае най много от всички нас , но който знае моля да ми отговори :):v:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Горе писах и за ЕСА и за Роскосмос. Проблема при тях, е че те най-напред нямат толкова амбициозни планове, а и Роскосмос не пуска много информация.

Днес тъкмо получих инфорамция, че проекта Клипер е изоставен. Това се дължи на факта, че седемнадесте страни от ЕСА се съгласиха да разработват ново поколение пилотирани космически кораби с Роскосмос. От ЕСА, обаче не са доволни от дизайна на Клипер. С тези крила, той би могъл да достига само до ниска земна орбита. Ако апарата се спусне от по-висока орбита или от Луната/друга планита, термоизолацията му няма да удържи на температурата при триенето.

ЕСА иска да разполага с кораб, с който да може да се излиза не само в ниска земна орбита (МКС), но да може да се използва и за мисии до Луната и Марс. Роскосмос се съгласиха и сега зопчва двугодишен период, през който двете страни ще уточнят правните точки и отговорностите. Вероятността и Джакса (JAXA) - японската космическа агенция - да се включи в проекта е много голяма. За момента ЕСА отпуска 16 милиона евро. Ще бъде създаден формат за изстрелванията, ще бъдат обмислени площадките за изстрелване, ще бъдат определени фирмите-изпълнителки, ще бъде уточнен дяла на всеки участник.

Технологията за момента носи името Advanced Crew Transportation System (ACTS) - напреднала система за транспортиране на екипаж. Ракетата-носител ще бъде многостепенна, като най-вероятно ще се използва модефицирана ракета, която е налична в момента. Целта е да се спестят пари.

Най-хубавото е, че човечеството ще разполага с две паралелни технологии за достъп до Луната и отвъд. Представете си че американците отиват с Артемида и Алтаир на Луната и правят лунна база. Обаче нещо се прецаква и те не могат да стигнат до там, за да спасят екипажа. Тогава чрез ACTS би било възможно поддържането на базата.

Всъщност точно това виждаме днес. Совалката не лети и МКС се поддържа от Союз. Ако имаше само една технология, с която да се стига до МКС, станцията трябваше да бъде деорбитирана след инцидента с Колумбия.

Още няма никакви числа, картинки и филмчета относно ACTS. За сега има само споразумение да се разработи такава система, но още не се знае как ще изглежда.

------------------------------------------------------------------------------

ЕСА днес завърши акустичните тестове на ATV. При изстрелване на ракета се получава много силен звук. Ако техниката на борда на ракетата не е специално пригодена, тя ще се разпадне. Примерно при изстрелване на совалката звука може да убие човек. Там, обаче, се излива много вода на площадката, за да се заглуши звука. Все пак, ако кабината на совалката не беше специално пригодена, астронавтите щяха да умрат заради звука. Днес ATV доказа, че може да издържи на най-силните шумове от Ариана 5. Сега му предстоят термални тестове във вакуум и до края на годината трябва да е напълно готов. Първия ATV се казва Жул Верн и се очаква да бъде изстрелян до МКС някъде по това време догодина. ATV ще летят през около една година.

040_L.jpgElevation-Vega-blanc,1.jpg

Преди няколко дена беше тествана втората степен на новата ракета на ЕСА Вега. Тя също трябва да бъде завършена до края на годината и изстреляна догодина. Ракетата е висока 30 м, 3 м в диаметър, преди излитане тежи 137 тона и може да изведе 1 500 кг в орбита.

С Вега, ЕСА разполага с пълна гама ракети-носители и така ще може да изстрелва по-гъвкаво и по-евтино научни и комерсиални товари. ЕСА ще използва Вега за малки товари, Союз за средно големи товари и Ариана за много тежки товари.

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Днес е ред да представим бъдещите японски проекти от близо. Тази година японците имат три успешни изстрелвания на ракетата Н-ІІА. В момента се разработва подобрена версия - Н-ІІВ. Тя ще се използва за изстрелване на HTV - H-II Transfer Vehicle. Това е капсула, която ще доставя провизии на МКС подобно на Прогрес и ATV. От петнайсетте държави, имащи дял в МКС, Япония е третата след САЩ и Русия. Япония ще разполага с два модула, външна платформа за експерименти и роботизирана ръка. За да се поддържат всички тези системи, както и японския екпиж, ще бъдат нужни редовни снабдявания с храна, вода, гориво и екипировка. HTV ще има капацитет от 6 тона полезни товари и ще може да връща 6 тона отпадъци. Капсулата е дълга 10 м, широка 4,4 м, без товар тежи 10,5 тона, може да лети 100 часа сама в орбита и да прекара 30 дена скачена с МКС.

