Отиди на
Форум "Наука"

Интересно място


Recommended Posts

  • Потребител

Здрасти, често се разхождам и разни хълмове. Един ден дядо ми, ми разправяше за това, как в далечно минало някакъв циганин (овчар мисля, че беше) се натъкнал на гроб, изрязан в скала. Последния съобщил на властите за находката си и това било много интересен случай. До толкова, че от близките села и от града хората се стичали да видят за какво иде реч. Стана ми интересно и решихме да идем за да видим сега, какво е останало от въпросния гроб, намиращ се на един от склоновете на хълм в околността. За съжаление не го открихме, за това пък открихме интересно място(върхът на хълма). Което според мен съдържа останки от древна сграда. Бих искал да чуя и вашите мнения. Прилагам и кратко описание със снимки.

Това, което се вижда най-добре, е четириъгълен (почти квадратен) изкоп в скалата, като в едната му част (мисля източната). Там има прокопано нещо, което много напомня на вход, може и да е стълбище но е почти запълнено с пръст и не се виждат никакви стъпала. Изкопа е на дълбочина около метър, но отново в него има много пръст и растителност, така, че не мога да кажа колко дълбок е всъщност. Наоколо по земята има разпръснати останки от тухли (снимал съм много от тях), по някои от които се вижда и хоросановата смес. В някои от парчетата хоросанова смес ясно си личат, малки глинени парчета, вероятно натрошени тухли. Но сместа е бяла, не червена. Помислих си, че ако това са останки на средновековна или по-древна сграда или селище, би трябвало да има останки от глинени съдове. Доста се рових из тревите и в крайна сметка мисля, че открих едно парче(което също съм снимал).

Още останките от тези плоски тухли, могат да бъдат намерени, даже в подножието на хълма, което подножие е нещо, като строително сметище, и там има доста съвременен строителен боклук. И още един път да попитам, за вашето мнение относно възрастта на останките от това здание.

След минутка, ще кача снимките

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересна находка... така на неразчистено малко трудно ще се разбере какво е, но според мен е възможно да е укритие на хайдути или нещо от тоя сорт, естествено не съм спец и мога само да предполагам.

Относно това дали е археологически обект, малко трудно ще разберем, ако не кажеш къде всъщност е това. Между другото има доста места в България който ако са археологически обект, се обозначава с някакъв паметник-плоча... а дали всъщност е такъв, май могат само от НИМ да ти кажат ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здрасти АrteFacts, струва ми се малко вероятно, предложението ти за хайдушко укритие. Хълма е почти без никаква разтителност, така, че каквото и да е било построено горе, то ще се вижда от далече. Пък и за какъв дявол ще им е на хайдуците да копаят квадрат с около 6 метра страна и поне метър на дълбочина в скалата? Не желая да казвам къде е, понеже няма нужда да изпращаме разни златотърсачи да обикалят мястото. Но бих закарал всеки имащ доброто желание да го види от близо. Намира се в Пазарджик.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вероятно си прав, но и аз споменах, че не съм напълно сигурен... просто такова ми беше предположението, понеже най-често хайдути са дълбали дупки в скалите и след това са ги зазидвали с хоросан и камъни, за да скрият вътре своята плячка. Виж следващият път дали няма някъде около останките нещо изсечено в скалите... някакъв нишан или надпис, който да ни подскаже какво е било мястото ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Щом е на баир, е наблюдателно някое съоръжение. Ако има път (тогава пътищата минават и по билата) може да е някаква пътна станция.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...