Отиди на
Форум "Наука"

Exhemus

Потребител
 • Брой отговори

  527
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  2

Exhemus last won the day on Май 3 2018

Exhemus had the most liked content!

Репутация

278 Студент

Всичко за Exhemus

Последни посетители

5110 прегледа на профила
 1. Ами хуни са си! По-точно хуните са българи. Ние все още се чудим, защото сме загубили родовата си памет. Може и да не сме българи, а да сме се хванали за подсказките на Пъйсий и Юри Венелин. После благодарение на Русия! се реанимира територия с име България и ни беше подарена, но ние заради липсата на самосъзнание отново ще загубим. Някъде, обаче, все още тлеят въгленчета на българска родова памет. Тлеят в Италия и Татарстан. В Италия маса народ продължава да носи фамилията Булгарини. Много Булгарини са знатни, което показва, че са наследници на признати вождове. Погледнете гербовете на този таван от университета на Болоня. Един от тях е на Асканио Булгарини - представител на видна българска фамилия. Първото му име - Асканио напомня изключително видна немска династия от Саксония-Анхалт. Германците дават някаква етимология на името, която със сигурност е грешна. По-вероятно е това да идва от прабългарски предводител /на славяни - лужички/ от хунско време, както Кубер е предводител на други славяни от аварско време? Мисълта ми е, че делото на хуните е твърде значително за да изчезне без следа. Племенните аристокрации добре са се размесили по времето на хунския съюз. Следващите векове е настъпило западане и въздигане на племена /и езици/, но аристокрацията си е имала свой отделен път на развитие, без значение дали пораждащият я народ е изчезнал.
 2. Иратаис е латинския превод на Гримуалд /гневен, сърдит/ Ичиргу боил. - пътуващ /обикалящ/ боил, най-вероятно главен бирник. Iteratio - по същия път; повторение. Ичера; черга = пътека.
 3. Да, но не само за това. Метанът е по-калоричен на килограм от керосина ~13000 kkal/kg срещу ~11000kal/kg за керосина, но 28-29000kkal/kg за водорода. Водородът обаче, е с изключително ниска плътност и теглото на резервоарите намалява доста предимството му + огромните неудобства и цена за боравене с него. Метанът е компромисно решение и е възможно да е оптимумът за химически ракети. Но руснаците не го употребяват и и сигурно са сметнали, че не е. Но Мъск е рискажия и е задал по-рисковани условия за изчисление на оптимум. Сигурно ще се използва неговото иновативно преохлаждане. Raptor Specific impulse 330 s (sea-level), 380 s (vacuum)[2] RD-180 (SL)311 s (3.05 km/s) 338 s (3.31 km/s) водород ~ 450 s Вижда се има предимство в специфичния импулс, който е характерен само за количеството горивна смес. но като се отчете теглото на резервоарите и други подробности, не се знае чие ще е предимството. п.с. да спомена още една иновация на Мъск - поддържане на конструкционна якост на ракетата чрез налягане в резервоарите. Стените на ракетата са толкова тънки и нямат никакви укрепващи ребра и елементи, че ако се оставят без налягане, ще се смачкат от собственото си тегло. п.с. 1 Тези двигатели стават само за ракети-носители, които са длъжни да изконсумират горивото за кратко време. Т.е. не стават да се поддържа запас от гориво за междупланетни маневри. Горивото за дългосрочен запас е N2O4 / UDMH .
 4. Exhemus

  Електромобили

  Искаш да кажеш ГУБИ!!! Изнася се основно концентрат, електролитната мед е малко. 1. Концентратът е с най-малка принадена стойност. 2. Съпътстващите най-скъпи редки метали просто се крадат. А в нашата мед те не са малко. ---------- Ако продаваме само електролитна мед ще печелим двойно + цената на съпътстващите метали. Златото да отива директно в БНБ. Ако продаваме кабели и проводници умножаваме още по 2. Ако продаваме двигатели умножаваме още по 3 !!! Всичко това се води СТРАТЕГИЧЕСКИ СУРОВИНИ ! Това е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО в цивилизованите държави и подлежи на специално опазване!!
 5. Хиатусът май го датират -4600 до -2900 г. 1700 години пустош? Най-интересното, че има някаква приемственост. Много характерните брадвички от стария период са изпипани, сякаш правени на ЦНЦ машина, а тези от -2900 са груби, обаче повтарят всички особености на старите. Прилича ми на завръщане на деградирали по горите автохтонци. Щом траките са друг ген, значи са дошли след -2900г и то поне 200-300 г, понеже има някакво възраждане на старата култура. Иначе траките щяха да го унищожат в зародиш. Колко преди троянската война да са пристигнали траките? 1000 години? Значи абсолютно -2300 година.
 6. Exhemus

  Електромобили

  В такъв случай защо да са акумулатори? Първични батерии - имат повече заряд от акумулаторите! Вадиш ги и директно във фабриката за рециклиране. Някои химии, невъзможни за акумулатор, са много добри за батерия. И не са литиеви - литият е рядък и се очертава да поскъпне в пъти. Най-добре блоковете да са по 15-20 кг. Купуваш ги от кой да е магазин. Четеш със телефона собственият им компютър за състоянието им и съответно самооценка за цената. Пъхаш ги в колата токоотнемащата шина казва щрак - прорязва опаковката и здраво хваща полюсите. Навеждаш се към количката още 3-4 пъти и операцията е завършена. Рециклирано във фабриката не троши безразборно старите батерии. Те са направени лесно-разглобяеми, като кутии, токоотводи, разни сепаратори се използват многократно. Основният фабричен разход е за възобновяване на енергията.Възстановяването на спомагателните елементи е 1-2% от цената.
 7. Exhemus

