Отиди на
Форум "Наука"

Самодива

Потребител
 • Брой отговори

  74
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

55 Ученик

Всичко за Самодива

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Самодива

  Случаят Дятлов

  Тази година се навършват 60 години от трагедията. Някои сайтове съобщават, че са разсекретени документите по делото. https://www.ntv.ru/novosti/2148482/ https://ria.ru/20190204/1550337998.html
 2. Вижте колко красиво звучи - да спрем насилието върху жените... Естествено, съдейки само по заглавието, всеки нормален човек ще заяви подкрепа за ИК... Обаче, първо се чете, а после се подписва/говори.... А и ми е любопитно защо се изтегли една скандална анкета в училищата, защо се заговори за магистърска специалност "Джендър политики в педагогическите дейности"...
 3. Швеция е ратифицирала ИК на 07.01.2014 г. и конвенцията е влязла в сила от 01.11.2014 г. Много, много е интересна статистиката на престъпленията от Съветът за превенция на престъпността в Швеция - Brå: https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik.html Преведено с Гугъл: През 2017 г. е съобщено за 7 370 изнасилвания, което представлява увеличение от 654 престъпления или с 10%. Броят на докладваните случаи на изнасилване срещу жени над 18 се е увеличил с 14% до 4 040, докато докладваните престъпления за изнасилване срещу мъже над 18 години се е увеличил с 41% до 207 престъпления.
 4. Самодива

  Най-древният жител на Америка

  В Южна Америка не са ли отглеждали лама и алпака?
 5. Самодива

  Случаят Дятлов

  На 12 април тази година по молба на близките на Золотарев е извършена ексхумация, организирана от "Комсомольская правда." Подробностите тук: https://www.balkans.kp.ru/daily/26824/3861696/
 6. Самодива

  Джендър- психология или джендър- лакърдии

  В Канада са последователни - химн, закон...
 7. Отговарям: Не съжалявам, че не вписвам в тази бройка нещастни жени. Не съм имала депресии, не съм работила повече от 10 години след раждането на детето, съпругът ми не е от описаните шефове на международни компании или посланик. Мога да кажа, че това бяха най-щастливите ми години, нито за един миг не съм се чувствала зависима или непълноценна. Никога не ми е било държано сметка какво съм правила по цял ден или какво съм купувала /единствената банкова карта, на която превеждаха НЕГОВАТА заплата бе у мен/. И наистина не съжалявам, че не искам да нося няколко дини под една мишница.
 8. Колеги ми препратиха този материал: http://epicenter.bg/article/Dzhendarite-nahluha-v-uchilishtata-i-pitat-detsata--V-koya-toaletna-vlizash--suichar-li-iskash--ili-roklichka-/145977/2/0 Анкетата пита децата във всички училища у нас – къде ходят до тоалетна, в мъжката или женската и това вреди ли им на пола. Шефът на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева потвърди, че въпросната анкета е разпратена и до училищата в цяла София. Не знаех за такова допитване, може би джендър организацията не се интересува от мнението на децата в дълбоката провинция.
 9. Самодива

  Диалекто-българската дума "дека"

  В родното ми село /Плевенско/ също се използва дека вместо къде. Родовете/фамилиите са потомци на изселници от Камено поле /община Роман/. Оти в смисъл защо съм го чувала в Родопите /Грохотно, Борино, Барутин, Буйново/ от мюсюлманите, говорещи български език.
 10. Да, обаче аз това лято в Никюп не пробвах лещата, след като чух готвачите да го споменават...
 11. Самодива

  Автохтони, българи, славяни, траки

  Извинете за любопитството. А на мен пък ми е интересно, понеже нали траки = българи, говорят славянски език, въпреки че няма славяни, на какъв език са тракийските надписи?
 12. Самодива

  Тема за кратки исторически въпроси

  Само че има условие - да се пишат имената на кирилица ....
 13. Как ли са оживели досега монголците, ако е вярно, че въобще не са се занимавали със земеделие, тъй като според религиозните им вярвания е било грях да риеш земята, дори обувките им били по тази причина със заострени върхове...
 14. Приравнителните изпити не се провеждат веднага на следващия ден след записване в училището. Има часове за консултации, предоставят се материали и като цяло училището/учителите имат интерес ученикът да ги издържи. В нашето училище нямаше изискване за успех, но то е само средно /СУ/.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×