Отиди на
Форум "Наука"

Lanos

Потребител
  • Брой отговори

    80
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Lanos

  1. Всъщност, Михов е прав. Да, политическата власт е разпокъсана, но Александър и диадохите налагат елинската култура (полисната култура ако щете) в един огромен ареал, като на места тя се синкретизира чудесно и с локалните особености и съвсем спокойно може да се говори за глобализация. Всички удобства на римските градове (бани, театри, библиотеки и т.н.) може и да са впечатлявали варварите, но в гръцкия изток са ежедневие много преди римляните да се появят. Гръцкият е лингва франка, градовете са мултиетнически, съществуват надрегионални търговски връзки и най-важното обща културна традиция. Дори римското право щедро взаимства от опита на елинистическите държави. Заслугата на Рим до голяма степен се състой в това да внесе тази култура и на запад.
  2. Абсолютно вярно. Америките са завладяни от шепа конкистадори, а Сибир от няколко полка казаци, а същевременно при опитите да експандват към континента и двете държави за малко да гризнат дръвцето. Към примера можем да добавим и цената, която австрицийте плащат за своят империя.
  3. Южняк прав си, но не се изразих достатъчно ясно, мисля, че все пак Глишев ме е разбрал. Варварските държави сами по себе си не са преграда. Такава е тяхната динамичност с която се появяват и изчезват, непредсказуемата им и агресивна политика и т.н. След средата на 9в. когато политическата картина се избистря и се очертават сферите на влияние търговията се активизира. имхо, варяжкият път първоначално си е именно трасе за набези, което в последствие се прераства и в търговски маршрут. Има много интересни описания на тези пътешествия и ролята на българското крайбрежие.
  4. Влошеното състояние на надрегионалната търговия след 5в. лично според мене се дължи на нестабилното политическо състояние на империята и всички временни варварски образувания (т.е. на Средиземноморския свят). Множеството варварски държави играят ролята повече на буфер или преграда отколкото на посредници в търговията. Но дори и тогава съществуват няколко надрегионални търговски пътища - главно за търговия с роби за арабските пазари. Добре документирани са потокът на роби от Франкското кралство към Испания и Венеция (от там по море към бл. изток) и от Източна европа (т. нар. сакалиба) и "пътят на варягите към гърците". Важна за франките е и търговията им с оръжие със скандинавието. Относно църквата, тя изиграва повече положителна роля - комуникациите м/у западна европа и ИРИ се подобряват значително след покръстването на Унгария през 10в. Именно след това стават възможни и к. походи. Географската експанзия не се отнася само за океанските държави. Тя е експанзия на държавите разположени по периферията на средновековния свят. На западния край са Испания и Португалия (по-късно и Англия), които нямат друг път освен по вода. На другия край (изтока) е Русия която тръгва към Сибир и Аляска. Така че, макар и косвено, цивилизацията на ИРИ също има своята географска експанзия.
  5. Знам, че е по-лесно разбираемо, но ако така опростено се представят нещата е манипулация. Никои не може да ти каже "този инструмент е славянски" или "този лемеж е германски". Двата типа лемежи - ръкавест и дръжчест се развиват със столетия. И двата са предримски. Дръжчестият е местен Балкански още от Елинистическата епоха и се използва до ср.6в. Ръкавестият е с корени в западна и централна европа. Двата типа са разделени териториално. Това което става на Балканите е, че след ср. на 6 в. на практика не се откриват инструменти за зърнопроизводство. Следващите такива са от 8в. насетне и принадлежат на този централноевроп. тип. Т.е. по някакви причини местната традиция е загубена... По-ясно от това не мога да го кажа.
