Отиди на
Форум "Наука"

Gravity

Потребител
  • Брой отговори

    4600
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    29

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Gravity

  1. Връщам се към въпроса за правите линии. Как може да се прецени дали траекторията на дадено тяло е права линия? И какво означава права линия? Ако на тялото му действат сили, например електромагнитна, то може и да не се движи по права линия. Това може да се избегне като изпозлваме електро-неутрални тела. Но няма тела които да са гравитационно неутрални. Нещо повече, всичко се влияе от гравитацията и то по еднакъв начин. Дори и да пуснеш две тела с различни маси близо едно до друго те ще се движат по еднакъв начин. Ако опънеш връв, то и тя ще се влияе от гравитацията. И светлина да пуснем същото. Няма никакъв начин да се прецени дали една линиа е права без допълнителни допускания. Нещо повече, всяко движение изисква време. Траекторията не е линия в пространството а редица от събития в пространство-времето. Така че какво е права линия, и въобще геометрията на пространство-времето, е неразривно свързана с гравитацията.
  2. Да, погледнах я, нея коментирам. Погледнах и две други негови. Ако трябва да си кажа мнението без да си кривя душата, то е че неговите статии са като писанията на Янков. За кое? Многосвързаността не е никакъв проблем математически. Може да има физически съображения защо трябва да се избягват такива решения.
  3. Винаги има шанс, но статия, която намеква, че може да доведе до същността на черната енергия и черната дупка без да покаже нещо конкретно е доста съмнителна. Диференцируемостта я има винаги. Прогнозирането също не зависи от едно/многосвързаността. Проблемите при мостовете са други, едносвързаността не е е проблем. Просто различна геометрия. А "ЕP=ERP" е само недобре формулирана спекулация.
  4. Аз се съмнявам. С такива статии е пълно, а доникъде не стигат. Също така са твърде елементарни. Състоят се от малко алгебрични преобразувания (понякога математически нестроги) с много произволни допускания, и накрай големи надежди, че може бе има шанс евентуално в бъдеще да доведе до нещо. Разликата е в топологията на самото пространство. Например равнината е едносвързана. Равнината без една или много точки вече не е едносвързана. Друг пример е двумерният тор. За самото пространство пример би бил вселена с формата на тримерен тор.
  5. Според мен, този тип статии спокойно може да ги пропускаш. От тях нияма да излезе нищо.
  6. Защото Айнщайн няма място в него. Вицът е за Исус и 12 апостола и последната вечеря, така както е картината, всички от едната страна на масата.
  7. Това въобще не е толкова просто колкото си мислиш. Как се определя дали една линия е права? Какъв е критерият? Какъв е еталона? Пишеш неща които въобще и не са ти ясни.
  8. Как я видя кривината! Без да е дадена метриката картинката не показва нищо.
  9. В какъв смисъл е ускорение? Нейната мирова линя в пространство-времето е геодезична линия (т.е. права в това многообразие). Какво ускорение описва кривината! Тази комета пада без ускорение. Това което описва кривината са приливните сили.
  10. То е ясно, че това го обърква, но от къде се взе въздуха? Въпросът на Шпага беше съвсем общ за свободно падане. Земя, въздух и други такива никъде не се споменават.
  11. Геометрията в СТО е частен случай на тази в ОТО. Така както равнината е частен случай на двумерна повърхнина.
  12. Ако няма атмосфера ще си се ускорява докато премине в разпльоскване.
  13. Ако падне с раница с реактивен двигател може е и на горе да тръгне, това е факт.
  14. Според теб какво гласи нютоновият закон за гравитацията? Че две тела се привличат със сила пропорционална на масите, обратнопропрционална на кватдрата на разстоянието и действа само в първите секунди, след това спира!!! Защо слънцето все още привлича земята, а не е спряло след първите секунди?
  15. В касическата физика гравитацията е сила и предизвиква ускорение. В ОТО разбира се не е така. Предполагам, че зависи от контекстта.
  16. Повече хора пътуват на запад отколкото на изток, за това влак пътуващ на запад е по-тежък.
  17. Ще пристигнат с една и съща скорост, но с различна енергия(тя зависи и от масата). Желязното ще остави по-дълбока следа.
  18. Какво означава нещо, например пространството, да е или да не е реално или да съществува или не реално?
  19. Може да е объркващо, но тези термини имат точен смисъл когато се отнасят за абстрактните понятия. Например гладко многообразие означава диференцируемо многооброзие, което означава че функциите свърващи дви координатни карти имат непрекъснати производни от произволен ред. Което от своя страна също означава нещо конкретно и т.н. Човек трябва да започне да ги изучава поред, а не като Янков. При него е просто салата от неразбрани понятия.
  20. За нивото на което е формулиран въпроса, аз съм специалист. Не виждам какво общо има Болцмановият мозък.
  21. Не е точно да се каже че енергията не се запазва, а че величината енергия не може да се дефинира в тази ситуация.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...