Отиди на
Форум "Наука"

Скептикът

Потребител
  • Брой отговори

    557
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    5

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Скептикът

  1. 1 – Къде ги строим тез фабрики/заводи, че аз нещо не ги забелязвам 2 – Не, ние не сме в Шенген. Ние сме във въздушно-капковия псевдо-Шенген, който не ни върши никаква работа, защото с коя шенгенска държава ще търгува по море? (освен с Румъния, за която можем да си сключим специални договори без Шенген), а по въздух е още по-голяма тъпотия, защото това което изнасяме не е рентабилно да го изнасяме по въздух, защото и без това е скъпо. Но пък "печелим" нежелани мигранти, които ни пращат Австрия и Германия, и то криминални мигранти, които са извършвали там престъпления(кражби, побоища и изнасилвания), тъй че до тук с псевдо-Шенгена. 3 – Небостъргачите нищо не допринасят за икономиката, а само правят грозен кич, магистрали ние не можем да довършим до край, освен Тракия. Хемус е йок, Струма също, Русе-Търново йок, Европа йок, Видин-Ботевград йок, Рила йок и още 1-2 планирани. (То най-добре да наемем строители от КНР ще ни ги построят 4-5 години, а не за 40+ като наште, които тамън направят 1 км и до следващото лято са за ремонт и така до безкрай) 4 – Хотелите в България, особено на Черноморието са прекалено много, а и без това качествени туристи почти нямаме след сакциите срещу Русия, имаме само някакви пияни англичани, немци и скандинавци и чат-пат някои румънци и комшии.
  2. За да вдигнат заплатите без да се вдигнат цените. Трябва да проработи един от следните сценарии: 1. Да взимаме кредити и да задлъжнеем като Германия, САЩ, Великобритания и Гърция. (Проблема е че това работи до време и балона се пуква и ще стане като Шри Ланка, Голямата депресия в САЩ, Германия след ПСВ) 2. Да строим фабрики и заводи за да има производство като Китай, Индия и др. (Това няма как да стане към момента, защото германците ще ни "нашамарят" че им крадеме нашия пазар. А и българските политици от 1989г. не защитават нашия интерес) 3. Да станем отново контролирана икономика, където държавата определя цените на продуктите. (Към момента невъзможно по същата причината като №2) 4. Въвеждане на CBDC (което води до дигитално робство и диктатура)
  3. И кое според теб е по-важно храната и жилището или бялата и черната техника? Без телевизори и смартфони можем да живеем, но без ядене и жилище - НЕ. А и забравяш цената на тока, която всяка година се увеличава всяко лято.
  4. Нещо не разбирам какво имаш предвид с това. Българите не са дошли от Хазарския ханагат. Ето карта на Хазарския хаганат, в червено е хаганата преди завземането на Бояновите земи. Тези земи напълно излючват териториите на Кубрат.
  5. Не разбираш, какво съм написал. Казвам че ако през 2020г. взимаш 1200лв. можеш да си купиш N-количество стоки, докато през 2024г. можеш да си купиш по-малко количество от същото.
  6. Ти въобще запознат ли си с първопричината за конфликта? И тя не е Путин, той самия е либерал, не консерватор. В Украйна през 2014-2022г. се случваше същото, което се случва в Арцах с арменците. А колко е покупателната способност? Че едно беше 1200лв. заплата през 2020г. и съвсем друго са 1200лв. през 2024г.
  7. Освен на депутатите и на членовете на СОС за други не се сещам. Не да я денацифицира, а да я деТитовизира, което за жалост не става и още българите в БЮРМ, които пазят самосъзнанието си биват подлагани на тормоз. По-добре евтина газ от Путин, отколкото американска купена от Индия, която е купена от Русия. Защо ли кастилците не признаха "добрите" алморавиди, като нас с титовистите? (ироничен въпрос) Иначе ти като шопа викаш: "Я не сакам язе да сум добре, язе сакам Вуте да е зле" И кое им е сходното?
