Отиди на
Форум "Наука"

Exhemus

Потребител
 • Брой отговори

  488
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  2

Exhemus last won the day on Май 3

Exhemus had the most liked content!

Репутация

252 Студент

Всичко за Exhemus

Последни посетители

4993 прегледа на профила
 1. Наги Сент Миклош - тагро-ги, игитои-ги, ици-ги Омуртаг- суби-ги Това изглежда да е от един и същ език? Управителите на Самарканд са засвидетелствани с титла суби. -ги сигурно е окончание за сегашно действително причастие? Т.е. кана субиги значи управляващ кан. За разлика от братята си - канове, но неуправляващи.
 2. Знаеш ли какво е да липсва в 1 милион екземпляра? Къде ще ги намерят на камара? Такава армия не я спасява заграбването. Трябва да разчита на някакви "възобновяеми технологии" Зная за българите че са бодвали коня в шийната вена и са пили кръв. После тампон и конят е като нов
 3. По 13 км сутрин и 13 км след обед, като се редуват да спят по каруците.
 4. Добре де, а Чингиз и Тамерлан как разхождат милионни армии Азия-Европа-Азия? Как ги хранят? Нашият многоуважаван патрон Александър Невски 4 пъти ходи до сред Монголия за има няма 10 години да целува нещото на Чингиза. Междувременно не спира да извършва "подвизи".
 5. Преходът от Мерв или Бухара до Волгоград е някъде 1700 км - средно 26 км/ден - два прехода по 3 часа с обедна почивка. От Имеон е някъде с 500-600 км повече. По пътя може да се каже, няма реки - пустиня! Река Урал и толкоз. Използвали са края на зимата и топенето на снега. Тревата се показва. Няма проблем за конете. Има месо за хората. 40 кг суха храна/човек или на каруца за 10-15 човека. Т.е. 2000 каруци обоз и още 4000 за домучадието. Ако е било точно през зимата, големите реки са замръзнали и се форсират по леда. Или малко преди зимата - има трева, после реките замръзват, а те са вече в Европа, и се форсират на ход. Името, според автора, е по Булгариос с тримата сина. Това вече е стил Херодот
 6. Чудя се къде може да ги засели? Най-вероятно около Фанагория? Крим? То искането, ако е проформа и даването ще е проформа. Т.е. на някакви ничии земи. Все пак, Българите са можели да покажат тапия, ако това е можело да им помогне Какво е противоречиво? Сведението е последователно, достатъчно подробно. Точно географски. Няма никакви Херодотови фантасмагории за разлика от някои други "сведения". И като няма други сведения - случайно, да вземем да го отхвърлим ли?
 7. Династите са: бели хуни - Кинги-ла, Михираку-ла. черни хуни - Руги-ла, Ати-ла. Това не значи, че хуните са етнически еднородни - Атила е детайлно описан от Приск като монголоид. Но свитата му се състояла изключително от европеиди. Що се отнася до територията, която споменах като потенциална прародина - тя обхваща страните Бактрия и Маргиана. Думата Бактрия е гърцизирана и да не казвам, че оригинално е България, че ще ми скочат тук форумните тежкари. Тази територия е в състава на Кушанската и Хунската /Хионити-кидарити/ империи. И в двете империи официален писмен език е бактрийския със гръцки букви още от времето на Александър Македонски. Хионити превземат Кабул ~380 г. Христианството рано прониква на тази територия - в град Мерв има христиански комплекс - Гяур Кала. Това обяснява защо надписите от ПБЦ са на гръцки и че Кубрат е християнин, но не е нужно да е ходил в Константинопол да се покръства. (Нашите) макета имат основание да се наричат антички. Затова задължително трябва да са българи. Само така могат да претендират за ген от войниците на Александър Македонски Да се върна на надписите от ПБЦ - Ако има приемственост от Бактрия, в гръцкият език от надписите трябва да има архаични изрази, нехарактерни за Константинополския гръцки от съответното време. Моля лингвистите да се намесят и да ги потърсят. Това е важно!
 8. Дайте сега да търсим езика по произхода. Да предположим, че това сведение е вярно като текст. Географски излиза също вярно - от четириъгълника Мерв-Балх-Самарканд-Бухара до Дон са някъде 1700 км. Исторически Маврикий е точно преди Кубрат. Имената на два от тези градове много приличат на България - Балх и Бу(л)хара. Крайните баири на Хиндукуш близват тая територия. Понеже датировката е точна, по памет казвам, че това е времето на смяна на кушаните с ефталити на тази територия. Кушаните имат ИЧД като нашите погребения, двойна панделка, като в наги сент Миклош. Мног вече стана вероятно българите да са народ от кушанското семейство. Ефталитите пък, нали се наричат бели хуни? Имената на някои от династите им са подобни на атиловите хуни. Т.е. те са си истински хуни. Ето как се връзват фактите Да продължавам ли?