  6. Вилите и латифундиите, които са гръбнакът на римското земеделие са изоставени окончателно след хунските нашествия в средата на 5 в. като същевременно с тях изчезват и големите обществени складове (хореумите). За критичното състояние на местното земеделие свидетелства първо разпада на annona militaris и по-късния опит на Юстиниан за укрепване на граничните провинции чрез учреждаването на Quaestura Exercitus. Има изследвания (включително и български) и създадени типологии на късно античните земеделски инструменти. Няколко от наблюденията за Балканите са доста интересни: - в голяма част стопанския инвентар (сърпове и т.н.) до 6-7 в. има ясна типологична връзка с образци от късно елинистиката епоха. Т.е. от 2 в. пр. Хр. до 6-7 в. има отчетлива местна традиция в стопанството. - през 6-7 в. преобладаващата част от този инвентар са ръчни инструменти (мотики, лопати...), което кара някои изследователи (като Ф. Курта например) да считат земеделието за предимно "градинно" - на малка площ и без използването на впрегатен добитък. Като се има предвид, че повечето селища от този период са разположени в планински и полупланински терен изглежда логично. Според него (и не само) живота на селищата до голяма степен е зависел от държавните доставки, като с тях са свързва широкото разпространение на няколко типа късноантични амфори предназначени главно за транспортиране на зърно (LRA 1 и LRA 2), а земеделието е било дребно и със спомагателни функции. В последния период на Ятрус например дивечът е заемал значително по-голяма място в менюто на жителите му в сравнение с предходните години. Загубата на Египет, краят на държавните доставки и краят на живота в ранновизантийските селища в северните Балканите изглеждат свързани. -след края на 7 в. местната земеделска традиция е заменена с нова, което си личи по появата на нови типове сечива (мисля, че се визираха най-вече сърповете и лемежите), които са с централноевропейски произход. За разлика от селищата от 5-7 в. новите вече са в равнинните терени. Полупланинските и хълмистите укрепления ще бъдат заселени отново едва през второто ВПН през 12 в. Т.е. колелото се завърта отново.
  7. Има я тази практика да се измислят археологически обекти, особено по големи инфраструктурни проекти като магистрали, ЖП линии, газопроводи и т.н. Само ръководителят на разкопките може да си докара към 4-5 хил. лв. на месец, а колкото по-дълго продължи, толкова по-добре. Другият номер, използван най-вече в частните строежи, е да се приема подкуп за да се "потвърди", че терен е чист. Какъв е вашият случай не знам. Може наистина да има нещо. Възможно е и хората от музея да искат да си спечелят допълнителни доходи. Един екип включва минимум ръководител, заместник и няколко работника. Ще копаят един месец, ще си вземат хонорарите и накрая ще открият 2-3 "ритуални ями" и до там... Е ако има начин ще гледат да удължат проекта :D Относно финансирането, музеят естествено има интерес да ви извива ръцете и да иска пари от вас. Най-добре се консултирайте с адвокат. Доста често се разиграва следния сценарий - собственикът отказва да финансира, а музеят няма пари сам да проучи обекта следователно археолозите не подписват и се получава патова ситуация. Не е изключено и наистина да има обект
  8. За кой Исторически музей става въпрос? Ако не е тайна разбира се
  9. Не бе, само агресивна пропаганда и мачбол срещу сърбите. Мокрите сънища на всеки тинейджър с бръсната глава. Има положителни и отрицателни страни през този период. И какво от това питам аз....
  10. Ново Възраждане чрез заклеймяване на миналото и анексия на Македония. Гениално! Тая тема е абсолютно безсмислена!
  11. 1. За лустрация както ти казаха е късно вече. Пък и не виждам каква е връзката с демографията ? 2. Македония е болен въпрос само в болни глави. Заради такова мислене почти се съсипа Третата българска държава. Имаме за решаване къде къде по-важни въпроси отколкото да се месим в делата на суверенна държава. Не чест и доблест, а прагматичност и трезва преценка ни трябват.
  12. Сам знаеш какво правят македонците като вземат български паспорт.
  13. Дори това да стане, шансът тези бежанци да останат в България е минимален.
  14. Оставам с впечатление, че повечето българи искат "държавата" да се грижи за здравето ни, финансите ни, образованието ни, работа да ни намери, да отгледа децата и старите ни родители. Според мен имаме голям проблем...
  15. По стечение на обстоятелствата масово в България парцелите са по 15-20 декара и ако не са под аренда пустеят. Кое от двете е по-добре ? На такава площ можеш единствено да гледаш зеленчуци или овощна градина, но сам посмъртно не можеш да се оправиш. Ако не можеш да си позволиш да наемаш работници, трябва цялото ти семейство да помага. Смисъл в цялата работа има и може да се живее що годе нормално (както и с животновъдството), но на никои не му се занимава. Младото население е в градовете и изобщо не иска да чуе за земеделие, защото е гърбене и газене до колене в лайна, а то има съвсем други представи и очаквания за живота си.