  8. А как да няма, продадохме каузата "Македония" пак, отказахме се от евтината руска газ, свалихме жизнения стандарт, отвратихме 60%+ от избирателите да гласуват, "правихме" мостове над Дунава, проходи, заводи за електромобили, направихме Харвард по-зле от НБУ, направихме си харакири с летния туризъм, изгубихме пазарите си за зърно, горивата литват от 2,60лв. до 3,39лв.), разоръжихме се още повече, продадохме цял АЕЦ реактор за 1млр.лв.(което са жълти стотинки), решихме да си направим и енергийно харакири(като затворим ТЕЦ-овете, които произвеждат по-голямата част от тока в страната) и да изведем потребителите на свободния пазар, което ще значи днеска тока ти е 60лв., утре може да е 120лв., а в други ден 300лв., взехме да се скараме с Унгария заради надценката на пренос на газ, влязохме в Шенген по въздушно-капков път, правихме бой между българи и мигранти, които доброволно си внесохме(и не е ясно за колко сме се съгласили), почнахме да внасяма ток от Сърбия и БЮРМ. А и кабинета "Денков" си е де-факто продължение на кабинета "Петков"
  9. С кое ни върна 45 години назад, я кажи? (И ако може без политическите мантри на СДС). По-скоро сегашното българофобско правителство ни връща в 18 век, да има на наша територия чужди войски, небето да ни бъде пазено от най-големия ни враг Турция, (Левски и Ботев направо ще се закопаят ако чуят това), огромна маса от българите да имат чувство, че нямат своя държава. При управлението на Живков сме постигнали много повече от целия преход. Ако не беше БКП, може и да имаме БВП като това на Нигерия(защото де-факто България преди 1945г. е като Нигерия, малко индустрия, много селско население и много бедни). Да правиш сравнения с Германия, която се индустриализира още преди България да се освободи от турското робство е политически нонсенс. А и Германия разви своята икономика главно добре подпряна на СССР/т.е Русия. А и на мен не ми пука пребоядисаните комунисти-горбачовисти, какво са обявили за престъпно, защото мнение е немеродавно.
  10. Бил е министър-председател, следователно е бил начело на държавата/т.е управляващ/, колкото и да ме яд за това.
  11. Според мен са: 1 – Кирил Петков/Г.Димитров 2.0 – мисля, че е ясно на всички защо 2 – Иван Костов – приватизация 3 – Филип Димитров – човека признал БЮРМ за държава в ущърб на българския национален интерес 4 – Георги Димитров – макар, че прави и добри неща, той за мен остава като най-известния български предател, който "продава" българския национален интерес в Македония 5 – Жан Виденов – хиперинфлация 6 – Пламен Орешарски – човека спрял строежа на АЕЦ "Белене" и в ущърб в българския национален интерес се отказва от "Южен поток"(с което слага кръст на идеята да купуваме газ от продавача, а не от посредници) 7 – Бойко Борисов – мисля, че е ясно на всички защо
  12. 1 – Авитохол – митологичния създател на Българската държава 2 – Симеон I – първият който превръща България от княжество в империя 3 – Иван Асен II – същото като №2 4 – Теодор Светослав – слага край на татарската окупация над България 5 – Крум – създателя на първите български писани закони 6 – Борис I – човека благодарение на който сме православни христиани и поръчителя на първата славянобългарска писменост - глаголицата 7 – Самуил – човека успял да установи ред в България след ромейските и руските нашествия 8 – Петър IV/Иван Асен – хората възстановили българската държава 9 – Тодор Живков – човека благодарение на който имаме повече електроцентрали, при който имахме първия български космонавт, при който имахме собствена марка компютри "Правец", при който имахме силна армия, при който България произвеждаше автомобили, мотори, камини, мотокари и др. и имаше желанието да се създаде българска марка автомобил, при който са създадени доста от пътищата в България, при който се създаде идеята за Софийско метро, АМ Хемус и АМ Тракия, при чието управление бедността беше малка, имахме висок ИЧР, при който България охвърли съществуването на "македонски език и нация" и още много. (Сегашните ни управляващи трябва да вземат малко пример от него) 10 – Борис III – вижте №9 само че с монархическа окраска.
