Отиди на
Форум "Наука"

Преиздават научнофантастична класика


Recommended Posts

  • Потребители

prd-1363.jpg

http://www.citadelata.com/

Author: [Darth] Sparhawk - Александър Драганов

Date: 20.07.2010

За феновете на научната фантастика ще е интересно да научат, че издателска къща "Бард" преиздава класическия епос "Хиперион" от известния писател Дан Симънс ("Кухият човек", "Лешояди", "Илион", "Олимп"...). Първите две книги от тази поредица, "Хиперион" и "Падането на Хиперион" излизат в един луксозен том, част от престижната библиотека на издателството "Велики автори на фентъзи и фантастика".

- Хиперион

На планетата Хиперион, извън обсега на човешките закони в Хегемонията, дебне съществото, наречено Шрайк (the Shrike - Звяра). Някои го боготворят, други се страхуват от него. А трети са се зарекли да го унищожат. Шрайка причаква всички в долината с Гробниците на времето, където огромни мрачни структури се движат назад в миналото. В навечерието на Армагедон, когато цялата галактика е във война, седмина поклонници се отправят на последно пътуване до Хиперион, за да търсят отговорите на неразрешените загадки в живота си. Всеки таи по една отчаяна надежда... и една ужасна тайна. А може би в ръцете на някого от тях лежи съдбата на човечеството!

- Падането на Хиперион

Докато Хегемонията се бие отчаяно в космоса срещу прокудените, които заплашват галактическото единство, седмината поклонници на планетата Хиперион водят собствена война в Гробниците на времето - загадъчния артефакт, който прикрива едно ужасяващо създание, чието освобождаване означава смърт за човечеството.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Препубликувам новината с благодарности към sparhawk (мерси, Сашо) и с немалко задоволство. "Хиперион заслужено обира престижната литературна награда "Хюго" за 1990 г. и в средата и края на деветдесетте беше особено обичана книга сред по-закоравелите български научнофантастични фенове.

Предполагам, че след изданието на "Хиперион" и "Падането..." ще последват "Ендимион" и "Триумфът...". Книгите са прекрасна космическа опера, с богат и разнообразен сюжет, с невероятни описания и обрати в сюжета. Освен това лично за мен тези романи бяха източник на огромно удоволствие, но смея да кажа, че ме и обогатиха. За първи път от "Хиперион" научих за френския религиозен философ Теяр дьо Шарден - а за вярващ християнин помирението с еволюционната теория е нещо иначе почти невъзможно. За първи път чрез "Хиперион" открих английския поет-романтик Джон Кийтс, а това наистина е щастливо откритие. Кийтс е изключителен. За първи път в "Хиперион" намерих няколко думи относно мрачната староанглийска поема за героя Беоулф, които ме накараха да прочета самата нея, а не адаптации - и това се оказа от огромно значение лично за мен като човек, силно изкусен от суровото очарование на старогерманските литератури. Пак на страниците на "Хиперион" откривах отново и отново образа на Рим, особено на любимата ми Piazza di Spagna. Понякога препрочитам страниците за Града, а се надявам някой ден да мога да го направя и в самия Рим, където всеки човек би искал да се върне, щом го е видял веднъж. Струва ми се, че не само феновете на научната фантастика ще си намерят по нещо в тетралогията на Симънс, която ненапразно е сравнявана с "Кентърбърийските разкази" на Чосър.

В едно съм сигурен - ако някой някога се наеме да филмира "Хиперион" и го направи с подобаващия размах, "Междузвездни войни" и "Аватар" ще почнат да изглеждат като едър пикселаж.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...