Отиди на
Форум "Наука"

Петролът и бъдещата петролна криза


Recommended Posts

  • Потребители

Световните нефтени запаси ще стигнат за още 42 г. и това ще стане при условие, че темповете на добив се задържат на сегашните нива, съобщава АП, цитирана от БГНЕС.

Според доклад на "Бритиш Петролиум" за пръв път през последните 10 г. световните нефтени запаси са намалели - до 1,258 трлн. барела за 2008 г. Това е 3 млрд. барела по-малко в сравнение със запасите от петрол през 2007 г.

Докладът обяснява намалението най-вече с изтощаването на нефтените находища в Северно море и Мексиканския залив. Междувременно стана ясно, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да увеличава обема на нефтодобива, докато цената на черното злато не достигне 100 долара за барел. Съобщението бе направено от министъра на петрола на Кувейт шейх Ахмед Абдал ас-Сабах.

"ОПЕК няма да взима решение за увеличаването на добива на петрол на поредната сесия на организацията, която ще се проведе през септември - не и докато цената на барел петрол не достигне 100 долара", каза Ас-Сабах. По мнението на кувейтския министър, повишението на цената на петрола през последните дни се дължи преди всичко на срива в курса на американския долар.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=4596285

Независимо то това, че петролните запаси няма да бъдат изчерпани петролната криза ще започне много по-рано - тогава, когато световното производство на петрол не може да задоволи непрекъснато повишаващото се търсене. Тогава ще настъпи трайно повишаване на цените на петрола. Подобно повишаване имаше през 2008 г., но след това последва спад http://www.thisismoney.co.uk/oil-price

Големият въпрос е кога ще настъпи този момент.

Прогнозите са различни, но общото е, че този момент предстои все по-скоро.

Петролът свършва катастрофално бързо

Написано от The Independent

Понеделник, 03 Август 2009

Светът се е засилил към катастрофална енергийна криза, която може да опропасти възстановяването на глобалната икономика, защото повечето големи петролни полета в света са преминали пиковата си производителност.

По-високите цени на петрола донесоха рязко покачване на търсенето и евентуална стагнация или дори спад би била тежък удар по възстановяването на икономиката, смята доктор Фатих Бирол, главен икономист в Международната енергийна агенция, базирана в Париж. Тя е натоварена със задачата да оцени бъдещето на енергийните запаси от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В интервю за The Independent доктор Бирол споделя, че обществото и много правителства изглежда не са наясно с факта, че петролът, от който модерната цивилизация е напълно зависима, свършва много по-бързо отколкото се предполагаше доскоро и глобалното производство ще достигне пикови стойности до десет години - поне десетилетие по-рано от предвижданията на повечето страни.

Първата подробна оценка на над осемстотин петролни полета, съдържащи три четвърти от глобалните резерви на петрол, показва, че повечето от най-големите полета вече са преминали пикова стойност и производителността им спада със скорост двойно по-голяма от предвижданата само допреди две години. На всичкото отгоре съществува и проблема с хроничната липса на инвестиции от страните производителки и в следващите пет години ще се стигне до „петролна криза", която ще предотврати всякакви опити за излизане от настоящата рецесия.

Мрачното предупреждение на доктор Бирол към Западните сили е, че пазарната сила на малкото страни производителки, които държат солидни резерви, предимно в Близкия изток, ще се увеличат рязко с настъпването на петролната криза след 2010 година. Те вече контролират около 40 процента от петролния пазар и този дял ще нараства в близко бъдеще.

„Един ден петролът ни ще свърши, не днес и не утре, но един ден в не толкова далечното бъдеще и затова трябва да спрем да разчитаме на него и да се подготвим за този ден. Колкото по-рано започнем, толкова по-добре, защото икономическата и социалната ни система са основани на зависимостта от петрола, и за да се промени това, ще са необходими много време и много пари и този проблем трябва да се приеме много насериозно," казва той.

Вече съществува реален риск от спад на предлагането на петрол догодина, когато търсенето се покачи отново, защото световните правителства не правят достатъчно за натрупването на нови резерви, които да компенсират изтощаването на съществуващите полета.

Според Международната икономическа агенция спадът в производството от най-големите петролни полета е около 6.7 процента годишно, почти двойно повече от оценката от 3.7 процента през 2007 година.

„Ако видим затруднения на пазарите, обикновените хора ще ги усетят по бензиностанциите, цените ще са високи, много по-високи от сега. Това ще има директен ефект върху икономиката в следващите няколко години," казва още доктор Бирол.

