Отиди на
Форум "Наука"

Самодива

Потребител
 • Брой отговори

  84
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

62 Ученик

Всичко за Самодива

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ние бяхме миналото лято в с. Неофит Рилски - в т. нар. Неолитно селище, изградено в дворовете на края на селото. Може да е бутафория, но на децата се хареса. Според мен е предназначено точно за тях. Вероятно на новото място ще пренесат вече изградените наколно жилище, работилница за глинени съдове и другите къщички. Ивелин Михайлов изпълняваше ролята на екскурзовод и ни разказа, че са организирали зелено училище, като децата са имали възможност да си изработят глинен съд, показвали са им как са се изготвяли оръдия на труда - брадви, стрели, лъкове или пък накити. Доколкото си спомням забавленията ще бъдат от рода на разходка с кон, или колесница, стрелба с лък.
 2. Задължителните матури са две - първата е по български език и литература, а втората по избор от 13 учебни предмета /английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, руски език; математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; предметен цикъл “Философия”/. Има и трета матура - на нея ще се явят 75 ученици, като те могат да избират от тези 13 предмета.
 3. Досега винаги съм мислила, че приказките за плоскоземците са шеги и измислици. Игнорират факта, че има съзвездия, които се виждат само от Южното полукълбо. Игнорират факта, че водата в Южното полукълбо има водовъртеж по посока на часовниковата стрелка. Разбирам, че и гравитация и атмосфера нае съществуват според тях...
 4. Само за няколко минути може да се намери така желаната информация за 15-20 слайда. Например, веднага излезе информация за: - открити образи на човешки фигури, на св. Георги и на архиерей в гроб за стенописи в манастирския комплекс "Св. Св. ап. Петър и Павел" - златен кръст енколпион, открит на Трапезица и т.н. Мисля, че можете да ползвате Google Images или искате готова презентация?
 5. Демографската криза в България е започнала още през 1950 година, въпреки многото приказки за просперитет и почти невъзможната емиграция. Данните - от Уики: 1950 г. - родени 182 571, няма данни за аборти 1960 г. - родени 140 082, аборти - 143 155 1970 г. - родени 138 745, аборти - 142 511 1980 г. - родени 128 190, аборти - 156 056 1989 г.- родени 112 289, аборти - 132 021 Родените са по-малко с една трета за тези 40 години. Та как е нараствало населението?
 6. За да осинови бабата детето, трябва бащата трябва да е с отнети родителски права. Истински случай - децата са осиновени от родната сестра на бащата - в удостоверението за раждане срещу баща пишеше неизвестен. Актът на осиновяване е станал след навършване на 10 години на децата и те знаят истината, но навсякъде в документите лелята бе майка, а семейството - непълно, в действителност децата живееха с баща си.
 7. Дора, никога или поне в последните 29 години не се е изисквало в училищен документ да се отбелязват биологичните родители - каквото пише в удостоверението за раждане - това. Тъкмо преглеждах сайтове на различни училища за бланки и формуляри - навсякъде пише трите имена на родител, дори не се споменава майка или баща. Засега единственият формуляр, в който съществуват тези думи, е този за изследване на средата /образование, професия/ и причините да отпадане на учениците. Ето за този тук: https://www.24chasa.bg/novini/article/6256248 Според мен е по-добре да се каже истината. Моите приятели подозираха, че са осиновени, но едва започнал, разговорът приключваше с глупости на търкалета или и аз така си мисля, не ме обичат, само ме карат да правя еди-какво си. Не зная защо не съм потвърждавала опасенията им. Самотният вълк, децата говорят и споделят, особено ако виждат в учителя човек, на когото могат да се доверят. Понякога аз познавам децата по-добре от родителите. И съм търсила помощ - за споделено бягство, самоубийство..
 8. Потвърждавам думите на самотния вълк. При осиновяване се издава ново удостоверение за раждане и в него няма никаква информация за предишните родители на детето. Ще си позволя да посъветвам дора да прегледа форумите, където осиновени деца търсят биологичната си майка и почти всички я опрадават. От детство имам приятели - момичета и момчета, които са осиновени. Това не зная как съм го научила, но никак не ми е пречило и никой не ми е забранявал да съм много близка с тях. А средата, в която съм израснала, е по-скоро консервативна
 9. Аз мисля, че няма да покани никого. Ако познатото дете с родители наркомани си съчинява истории, какво ли трябва да съчинява хипотетичното дете с двама бащи? А и защо след като бабите видимо не са се справили като родители, отново им е поверено дете? Мислите ли, че Барневарн биха го позволили?
 10. И защо родител 1, 2, а не отговорник 1, 2, 3? Интересно... Ако родител 1 е Иван Петров, а родител 2 е Георги Тодоров, дали детето ще покани съучениците си и съседчета на рожден ден?
 11. Тази година се навършват 60 години от трагедията. Някои сайтове съобщават, че са разсекретени документите по делото. https://www.ntv.ru/novosti/2148482/ https://ria.ru/20190204/1550337998.html
 12. Вижте колко красиво звучи - да спрем насилието върху жените... Естествено, съдейки само по заглавието, всеки нормален човек ще заяви подкрепа за ИК... Обаче, първо се чете, а после се подписва/говори.... А и ми е любопитно защо се изтегли една скандална анкета в училищата, защо се заговори за магистърска специалност "Джендър политики в педагогическите дейности"...
 13. Швеция е ратифицирала ИК на 07.01.2014 г. и конвенцията е влязла в сила от 01.11.2014 г. Много, много е интересна статистиката на престъпленията от Съветът за превенция на престъпността в Швеция - Brå: https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik.html Преведено с Гугъл: През 2017 г. е съобщено за 7 370 изнасилвания, което представлява увеличение от 654 престъпления или с 10%. Броят на докладваните случаи на изнасилване срещу жени над 18 се е увеличил с 14% до 4 040, докато докладваните престъпления за изнасилване срещу мъже над 18 години се е увеличил с 41% до 207 престъпления.
 14. В Южна Америка не са ли отглеждали лама и алпака?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...