Отиди на
Форум "Наука"

Самодива

Потребител
 • Брой отговори

  73
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

55 Ученик

Всичко за Самодива

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Вижте колко красиво звучи - да спрем насилието върху жените... Естествено, съдейки само по заглавието, всеки нормален човек ще заяви подкрепа за ИК... Обаче, първо се чете, а после се подписва/говори.... А и ми е любопитно защо се изтегли една скандална анкета в училищата, защо се заговори за магистърска специалност "Джендър политики в педагогическите дейности"...
 2. Швеция е ратифицирала ИК на 07.01.2014 г. и конвенцията е влязла в сила от 01.11.2014 г. Много, много е интересна статистиката на престъпленията от Съветът за превенция на престъпността в Швеция - Brå: https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik.html Преведено с Гугъл: През 2017 г. е съобщено за 7 370 изнасилвания, което представлява увеличение от 654 престъпления или с 10%. Броят на докладваните случаи на изнасилване срещу жени над 18 се е увеличил с 14% до 4 040, докато докладваните престъпления за изнасилване срещу мъже над 18 години се е увеличил с 41% до 207 престъпления.
 3. Самодива

  Най-древният жител на Америка

  В Южна Америка не са ли отглеждали лама и алпака?
 4. Самодива

  Случаят Дятлов

  На 12 април тази година по молба на близките на Золотарев е извършена ексхумация, организирана от "Комсомольская правда." Подробностите тук: https://www.balkans.kp.ru/daily/26824/3861696/
 5. Самодива

  Джендър- психология или джендър- лакърдии

  В Канада са последователни - химн, закон...
 6. Отговарям: Не съжалявам, че не вписвам в тази бройка нещастни жени. Не съм имала депресии, не съм работила повече от 10 години след раждането на детето, съпругът ми не е от описаните шефове на международни компании или посланик. Мога да кажа, че това бяха най-щастливите ми години, нито за един миг не съм се чувствала зависима или непълноценна. Никога не ми е било държано сметка какво съм правила по цял ден или какво съм купувала /единствената банкова карта, на която превеждаха НЕГОВАТА заплата бе у мен/. И наистина не съжалявам, че не искам да нося няколко дини под една мишница.
 7. Колеги ми препратиха този материал: http://epicenter.bg/article/Dzhendarite-nahluha-v-uchilishtata-i-pitat-detsata--V-koya-toaletna-vlizash--suichar-li-iskash--ili-roklichka-/145977/2/0 Анкетата пита децата във всички училища у нас – къде ходят до тоалетна, в мъжката или женската и това вреди ли им на пола. Шефът на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева потвърди, че въпросната анкета е разпратена и до училищата в цяла София. Не знаех за такова допитване, може би джендър организацията не се интересува от мнението на децата в дълбоката провинция.
 8. Самодива

  Диалекто-българската дума "дека"

  В родното ми село /Плевенско/ също се използва дека вместо къде. Родовете/фамилиите са потомци на изселници от Камено поле /община Роман/. Оти в смисъл защо съм го чувала в Родопите /Грохотно, Борино, Барутин, Буйново/ от мюсюлманите, говорещи български език.
 9. Да, обаче аз това лято в Никюп не пробвах лещата, след като чух готвачите да го споменават...
 10. Самодива

  Автохтони, българи, славяни, траки

  Извинете за любопитството. А на мен пък ми е интересно, понеже нали траки = българи, говорят славянски език, въпреки че няма славяни, на какъв език са тракийските надписи?
 11. Самодива

  Тема за кратки исторически въпроси

  Само че има условие - да се пишат имената на кирилица ....
 12. Как ли са оживели досега монголците, ако е вярно, че въобще не са се занимавали със земеделие, тъй като според религиозните им вярвания е било грях да риеш земята, дори обувките им били по тази причина със заострени върхове...
 13. Приравнителните изпити не се провеждат веднага на следващия ден след записване в училището. Има часове за консултации, предоставят се материали и като цяло училището/учителите имат интерес ученикът да ги издържи. В нашето училище нямаше изискване за успех, но то е само средно /СУ/.
 14. Потвърждавам написаното от Историк - при преместване в друга паралелка или училище с различен учебен план се държат приравнителни изпити. Наистина, "трансферният" прозорец се затвори, но има нов - към 1 декември, а следващият е февруари. ДЗИ и кандидатстването не са обвързани с профилиращите предмети, просто се смята, че изучаването им дава по-големи шансове за успех на изпитите. Познавам много деца, които завършиха езикова гимназия, а кандидатстваха с математика и изобразително изкуство.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×