„Това ще бъде много болезнено, тъй като световната икономика ще бъде много крехка и уязвима. Много хора си мислят, че в следващите няколко години ще видим възстановяване, но то ще е бавно и несигурно и има риск да бъде абсолютно задушено от евентуален скок в цените на петрола."

В първата в света оценка на големите петролни полета, Агенцията заключва, че глобалната енергийна система е на кръстопът и консумацията на петрол е „невъзможно" да бъде поддържана, тъй като предвижданото търсене в следващото десетилетие далеч надхвърля потенциала за производство.

В страните извън ОПЕК производството вече е отминало пика си и сега постоянно ще намалява. Ерата на евтиният петрол остана в миналото, предупреждава докладът. За да се задоволи съществуващото търсене ще трябва да се търсят нови източници.

Дори търсенето да не расте, а да остане на същите нива, светът отнякъде ще трябва да намери еквивалента на четири Саудитски Арабии, за да бъде задоволен ръстът на търсенето, който се очаква от сега до 2030 година.

„Това е огромно предизвикателство за геологията, за инвеститорите и за геополитиката. В момента целият свят е поел голям риск, най-вече заради скоростта, с която запасите от петрол намаляват," смята доктор Бирол.

„Много страни във все по-голяма степен осъзнават, че денят на евтиния и лесен петрол е отминал. Въпреки това обаче не съм особено голям оптимист дали те знаят какви трудности ни очакват в скоро бъдеще."

Защитниците на околната среда се опасяват, че с изтичането на запасите от обикновен петрол правителствата ще се видят принудени да експлоатират дори по-замърсяващи алтернативи, като огромните запаси на катранените пясъци в Албърта, Канада. Те биха нанесли безкрайни щети върху околната среда заради количествата енергия, които отнема да се извлече един барел катран в сравнение с тази, която отива за събирането на суров петрол.

„Само защото петролът привършва по-бързо от очакваното не означава, че светът трябва да обърне гръб на климатичните промени. Шел и други петролни компании искат да се обърнат към катрана и да извличат петрол от въглища. Но тези методи произвеждат големи количества въглероден диоксид и само ще задълбочат глобалното затопляне," казва Джереми Легет, бивш консултант в петролната индустрия, сега „зелен" предприемач в компанията Solar Century.

„Трябва да ускорим мобилизацията на неорганични горива, енергийната ефективност и алтернативния транспорт. Това трябва да се случи както заради глобалното затопляне, така и заради надвисналата енергийна криза."

http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=35076:2009-08-03-13-33-29&catid=80:2008-09-17-19-43-11&Itemid=130

Пентагонът предрича петролна криза през 2015

понеделник, 12 април 2010

Капацитетът за регулиране на петролния пазар чрез свръхпроизводство може да бъде изчерпан до две години, а до 2015 година може да изпитаме сериозен недостиг на петрол със значими икономически и политически последици, пише в доклад на щатското военно министерство, цитиран от британския вестник Guardian.

Докладът се публикува в момент, когато цената на суровия петрол се очаква съвсем скоро да надхвърли 100 долара за барел.

„До 2012 г. способността ни да регулираме пазара чрез свръхпроизводство може да изчезне напълно, а през 2015 недостигът на петрол може да достигне 10 млн. барела на ден“, се казва в доклада.

„Въпреки че е трудно да предвидим какви точно икономически, политически и стратегически ефекти може да има подобен недостиг, това със сигурност ще намали перспективите за икономически растеж както в развития, така и в развиващия се свят. Подобно забавяне на икономическото развитие ще влоши и други нерешени проблеми, ще запрати нестабилните и икономически обременените страни все по-надолу по пътя към икономическия колапс и вероятно ще има сериозни икономически последици както за Китай, така и за Индия“, посочват от Пентагона.

Предупреждението е поредното от серия сигнали на анализатори от цял свят, според които моментът, когато търсенето на петрол ще надхвърли предлагането, от далечна перспектива се превръща в доста по-непосредствена заплаха, коментира Investor.bg.

Базираната в Париж Международна енергийна агенция остава на позицията, че не съществува краткосрочен риск от недостиг на петрол, но в частен разговор високопоставени лица от агенцията са признали пред Guardian, че съществува вътрешно несъгласие по въпроса.

Енергийният департамент на САЩ също даде знак, че променя прогнозата си за предлагането на петрол. В скорошно интервю пред френския ежедневник Le Monde Глен Суийтнам, съветник за петрола на американския президент Барак Обама, призна, че „има възможност да изпитаме недостиг“ на горива за периода 2011 и 2015, ако няма нови инвестиции в производствени мощности.

