Отиди на
Форум "Наука"

Иванка

Потребител
  • Брой отговори

    42
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Иванка

  1. Аз пък съм в коледно настроение. https://www.youtube.com/watch?v=2EcRzEW27_w
  2. Ето и една нова мода : https://www.vesti.bg/myzh-zavede-delo-za-da-stane-po-mlad-s-20-g.-iska-zheni-i-rabota-6088582
  3. Поздрави за поста. Ще добавя и един линк, на който му е интересно може да надникне: http://chem-bg.com/wp-content/uploads/2018/04/01-СПЕКТРАЛНИ-МЕТОДИ-ЗА-АНАЛИЗ-В-ОРГАНИЧНАТА-ХИМИЯ.pdf.
  4. Малко да побутна любимата ми тема
  5. Здрасти!? Извинявам се, че не съм била достатъчно конкретна. Така, при затворена система имаме обмен с околната среда само на енергия, но не и на вещество. При различни физикохимични процеси (химични взаимодействия, фазови преходи и др.) на практика е невъзможно да се определи абсолютната стойност на вътрешната енергия, а се изчислява нейното изменение (делта) U. Това изменение на вътрешната енергия на една затворена система може да стане чрез топлообмен с околната среда и чрез извършване на работа. Така че енергия не се губи. В една изолирана система понеже нямаме обмен нито на вещество, нито на енергия, U= const, респ. делта U=0.
  6. Изменението на Ентропията се определя от количеството погълната топлина и температурата на системата: dq< TdS за самопроизволни процеси dq=TdS за обратими процеси dq>TdS за несамопроизволни процеси Следователно в изолирана система, която не обменя с околната среда нито енергия, нито в-во (U= const, V= const), и в която са възможни самопроизволни или обратими процеси, изменението на ентропията dS(u,v)>0 или =0. Последната зависимост показва ,че в една изолирана система ентропията остава постоянна, ако в нея се извършват само обратими процеси, и нараства dS>0 когато в нея протичат необратими процеси. Това нарстване продължава докато системата достигне до термодинамично равновесие, при което ентропията добива максимална стойност (dS=0). Затова горната зависимост е критерий за установяване на термодинамично равновесие в изолирана система. Като критерий за установяване на термодинамично равновесие в някои случаи може да се използва вътрешната енергия или енталпията. Така например за затворена система при протичане на процеси в условия: на V= const и S= const (dU)vs< 0 или = 0 на p = const и S= const (dH)vs < 0 или =0 Зависимостите показват, че всеки необратим процес в една затворена система се характеризира с понижение на вътрешната енергия при постоянен обем и ентропия и с понижение на енталпията - при постоянно налягане и ентропия. При достигане на минимум на вътрешната енергия или на енталпията при горните условия, в системата се установява термодинамично равновесие. Пс: След като постнах видях линка на Joro-, той дава по пълна информация за ентропията.?
  7. Аз пък тези дни съм на :
  8. Да, прав сте- калт мите, необзаведен с 2 предплатени наема.
  9. Разгледайте наемите в Германия. Аз лично изкарах късмет с моето жилище- плащам 450 евро за двустаен в много добро състояние което е малко. За сравнение двустайните в моят район вървят около 600-700 евро. Има по-голямо търсене отколкото предлагане. На един оглед се явяват горе долу към 20 а понякога и повече хора . Отделно и наемодателят изисква и бележка показваща колко взимаш и че работиш, евентуално ако си му симпатичен ще те одобри. Жилищата в момента тук са много наболяла тема, даже се опитват да вкарат закон с който да спрат покачването на наемите. Нормално след като цели държави се изселиха тук...очакваше се. Тези хора все някъде трябва да живеят.
  10. Преди време попаднах на същата статия, ето го и клипът към нея :
  11. Обожавам да готвя въпреки, че понякога поради диети не мога да си пробвам манджите. Пускам си радиото в кухнята и веселбата започва. ? Ето една приятна, лесна и ефектна лятна манджа. Необходими продукти: 2 тиквички, 1/2 червена камба, около 50 гр. кашкавал гуда, щипка сол, олио Тиквичките се обелва, режат се на малки кубчета и се запържват в нагорещено олио, през това време се реже камбата на дребно и се добавя. След като придобият леко златист загар се посолява с щипка сол разбърква се и се сервира. Поръсва се с рендосан кашкавал, за да се разтопи хубаво кашкавала ястието може да се сложи за малко в микровълновата.
