Отиди на
Форум "Наука"

15 Военни машини на Леонардо


Recommended Posts

  • Администратор

Великият Леонардо да Винчи е създал много оръжия, включително гигантски арбалет, картечници, обсадни кули, касетъчни бомби и дори предшественик на съвременния танк.

1. Терминаторът на Леонардо да Винчи

1.jpg

Механичният рицар на Леонадро да Винчи не е открит до 1957г., когато Карло Педрети (Carlo Pedretti) го намира скрит между безбройните проекти на да Винчи. Механичният рицар, за първи път скициран от Леонардо през 1495г., се споменава през 1974г. в Codex Madrid, редактиран от Ладислао Рети (Ladislao Reti), но не е имало опити за реконструирането му до 1996г., когато Марк Розхайм (Mark Rosheim) публикува своето изследване, последвано от съвместна инициатива на Флорентския институк и Музеят за История на Науката.

Въпреки това чак през 2002г. Розхайм построява цялостен физически модел на робота за документален филм на BBC. Оттогава насам е класифициран като войник на колела, "Роботът на Леонардо" е излаган в безброй експозиции и музеи.

През 2007 Марио Тадей (Mario Taddei) направи ново проучване на оригиналните документи на да Винчи, откривайки достатъчно информация, за да построи друга версия на роботът-войник, по-близка до оригиналните рисунки. Този робот е проектиран само за отбранителни цели, не за война или театър. Движенията му са отчасти ограничени, имайки предвид, че ръцете се движат само наляво и надясно, дърпани от въже. Този нов модел е показван на различни експозиции из целия свят, а резултатите от проучванията на Тадей са публикувани в книга, Leonardo Da Vinci’s Robots(Роботите на Леонардо да Винчи).

2. Картечница

2.jpg

Многоцевната картечница е била оръжие със забележителна огнева мощ. Да Винчи е направил схема на тази въртяща се артилерийска батарея около 1480 г. докато е бил във Флоренция, вероятно като визитна картичка за пред войнствен владетел нуждаещ се от военен инженер. Елевацията се настройва чрез манивела, а голямото предизвикателство е презареждането, особено по време на стрелба.

Въпреки, че има възможности за бързата стрелба, с която са известни по-късните картечници, тази има находчиво изобретен механизъм за прицелване и зареждане. Чрез разширяване на огневата зона ветрилообразният прототип на Леонардо да Винчи е потенциално ефективно оръжие срещу атакуващи войници. В допълнение устройството лесно може да се придвижва по бойното поле, тъй като е с малко тегло и е монтирано върху колела.

3. Касетъчна бомба

3.jpg

За да направи бомбардата или оръдието - оръжия вече познати по онова време, още по-смъртоносни да Винчи е проектирал големи снаряди, които се състоят от обли гилзи поставени около метални парчета и закрепени в еластична обвивка. След изстрелването това изобретение експлоадира на множество фрагменти, като по този начин има по-голям обхват и въздействие отколкото едно отделно гюлле.

В сайта Вижте останалите машиниhttp://www.chitatel.net/15-mashini-na-leonardo/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поздрав, трябва да се прави разлика обаче между изобретения и подобрения.

Напр. от изброените 15 машини - сърпоносната колесница /номер 4/ е открита поне 20 века преди Леонардо /първи я ползват персите/.

Стрелометът - номер 11 /дори и с рамене навътре/ е развит и модифициран от гърците и римляните, а обсадното оръжие /номер 15/ си е чиста самбука, изобретение на римляните.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...