Капсулата се състои от три части:

- горивеният отсек и двигателите са монтирани най-отзад на капсулата

- в средата има камера, в която са разположени бордовите компютри и авиониката

- от предната страна има помещение за съхраняване на товари и люк за скачване

HTV ще бъде изстрелвана на борда на Н-ІІВ. След отделяне от втората степен, капсулата ще продължи на собствен ход до станцията. Когато апарата се приближи достатъчно, Канадарм 2 (канадската роботизирана ръка на МКС) ще я улавя и закача за долната част на модула Node 2 (разклонителен модул 2).

Първия японски модул е насрочен за изстрелване за втората половина на 2007 година, първото HTV за 2008 година. На снимките HTV, HTV скачено за МКС - от дясно е японската част на станцията с двата модул, платформата и роботизираната ръка на платформата:

19tl1.th.jpg 20iw2.th.jpg

За анимация кликнете тук

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Днес беше изстрелян надуваем обитаем модул Генезис 1. Той е собственост на частната компания Бигълоу. Модула има за цел да тества радиационната и термалната изолация на модула, животоподдържащите системи и микрометеоритния щит.

Идеята на Бигалоу е да изстрелват надуваеми модули в орбита, с които да изградят орбитална станция. Тя ще бъде използвана като орбитален хотел и за провеждане на частни експерименти. В момента се конструира втория модул Генезис 2, който ще бъде изстрелян в края на тази година или началото на следващата. Датата до голяма степен зависи от резултатите от Генезис 1.

Модула беше изстрелян на руско-украйнска ракета Днепр. Тези ракети са междуконтинентални балистични ракети SS-18, които са били преработени след падането на желязната завеса.

genesis6ed.jpg

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Бъдещите проекти в изучаването на Космоса, според мене трябва да бъдат полетите в други планети, така например по време на Великото противостояние на Марс, те могат да изпратят кораби до тази планета, да изпратят по силни телескопи в Космоса за наблюдения, както ми е известно в телескопа 'Хъбъл' е имала някаква авария Проектите, мислите са много, въображението е безгранично, но възможностите са малко :read::book::post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Бъдещите проекти в изучаването на Космоса, според мене трябва да бъдат полетите в други планети, така например по време на Великото противостояние на Марс, те могат да изпратят кораби до тази планета, да изпратят по силни телескопи в Космоса за наблюдения, както ми е известно в телескопа 'Хъбъл' е имала някаква авария Проектите, мислите са много, въображението е безгранично, но възможностите са малко :read:  :book:  :post-70473-1124971712:

Трябва да си доста наивен и незапознат с космонавтиката, за да мислиш по такъв начин. Как ще стане тая работа от един път да отидат на най-далечната планета и от първия път да изстрелят възможно най-големия телескоп.

Ти като се родиш, защо вашите не ти копуват направо 44 номер обувки, а първо се почва с някакви номера от порядъка на 15? Същото е и с ходенето по други планети и изстрелване на апарати - става лека по лека и се стига все по-далече.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Ти като се родиш, защо вашите не ти копуват направо 44 номер обувки, а първо се почва с някакви номера от порядъка на 15? Същото е и с ходенето по други планети и изстрелване на апарати - става лека по лека и се стига все по-далече.

Според моето скромно мнение ние доста бързо напредваме като се има предвид възможностите ни! :good:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 месеца по късно...
 • Потребител

Робърт Бигълоу - собственик на Бигълоу Аероспейс - каза, че ако и Генезис 2 бъде успешен, то до края на 2010 година вече ще има частна космическа станция. Генезис 1 е много успешен модул, а Генезис 2 ще бъде изстрелян на 30 януари 2007 с ракета Днепр. При положение, че втората мисия успее, в края на 2009 или началото на 2010 година ще бъде изстрелян първият модул на частната орбитална станция Наутилус.

h_genesis-1_flightmodel_01.jpg

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

A дано се възроди времето на големите космически изследвания. :good:

Май натам е тръгнало. През последните години НАСА изпрати доста интересни мисии до къде ли не и ще продължи да изпраща и за вбъдеще, макар и по-малко. Освен това и страни като Китай и Япония се включват активно. Те ще изстрелват свои мисии до луната идните години. Освен това Япония в началото на годината изстреля един орбитален телескоп, а днес изстрелват друг. Прегрупирането на Европа с Русия и Япония, както и на Китай с още 7 азиатски страни, изоставянето на совалката от американците и разработката на Орион довеждат до една нова космическа надпревара. Въпреки, чи никоя от трите страни не твърди, че това е космическа надпревара, те и трите тайно се надпреварват - за сега да стъпят на Луната първи :) Това е хубаво - колкото по-ожесточено се надпреварват, толкова повече печели човечеството :good:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...