Отиди на
Форум "Наука"

Exhemus

Потребител
 • Брой отговори

  676
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

Exhemus last won the day on Август 16

Exhemus had the most liked content!

Репутация

399 Аспирант

Всичко за Exhemus

Последни посетители

5473 прегледа на профила
 1. Люблянското колело е дървено колело, което е намерено в Люблянските блата на около 20 километра южно от Любляна, столицата на Словения, през 2002 г. [1] Радиовъглеродните датировки, извършени в лабораторията VERA във Виена, показаха, че е на възраст приблизително 5150 години, което го прави най-старото дървено колело досега открито. https://en.wikipedia.org/wiki/Ljubljana_Marshes_Wheel
 2. Браво EspeReto, истинска лъвица! Сега си скирий ноктенцата /нали се признах за фен на Есперантото/, че имам да питам за някои неща: 1. Как кънти евросъюза на есперанто? Няма ли да го приемат за един от официалните езици? Съвсем съзвучно със джендърските веяния. 2. Във Викито пише, че за 1000 души есперантото е майчин. Как така? Може ли подробности? 3. Известно е, че програмните езици са на база английски. Желателно е някои да стъпят на есперантска база. Има ли вече такива? 4. Има ли производни езици от Есперантото /или диалекти/? Желателно е да има, за да се тестват някои усъвършенствания съобразени с развитието на информатиката и др. Например: не ми е удобно през две думи да казвам ESTAS. Не може ли само Е ?
 3. По-скоро тресавище за кораби със тея плитчини Ще да са заседнали 4 кораба. Това се помни! Четири останки, старини - връзва се със коренът за "старши".
 4. Е, що не извика някой, дето знае гръцки, да ти стане ясно? Навлохос - би трябвало да значи нещо като "капитан" , а Тетранаулохас - "Четирите капитана" Навс -кораб, лохиас - старши-на, лохагос - генерал , доколкото си спомням То и за някои приети за български и тракийски имена трябвало първо да се потърсят гръцки епитети - Цог, Диценг...
 5. Точка в пространството няма, но посока има Като завъртя един пумпал, той ще се върти с еднаква (абсолютна) ъглова скорост спрямо всички инерциални отправни системи
 6. Хм, ей това двусмислие би трябвало да е изчистено от Есперантото: Sinjorino Agatha estas kredata forrabita de la detektivo. Sinjorino Agatha estas kredata forrabita de la spiono. - Всичко е синтактично еднакво, но смисълът на двете изречения е коренно различен и зависи от нашето отношение към субекта в края. пс преведено от английски чрез translate.google.bg
 7. Понеже тая вечер няма много интересни теми, включвам се тук за да си почеша езика. Обаче сериозно! Видях, че по-горе много се споменава думата бог. Можете ли да ми дадете определение - какви характеристики трябва да притежава едно нещо за да се нарече бог? Може ли, нопример бог да възникне чрез дарвинова еволюция? Въпреки това, той може да има характеристиката непознаваемост, понеже дарвиновата еволюция при него, например, е протекла и в измерения, които ние не познаваме. Неговото присъствие ние може единстено да засичаме по отклоненията от физическите закони, които ние сме установили, че се базират на проста математика. Т.е. на него му прави удоволствие да ни хвърли в недоумение, тъкмо сме решили, че сме измислили правилна физическа теорлия. Поне днес е така, тъй като отдавна няма пришествия
 8. Аз бих добавил СПА хотел!? Топлото от генератора за СПА процедури Нека сега да ме конкурират другите източници, ако могат!
 9. Що не си направиш следния експеримент? - Вземаш 3 речника българо-някакъв славянски. И почваш .. от начало до край. Какво ще видиш? -Че повечето корени на тези 3 езика съвпадат, но със български - не! Перкунаса би скокнал, че всичките ни корени са славянски. Съгласяваме се условно, но в края на краищата, от експеримента се вижда, че при българсския има смислово несъвпадение най-малко.
 10. Есперето, ако сте погледнал, от второ четене съм си променил мнението. Вече съм фен на есперантото. Зададох на Историк определени въпроси относно измененията в есперанто. Ако може и Вие да се включите. Например -Може ли да се вкара допълнение в граматиката, което е напълно изкуствено - няма го в някой естествен език, но има подобно в езиците за програмиране. Целта му е краткост и избягване на двусмислие. Та, такова допълнение може ли да се кодифицира от някакъв висш орган? Да се види дали ще се вкорени в ежедневната реч, да се измени, ако трябва? Друг въпрос - Как се изчиства езикът от омофония? Или това не се прави?
 11. Само санкции за безопашатия дявол Путин! ... ама, .. нека сега, малко.. по изключение да му дадем $4 милиарда , че да не стане нещо с милите ни дивидентчета. Той, американския народ го ухапала бълха... Ние после ще засилим санкциите и народа ще си върне парите. Така разсъждават високоморалните американски управляващи. Но вие българи и там други, понеже не разбирате какво е висок морал, само да сте посмели да нарушите санкциите - лошо ви се пише. А тоя, Шрьодер не е имал късмет да е американски велможа.
 12. Номинальными держателями акций «Лукойла», осуществляющими их хранение и учёт, являются: 61,78 % — Bank of New York, 10,79 % — кипрская компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED(контролируется Банком Кипра через Odella Resources Limited). В середине мая 2007 года в Арбитражный суд Москвы от имени Федеральной таможенной службы России был подан иск с требованием взыскать с Bank of New York $22,5 млрд как ущерб, причинённый России в 1996—1999 годах. По мнению Федеральной таможенной службы России… при попустительстве банка была организована схема незаконного вывода денег за рубеж и уклонения от уплаты таможенных платежей за импортируемые товары[3]. В сентябре 2009 года стало известно, что стороны решили пойти на мировую. Вина банка не доказана, однако он заплатит ФТС отступные в размере не менее $14 млн. Параллельно BoNY предоставит России кредит в размере $4 млрд[4]. Това са санкции със знак - май? Совет директоров избранный 21 июня 2017 года ........ Тоби Гати ...... Съвсем руска компания
 13. Не забравяйте, че за християните той е Звяра /666/, пръв заместник на дявола. Така че, всички преписвачи от по-следнащо време може да са притурили нещо от себе и към римските историци. За вярване са само оригиналите достигнали до нас. А има ли такива?
 14. Абе никът Ник1, можеше да си спестиш несполучливата пледоария, ако беше си направил простата сметка 200 млн барела са криво ляво 30 млн тона. Европейска държава със 7 млн души харчи годишно около 7 млн тона нефт. Значи ще изчерпим находището за 4 години и нещо. Какво си взел да раздуваш за 26000 работници? И то българи, дето гледат на работата лекото и на хляба мекото. Ще дойдат в нефтения бизнес, ама утре. Добре, те идват и трябва да плащаш 25000*4000*12=1.2 млрд годишно заплати /*4000еу/ при 200-250еу за тон, т.е. доход 200*7млн = 1.4 млрд , остават 200 млн за кое ? амортизация, консумативи? ами печалба? Освен това да се простим с общо взето работещия туризъм? Това ли искаш? Айде върви кандърдисвай украинците. Ние не сме толкоз прости.
 15. Имам спомен от пряк разговор с един човек, който е бил калфа между 1930-40 г. С една дневна надница можел да си купи някакво огромно количество хляб, което не може да носи, над 4 кг месо. С 3 надника - 1 чифт обувки... Калфа е почти ученик/стажант/.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...