 9. Технологиите възникват навсякъде, но Рим се явява интегратор и мултипликатор на технологии, подобно на големите корпорации и гаражните фирмички сега. Продуктът на една гаражна фирма не е годен още да стане търговски продукт - липсва му надеждност, технологичност, комбинация с други полезни технологии.. На това е способна една голяма корпорация, защото въпросът вече опира до много пари. Корпорацията разполага със всеядни специалисти, които единствено имат опитност да придават тези качества на всеки продукт, който им се възлага. Рим и Гърция така и не успяват а инегрират науката с технологиите /с изключение на строителното инженерство/, затова достигат своя таван. Математиката тръгва нагоре с появата на арабските числа. А без нея няма как да има наука в технологиите. Упадъкът, всъщност, не е в античността, а в ранното средновековие. Но колко процента от технологиите са изгубени? Сега се сещам само за гръцкия огън.
 10. Муртаг - монголец! Справка: Сартаг /по тюрк. Сартак - само прилича на Спартак, ама знаем ли?/ Това е синът на Чингиз хан!! Но пък той е русоляв?? Виж около Кутмичевица е пълно със мъже - Ангуш и досега. Наследници на Кубер. Ангуш на ирански значи пръстче
 11. Трябвало ли е да забравят нещо, което не са запомнили? Т.е. - това ли е първата смяна на езика им? Нека уточним първо езика на календара, без да го прикачаме непременно на българите. Календарните термини приличат да са от индоевропейски език, втората дума да е числително с окончание за редност или притежателно. дилом твирем - четвърти ? - изядена първа сричка шегор вечем - девети???? - изядена първа сричка дван шехтем - седми ! почти иранско верени алем - първи? сомор алтем - осми ??? дилом тутом - ?? Дали е сарматски?
 12. Мургаш Река Мургаб/на персийски Мургаш/ с прочутия град Мерв център на много древната страна Маргиана. /тревиста, ливада/ Среща се в Памир и Чувашия. Кой ли е кръстил на персийски наш връх - тревист? Гатанката Дълга Мара сянка няма, много добре си спомням баща ми я казваше Дълга Мурга.... Дали отговорът е река или поле? Важното е, че думата се е запазила до наши дни. Естествено е, казано от уморени конници - поле.
 13. Село Урулеви /сега Орловци/ на пет км от Боженци много ми прилича на племето Ерули или по -скоро на Ерулева, дадена за жена на Атила, май че беше? Известно е, че във столиците се съхраняват етнически общности като занаятчии със специфични умения. Те , в най-лошия случай съхраняват етническото име като родово. Така с болярката Божана бягат доста родове от Търново и основават свои махали около Боженци. Издирете старите имена на селища/преди 1878/ и ще получите доста материал за размисъл.
 14. И аз така смятам, НО аварските славяно-българо-ромеи, които след като са се намножили /и размесили/ за 60 г., бягат от хагана по "родните" си места - с център керамисийското поле. След като тези земи са включени в българската държава, тези славяноговорящи и православни със българско самосъзнание са приети нормално, защото са от "чичовите" хора. Ако края на този 60 г период е около 800 г то наистина Куберовите "чичовци" се явяват прадядовци/дядовци на тези хора. Централните българи от Плиска виждат общите точки в родовата памет и ги приемат за роднини. Тая хипотеза, най-накрая, ми изглежда най-правдоподобна. Обяснява всички парадокси около славянизацията.
 15. Ако пък се сетят, че са най-големите сармати, ние ще квичим ли, или пак ще си затраем? Като сте тръгнали с офтопика, я да ми обясните защо руските историци желаещи да навредят на България желаят да ни натрапят тюркската хипотеза? Защо толкова ги е страх българите да не се окажат иранци, хуни или алтайци? Това е глупост от тяхна страна. Нека продължават да вземат от нас и да подаряват на сърбите и не не остава нищо друго осван да станем тюрки. Братята от Татарстан ще ни кажат машала. На Ердо ще му капне мед на сърцето, а Путя и без това не ни долюбва. Няма смисъл да му се натягаме.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×