Бъдещите доставки на гориво са от изключителна важност за американската армия, която е най-големият потребител на петрол в света.

http://www.standartnews.com/news/details/id/64646/%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2015

Живот без петрол?

Как икономическата свобода влияе на предлагането на петрол

май 2006

Стефан Браун и Ричард Алм

http://www.mediatimesreview.com/may06/Petrol&EconomicFreedom.php

Цената на петрола - най-голямата опасност за света

17 Септември 2008

Хенри Кисинджър Мартин Фелдщайн

в. Интернешънъл хералд трибюн

http://e-vestnik.bg/4639

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хм, аз съм чувал от хора от голяма петролна компания друго..... Дали някой не си играй със цените ;) ?

А иначе винаги съм бил на мнение, че атомната енергия няма алтернатива!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Още източници по темата, но вече на чужди езици:

Energy crisis

http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_crisis

Peak oil

http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil

The Coming Global Oil Crisis website...

http://www.oilcrisis.com/

Life After the Oil Crash

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/

Link to comment
Share on other sites

Почти всички констатации в темата са точни и вярни. Отдавна са подготвени и алтернативни решения - въпрос на цена. Например от 1 тон дървесни отпадъци може да се произведе 120 литра етанол. Лошото е, че всички цени растат, а повечето хората получават относително и пряко по-малко.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Current Worldwide Oil Production

http://chartsbin.com/view/yp7

Current Worldwide Oil Consumption

http://chartsbin.com/view/pdd

Current Worldwide Oil Consumption per capita

http://chartsbin.com/view/fwx

Statistical Review of World Energy 2009

http://www.bp.com/productlanding.do?categoryId=6929&contentId=7044622

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Sir David King: oil extraction a threat to the future

By Katia Moskvitch

Science reporter, BBC News

Former UK chief scientific adviser has said that as global oil demand starts to outstrip supply, oil companies will be forced to drill in unconventional places.

This, in turn, might create great environmental, social and technological challenges, Sir David King said.

He cited the Gulf of Mexico oil spill as an example of the risks associated with the oil production.

Sir David was speaking at a press conference in London.

His comments come days before the World Forum on Enterprise and the Environment, organised by the Smith School of the University of Oxford. This event is meant to draw governments' attention to the global addiction to fossil fuels.

Sir David is the director of the Smith School.

'De-fossilising'

The scientist has called on governments to "de-fossilise" their economies and accelerate the development of alternative energy sources, such as biofuels, to reduce the world's dependence on oil.

He added that global oil resorces might in fact be drying up faster that many - including governments - have been led to believe.

Sir David said that detailed, objective analyses showed that conventional oil reserves were actually 30% lower than generally accepted.

The possible consequences of conventional oil supplies running out fast have been described in a Smith School report, published in the journal Energy Policy in March.

"As early as 2015, oil production capacity is going to begin to be challenged in terms of meeting rising demand, particularly from continuing growth of the economies of China and India," Sir David commented at the press conference.

This leaves the world very little time to wean itself off oil, he said.

"As we meet the point where the demand and supply equation begins to get very close, once again we'll see oil prices go up. As they go up, the pressure grows on the international oil companies - Shell, BP, Exxon Mobil, Chevron, etc. - to develop oil reserves that are unconventional."

He stressed that as we were "pushed" into more and more unconventional sources of oil, this would also push the boundary of what could be managed technically, while also managing the environmental and social consequences.

After the BP's Deepwater Horizon rig exploded and sank off the coast of the US state of Louisiana on 20 April, some 20 to 45 million gallons of oil are believed to have leaked into the Gulf of Mexico.

The spill has been described as the biggest environmental disaster in US history.

Global economy

Sir David also described a possible negative effect of rising oil prices on the world's economy, which is still recovering from the recent financial crisis.

"Oil production capacity [will be] falling behind anticipated demand beyond about 2015-2020, depending on the rate of economic recovery," he said.

The world's poorest countries will be the first to suffer - but for Britain and the US it will also be difficult to cope, added the scientist.

He stressed that oil exporting nations will be the only winners.

He concluded that, together with an effect on climate change, these two "highly pressing" reasons should be enough to persuade world leaders to reduce dependence on fossil fuels, something that will become "a very significant issue as we move into the next decade".

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science_and_environment/10278831.stm

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...