  12. Съдба е това което ти си надробиш. Не може да лежиш и да чакаш съдбата от горе да ти даде нещо. Всичко зависи от нас. Ако не те мързи ти ще се трудиш и ще направиш така , че мечтите ти да се сбъднат и съдбата ти ще бъде красива и приятна. Всеки има силата да се бори и живота му да бъде все по-добър и по-добър. Колкото до бог...за да не се избият хората и да са добри трябва да има все нещо в което да вярват нали...Аз лично вярвам в себе си, в близките ми и в науката, колкото и не скромно и егоистично да звучи. ПС: Крайна съм понеже познавам хора вярващи в съдбата. Е ми мързеливички са си...чакат все от някъде нещо да им падне, без да си помръднат пръста понеже съдбата така решила...Всеки акт на мързел в последствие и неуспех те си го обясняват с неведомите пътища на съдбата им... Още по интересното е, че те проповядват този стил на живот, влизат в ролята на гурута, съветват те да продадеш имуществото си да търсиш духовно спасение от ''материалния си начин на живот'' в Непал и още куп глупости ...Много е лесно да обвиняваме случайността, бог, времето, чакрите и звездите... вместо себе си за грешките ни, но дали това ще ни помогне да станем по-добри, по-силни, по-щастливи...? Съмнявам се, а грешките за за това, падаш ставаш, учиш се, и продължаваш и ставаш все по-добър и по-силен.?
  13. Водата не е същата вода Водната молекула се разглежда в две различни форми с почти идентични физични свойства. За първи път е възможно да се разделят двете форми и да се покаже, че те могат да проявят различни химични реактивоспособности. Докладват изледователи от университа в Базел и колегите им от Хамбург в списание Nature Communications. Малко известно на молекулярно ниво е, че молекулата на водата може да съществува в две различни форми (изомери) - орто и пара. Иследването показва, че пара-водата с 25 % по бързо реагира от орто- водата. За подробности тук: http://www.chemie.de/news/1155407/wasser-ist-nicht-gleich-wasser.html https://www.unibas.ch/de/Aktuell/News/Uni-Research/Wasser-ist-nicht-gleich-Wasser.html За англоговорящите: https://www.nature.com/articles/s41467-018-04483-3
  14. Попаднах на една песен напоследък и не може да ми излезне от главата. Малко да ви заразя ?
  15. Човек трябва да може да си сложи ясни граници и да си ги спазва. Технологията в живота ни не е само социялни мрежи, както е разгледано в темата. Социално може да ползваме технологията за работа, за обмен на информация, комуникация с близък човек, геиминг, общуване с ии (алекса), писане и четене във форуми...общо взето технология е много общо понятие. Иначе има си болест за пристрастените към мобилните устройства нарича се Номофобия. Ето и линкче ако на някой му е интересно: https://en.wikipedia.org/wiki/Nomophobia .
  16. 3D принтирано ''краве'' прясно мляко ''Perfect Day, a startup formed by two biomedical scientists, is using 3D printing to create cow’s milk—without cows! By 3D printing bovine DNA sequences and adding them to yeast, the startup is able to produce the same proteins found in cow’s milk, potentially revolutionizing the dairy industry.'' https://www.3ders.org/articles/20160831-got-3d-printed-milk-perfect-day-prints-dna-sequences-to-create-animal-free-cows-milk.html
  17. Не забравяйте и водата! Тя също спомга за забързване на метаболизма, също така придава чувство за ситост. Диетолозите препоръчват да се пие по 2л.+ на ден. Ето и нещо любопитно - човешкият мозък съдържа 74-90 % вода.
  18. Не липсват! Ето и от мен нещо?
  19. Добре казано. Само ще добавя и математика. Физикохимията сполучливо използва интегралното и диференциалното смятане ( и не само тях) за описването на дадени явления. В аналитичната химията пък доста често се уповаваме на графики при титруване например, статистика при анализ на експерименталните данни и прочие. ПС: Извинявам се за включването по темата. Раздела е Философя а аз съм далече от тази сфера, но пък темата ми е интересна.
  20. А вие като какъв се изказвате - физик, химик, таксиджия, зеленчукопроизводител, програмист или някой работещ с делене на атома ? По въпроса: ''In einem Atomkern können nicht beliebig viele Neutronen sein. Für jede Anzahl von Protonen zwischen 1 und 82 (ausgenommen 43 Technetium) gibt es bestimmte Anzahlen von Neutronen, die zusammen mit diesen Protonen stabile Kerne bilden. Mit mehr oder weniger Neutronen sind die Kerne instabil, sie zerfallen in unterschiedlichen Zeiten radioaktiv. Stabile Kerne werden bis etwa zum Calcium aus gleichvielen Protonen und Neutronen gebildet (je 40), darüber wächst der Neutronenanteil kontinuierlich auf fast das Anderthalbfache an (siehe Isotopentabelle). Ab 83 Protonen (Bismut) existieren keine stabilen Atomkerne: Es gibt keine Neutronenzahl, die damit stabile Kerne zu bilden vermag.'' http://www.chemie.de/lexikon/Neutron.html
  21. Разгледай това http://chemed.chem.purdue.edu/genchem/topicreview/bp/ch6/quantum.html до долу.
  22. Уикипедия не е гарант за достоверна информация. Там всеки може да си пише всичко. Аз лично съм попадала на разминаване във факти по дадена биография при изпозването на немска, английска, френска и българска Укипедия. По скоро трябва да се предаде знание как и от къде да се търси достоверени източници на информация за в бъдеще на учениците, защото това ще бъде огромен проблем занапред. Знание за правилен и точен анализ на данни.
  23. Нещо за лека нощ и от мен ?:

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...