Отиди на
Форум "Наука"

Самодива

Потребител
  • Брой отговори

    92
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Самодива

  1. Прието е да се смята и вероятно е така, че България изчезва заради единствено и само емиграцията. Обаче до сега никъде не срещнах дори бегло да се говори за хилядите несемейни мъже и жени - онези, които между 1990 и 2000 трябваше да създадат семейства. А те са си в България, но без наследници. Имахме събиране с бившите ми състуденти - ами почти половината не бяха семейни и нямаха деца - работят си у нас, някои живеят с възрастните си родители; другите пък имахме по едно дете. В класа на дъщеря ми от 26 деца само 4 имаха брат/сестра.
  2. Доколкото ми е известно украинците казват "кiнь", а не изполват думата "лошадь" - думата идва в езика като синоним под влияние на руския. В белоруски също се използва "конь". Думата се среща в "Слово о полку Игореве". По отношение на руския - думата "конь" е синоним на "лошадь" и се използва, може с по-малко честота, но не е като да липсва. И казват конный спорт, конная охота , но лошадиное здоровье, лошадиная сила. Примери - в творчеството на Н. Успенски, Пушкин, Лермонтов, Есенин, Л. Толстой (конокрады), Шолохов, Шукшин, Гогол...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...