  Електромобили

  Комунис с комунис неден! Ако оставим настрана чистотата, самият електрически драйв-трейн не е ли по-евтин и по-добър от класическия? Класическият е : ( Мотор) - съединител - скоростна кутия - диференциал - полуоски - колела Електрическият е: (???) - инвертор/и - елмотор - (опростени полуоски) - колела (???) може да е - акумулатор или мото-генераторен блок при хибридите. От къде може да дойде евтинията? Елмоторите вече достигнаха рекорда 15 кВ/кг, което значи 7 кг за 100 кВ, което се побира в 2 литра. Айде да е 4 - пак е много добре! Заедно с инвертора ако го сложим на кантар със скоростна кутия и съединител може да излезе по-евтино. Ако вземем мото-генераторен блок+малък буферен акумулатор и го сравним с нормален мотор? Предмства: - работи винаги на оптимални обороти, съответно отговаря на еко-нормите - генераторът е и стартер и не тежи много повече. - два цилиндъра стигат, тъй като не е ужно да се поддържат различни режими на работа - оптималният режим може да снижи нуждата от охлаждане и да се мине на въздушно - максимална мощност е нужна рядко - само при ускорение, иначе се кара с около 20-25% мощност. Значи двигателят може да е поне 3 пъти по-малък, ако буферният акумулатор поема максимума за 10-15 секунди. Какво спестихме ? 2/3 двигател, 1/2 цилиндри, 1 стартер, 1 охладителна система /радиатор, тръби, водна помпа, антифриз, термостат/, акумулатор Какво добавихме? генератор, малък буферен акумулатор/същевременно стартерен. Цена - максимум 1/3 от стандартен мотор. Голямо предимство - типовата замяна - всеки елемент може да се подмени за по-малко от 5 минути. Слагат ти оборотен, докато ремонтират твоя!
 8. Интересно, как е сметната тази цена? Какъв срок на амортизация е заложен? Да вземем цените на дребно в България - ~1 лв. / ват за панели 250 вата , без другите разходи 1ват дава годишно ~1.3 kWh . Ако стъпим на оферираната цена $0,0179/kWh т.е. ~3.2 ст./квч. И като раделим 1,3 на 0,032 излиза ~40 години срок на амортизация. Ако сложим и другите разходи го кажи ~75 години. А по паспорт панелите са за 25 г. Т.е. цената на ват за панел+разходи на едро ще е 25 - 35 стотинки !! Обаче!! В Саудитска Арабия един ват изкарва годишно над 2,6 квч! Т.е. цената на ват за панел+ може дабъде 50-70 стотинки, което е реалистично.
 9. Тези от преди големия хиатус /~1700 годишен/ ли са ? Той завършва някъде ~2500 прне. /справка Варненски музей/
 10. Автохтонни етиопи /23.5/ и семити /11/ + съвсем автохтонни неолитчици /20/. Същите неолитчици са включени в славянското семейство по език и първенство по претопяване в славянството. Ценностите са ни взети и ще трябва да си набавим нови
 11. А санкциите какво са? Диета за отслабване може би? - не знам защо, ама заради тез 5% американците не можеха да заспят и накрая го измислиха - освобождават Росал от санкции. Как така? Агресор, олигарси и изведнъж вратичка за определена компания Къде отидоха моралните принципи?
 12. Темата беше за генетиката? Малко фъф топик : Ходя си аз преди две години по София и гледам насреща си групичка възмургави труженички на чистотата. Когато ги приближих с учудване забелязах, че по лице, ама никак, не се отличават от един шопски клан с характерни лицеви черти. Този клан има много представители в София и явно родоначалникът му не е отдалечен във времето. Възможно е тези черти да са се размножили чрез инбридинг в някое близко селце/предградие като са прихванали също и цигански субстрат???
 13. Да оставим малко конретната тема. Със сигурност мозъчните тръстове на Хегемона не подценяват врага. Поне урокът от пост-Елциновския нокдаун на Русия и неочаканата серия от крошета от нейна страна после, доста им държи влага. Хегемонът се опитва да използва задушаващата хватка, с която навремето гътна СССР. Дали ще успее сега? - Русия няма продоволствен проблем - Русия няма проблем със стоките на лукса и домашния уют. - Руснаците ги хвана бъйгън от скъпи курорти. Въобще, натъпкаха се яко със всичко, за което ожидаха през комунизма. - Руснаците затварят всеки ден по някоя дупка в торбата с блага. Там не можеш ги бутна. Къде тогава? - Да се разложи младежта - секс, наркотици и рокендрол. Клептоманският и корупционният праг на рускто население е нисък, значи ако се обезсилват системите за спрявяне с този проблем, той ще разушава дъжавата от самосебе си. И накрая класическият шпионаж със съвременни средства, петата колона, особено в медиите и ако се случи някой предател да снесе секретно оръжие. А и скрити диверсии също. Как се противопоставя Русия? - Ами първо мачка с досада палетата, които я джафкат, насъскани от господаря си. Най-глупавото и беззъбо пале, дето е ясно, че не може да я ухапе, си го мачка с голям кеф. Няой да не знае кое е то? Другите и начини на проивопоставяне ги кажете вие
 14. .. и като екстраполираме назад във времето, ще излезе, че тия, дето се местят от Кавказ на Балканите, са дошли от Загрос. .. за това учтиво ни обръщат внимание иранските учени, ама ние не ги чуваме. п.с. Южняк ? кажи за съвремените арменци -съвсем ли нямат от тоя стар арменски ген?
 15. Абе как ще е доказала? Доказала е, че са автохтонци и имат само примес. Нали скитите са им съседи? За скитите какво беше доказала?- че са 4 преобладаващи генетични типа, според района... и с много примеси.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×