  16. В поста на Exhemus ставаше въпрос за "градските безделници", а доходността на земеделието по никакъв начин не може да им повлияе. Е и ?
  17. Да накараш градските безделници (освен цигани това включва и огромна маса безработни младежи), разчитащи само на помощи и/или родителите си, да отидат на село и да се занимават със земеделие граничи с фантастиката. Едно че нямат никаква подготовка за такава дейност и второ - липсва им всякакво желание. Невски по-горе беше дал пример от Кюстендилско. Дори и разработени стопанства да им дадеш пак няма да пожелаят Иначе идеята е добра, но по-лесно е да пушиш козче, да се наливаш с бира, да псуваш по държавата и да чакаш мама и тати да ти дадат някой лев.
  18. 100% гърците мислят същите работи в момента и се чудят кой е в дъното на конспирацията срещу тях - германците, евреите или рептилите
  19. Съществува такава порода хора, които винаги ще намеря някъде вината за вътрешния си дискомфорт и неудовлетвореност, без да се сетят да погледнат в себе си или пък да запретнат ръкави и да променят нещо. Българчета не се раждат не от вчера и не заради капитализма. Този процес е от близо 70 години, но се усети много силно след 89-та заради масовата емиграция и то на млади хора.
  20. Глупости. Нито съм космополит, нито имам големи възможности, но не съм националист. Впрочем що не напишеш най-накрая какво е това национализъм според тебе и в какво се изразява, защото масово се смесват понятия като държава, национална държава, нация, народ, национализъм, патриотизъм и т.н. То накрая излезе, че вендетата между два рода също може да е проява на национализъм... направо абсурд :D
  21. Ако не разбра нация и етнос не са припокриващи се термини. Нации е нямало, за етноси не вярвам някой тук да твърди същото. Това не го разбирам. В Османската и-я в XIX в. текат няколко процеса на оформяне на нации, едни от които са българската и турската. Посочих ти по-горе някои от признаците. Един който не съм написал е самоопределението. Затова ако искаш попитай ги. Създаването на национална държава е нещо като финален етап в развитието на нацията. Но това не означава, че нация без държава не е нация. Беше ти даден примерът с UK където няколко нации образуват една държава. Материята е такава, че с шляпане по повърхността няма да стане.
  22. Както ти каза Невски, тогавашната държава нещо съвсем различно от днешното разбиране за държава, а още повече за национална такава. Властта е с друг произход - божествен, а не от народа. И се предава в рамките на династията т.е. държавата ти е вид бащиния най-грубо казано. Това, че съществува даден народ не означава, че има право на държавност, тази идея се появява векове след това. В крайна сметка се съгласи, че френска (а и не само) нация няма в средновековието, но защо си мислиш, че българска има? Най-елементарните неща за да има нация са: -обща представа за миналото - т. нар. общ национален мит. Тука не се бъркай с разни династични предания и т.н, но и те са голяма рядкост. Масово средновековната ни литература е църковна. Ако въобще е имало такива предания сред народа, то те са били доста локални, в рамките на няколко села с родственици. -общ език на който да бъде разпространен този мит. -масова грамотност за да може да се чете и възпроизвежда. И трите (айде езиковите различия не са били тилкова големи тук в сравнение с Германия да речем) елемента липсват. Появяват се едва в кр. XVIII - XIX в. благодарение на едни попове.
  23. Не извъртай. Няма значение титлата в случая, а това че се споменават българи, власи и гърци заедно. Или викаш само тъй си ги изброяват, но дълбоко в душите си са национално отговорни лидери на българската нация.
  24. Именно! Трябва да се борави внимателно с термините, но за жалост в бг научната литература голяма част от английските нямат аналог, което създава объркване. Ами "нацията" е създадена в момент, когато един строй рухна (феодалния). Сега като рухне този (да го наречем индустриалния) все нещо ще запълни вакуума. Не мисля, че нациите и националните държави ще изчезнат напълно но бавно нещата на там вървят. За патриотизма не знам, но християнските ценности и национализмът са много трудно съвместими, да не кажа изобщо. А Калоян цар на българи и власи или Йоан Асен цар на българи и гърци ? Разгледай грамотите на българските царе. Дори Шишман се титулува цар на българи и гърци Съмнявам се в средновековието да има каквато и да е нация

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...