Отиди на
Форум "Наука"

Exhemus

Потребител
 • Брой отговори

  1070
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  5

Exhemus last won the day on Ноември 23

Exhemus има най-харесвано съдържание!

Репутация

695 Асистент

Всичко за Exhemus

Последни посетители

6158 прегледа на профила
 1. Ами той май загуби битката с квантовата механика Неговият локален реализъм, за който настоява, се провали с изучаване на сплетените двойки. Аспект и другите последващи експерименти са доста красноречиви. Не е зле да разгледаме пак опита на този Аспект. Имам чувството, че "положителния резултат" не произхожда от физическия свят, а от електронния блок, тъй като някои съвпадения и интерференции са възложени на електронния блок, а не са измерени в реалното пространство? Ако Аспект бъде оборен, ще бъде смешно - как един огромен, добре финансиран клъстер от фантасмагории се сгромол
 2. Не следя препирнята, но искам да ви предложа да сложите по един нивелир във всяка с-ма. Ще показват ли различно? Ако са на нула, значи в с-мата, където има наклон и силата се наклонява, така че да е перпендикулярна на повърхността?
 3. Допълнителни принципи? - значи се нарушава закона на Ексхемус и бръснача на Окам? Все едно добавяме нови епицикли. Не усещаш ли, как КМ и отроците и, заприличва на геоцентричната на Птолемей? Вече се действа с чисто налучкване и става все по-трудно.
 4. Аз май съм към старчето Айнщайн Неговата интуиция, донесла му световна слава, сега пък да го е подвела? Хмм.. Нека да отидем на ръба - изкажи се за Стандартния модел. Тези свободни параметри не показват ли вече изчерпанос на теорията, та се налага стъкмистика, като епициклите?
 5. Нима КМ не боксува сега именно поради своя инструментализъм? Нейната предсказателна сила се изчерпа. Всъщност силата и дойде от вълновата представа, но тя от своя страна доведе до дуализъм, който е неразрешен и до сега. Ако някаква нова представа разреши дуализма - тя ще е основа на по-успешна теория, според мен, което е победа на реализма. Тази нова представа не е задължително да е визуална, както искаха старите теории. Просто защото някои пространства не можем да си ги представим. Би трябвало да е от въображаеми обекти взаимодействащи математически, като отвреме-навреме въ
 6. Въвеждането на някаква представа - нов актьор : тъмната енергия, придава смисъл. Ще го приемем, ако има предсказателна сила, т.е. нека обясни още някои неща и тогава Броят на новите актьори трябва да е по-малък от броя на сбъднатите предсказания! - закон на Ексхемус за истинските теории Пример : Геоцентричната теория на Птолемей. Въвеждането на нови епицикли, докарва все по-точно предсказване на орбитите на планетите, но "актьорите" -епицикли се увеличават по-бързо.
 7. Теорията е теория, когато има предсказателна сила. За съществуващи вече наблюдения и експерименти, теорията трябва да вкара съвкупността от данни в максимално прости математически и/или логически зависимости /бръснач на Окам/ с минимално количество свободни параметри /универсални константи/. Има теории "черни кутии", които тръгват от "какво би станало ако...?" и се оказва, че имат предсказатлна сила. За това, какво има в черната кутия, се фабрикуват "интерпретации". Ясно е, че имам предвид квантовата механика.. Досегашните интерпретаци нямат предсказателна сила. Освен интерпретации и
 8. Ако думата "сват" мине през английския, смисълът отива към вършитба. Та. На английски флайсват - мухобойка, напомня онова "нончаго", с което славяните са вършеели.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...