Отиди на
Форум "Наука"

Предсказване на земетресения?


Recommended Posts

  • Потребител

Възстановявам темата, защото ми се струва, че въпросът е интересен.

1. Връзка между фазите на Луната и изобщо положението на Луната, Земята и Слънцето, от една страна, и вероятността за земетресения, от друга. Някои учени, като Джим Бъркланд, считат, че заради изменениетона гравитационните сили, има зависимост между двете събития, а не се наблюдават обикновени съвпадения. За по-прецизна система за предсказване се отчитат и други фактори - шумове наземята, вариации в нивата на кладенци, поведение на животни и пр. / The Man Who Predicts Earthquakes - Jim Berkland, Maverick Geologist

Връзката между положението на Земята, Луната и Слънцето е установен факт при вулканичните изригвания: http://www.onereed.com/articles/vvf/ec5.html

http://geology.geoscienceworld.org/cgi/content/full/31/1/e3 :

Толстой и колектив (2002) показаха, че силите, свързани с приливите и отливите, влияят върху земетресенията и вулканите. Целта на настоящия коментар е да подкрепи зависимостта, установена от тях, чрез демонстрация на това, че по време на най-изявени сили на приливи и отливи, земетръсите и вулканичните изригвания са най-силни.

Три са факторите, определящи силите на приливите и отливите: разстоянието между Луната и Земята, разстоянието между Слънцето и Земята и подреждането в една линия на Слънцето, Земята и Луната. Влиянието на Слънцето върху приливите и отливите е едва 45% от вилянието на Луната, но когато Земята е най-близко до Слънцето (декември - януари), ефектът на Слънцето е най-силен. Това би могло да обяснява факта, че големите земетресения в Централна Япония се случват изключително в периода август-февруари, от 684 г. от н.е. насам, Кер (2001). /Тоя Кер хем е на едната страна, хем на другата - бел. моя/.

В разстояние на ден-два при новолуние или пълнолуние, силите на приливите и отливите от страна на Луната и Слънцето действат в синхрон. Ако перигеят се случи ден-два около новолуние или пълнолуние, тези сили се увеличават още повече. По данни на U.S. Geological Survey, шест големи земетресения (с магнитуд 7.0 и повече) са регистрирани през първата половина на 2002 г.; от тях четири са били в рамките на три дни от перигей и пълнолуние (p < 0.02) (Таблица 1).

2. "Земетръсните облаци" или специфичен вид облаци, които могат да се обвържат с земетресение. Китайският учен Жонгао Шоу изследва облаци, които се появяват над разломи. При леките трусове, предществащи евентуално голямо земетресение, се отделя водна пара от земята и се получават характерни облаци. Подробности можете да прочетете по-долу:

Ето пидиеф с избрани статии от конференция, организирана от ООН през 2004 г., на която е представен и този подход. Въпросният доклад на Жонгао Шоу започва на 39-та стр.

http://www.earthquakesignals.com/zhonghao296/copies/BamSeminars.pdf

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...