  13. "КАНА" според е съкращение на "Канас-у-биги", щото нали знаете, че съкращението на титли не се появява в български с кирилицата. Така че ако съм прав с хипотезата си, "КАНА" е означавало княжески. Колкото до "канартикин" вече бях предложил връзката на часта "тикин" със германската: tiginn "благородник". Според мен няма съмнение че КАNAC е именно княз, което тогава е срещано в формите КЪНАС, КЪНАЗ, КНЕЗ, кънѧѕь, кънѧзь (А за тези, които пак ще кажат, как "Кънендз" е станало Kanas, а не Kanendz или нещо от тоя род, пак ще кажа че църковният старобългарски, който знаем е говор от Южна България, така както в днешни времена носовките се произнасят по различни начини в различните части на България, същото е било и тогава. Нямаме представа как се е говорило през 9 век в района на Плиска и Преслав преди да се създаде книжовната норма при Борис I и Симеон I. Например дори днес думи започващи с S в старобългарски се произнасят по различен начин в различните краища на страната. Например: звѣрь/sвѣрь се намира като звер, звяр, дзвер, звир, дзвир.) "БАГАТУР" е според грешно изписване на богатир("рицар, храбрец"), което е евентуално производно на думата "богат". Колкото до чъргубълия/ичиргубоил, украинската дума "чергувати"(значещо редови или дежурен) отлично отговаря на частта "Чьргу" в титлата. За (зе)ра-таркан е вероятно самото име на таркана, ако следваме начина на изписване по това време, като е било име+титла(например Крум княз, Испора царя, Рас-таркан и т.н.) @sirМного хубаво говориш че в тюркски имало нещо си "боила-бага-таркан", само дето коментираме български(които не е тюркски език), и за допълнение нито боил, нито бага, нито таркан са тюркски думи, та колко правилно са ги взели от друг език е съвсем друга тема. Боил знаем какво означава. Бага може да е заемка от иранското: baga, но също може да е съкращение bagatur, което е заемка от славянското: богатир "рицар, храбрец", а може и да е лично име, както вижда при ознаменуването по-късните тюркски таркани като Чорпан Тархан, Рас таркан, Таркан вече не е ясно какво е и от който език е, но със сигурност не е от тюркски. Една от хипотезите е че е варваризирана китайска дума 達干 datkan, но какъвто и да е произходът ѝ, единственото ясно е че е била носена от феодали.
  14. Очакваш доказателства за език в период който той е бил безписмен? Ако ти е толкова интересно разгледай реконструкции на Прото-славянски. 1) Къде се споменава че, Аспарух създава държава? - (източници до XIV век) 2) Къде се споменава, че Борис е изтребил 52 болярски рода? - (защото източниците, които имаме казват различно нещо) 3) Къде се споменава, че Българите си променят езика? - (източници до XIV век)
  15. Зависи какво се разбира под "Аспарухови българи", ако се има предвид само войската, то тя трябва да е била поне 30,000–40,000 души, щом кара Василевса да сключи мир с арабите за да събере Балканската и Анадолската си армия срещу Българите, още повече пък и да дойде и той на бойното поле. Ако става дума за армията+аристокрацията+цивилното население, ще е сложно да кажем. Например в периода Византия има около 8-10млн.души население от което ок.60,000 души са армията, тоест между 0,6 и 0,75% от населението. Ако следваме същата структура на Византия, то хипотетичната ни прогноза би била 4 до 6 милиона души. Но това си е силно относително защото нямаме представа за приблизителната площ на България при ранното управление на Аспарух. А ако става дума за броя на аристокрацията това е най-трудно предвидимо, защото нямаме представа дали страната е централизирана или полу-централизирана, колко титли има в страната, нито знаем по колко деца са имали аристокрацията, също какъв процент от аристокрацията има втора,трета,четвърта и т.н. жена. Нямам данни за броя на византийската аристокрация в периода, така че сметките за това са много трудни. Така че: 1) Аспарухова армия – поне 30,000–40,000 души 2) Аспарухови поданици – хипотетично 4 до 6 милиона души 3) Аспарухова аристокрация – неизвестно
  16. Кой го предполага това? От Елам са Еламците (които нямат нищо общо със семитите), а асирийците са от Асир. 1) Стомана – дума заемка 3) Тъжи – всъщност средновековната форма на думата е тонжити 4) Мърморя – случайно да си чувал латинското: murmur "мърмори" или гръцкото: mormuro или литовското: murmeti 5) Оо! – случайно да си чувал за английското Oh? За императора единствения език е бил персийският, иначе освен арамейския са били често ползвани и еламитски, акадски, мидийски и гръцки. Аспарух освен Плиска и Аспаруховия вал, нищо друго няма документирано да е строил, особено държава, която съществува поне от 400 години. Тази глупост че Аспарух е правил нова държава, не почива на никакви доказателства, заедно с избиването на всички боляри от Борис или че българите си сменили езика.
  17. Пак ли почваме с тези фантасмагории, ако си толкова сигурен в тази си хипотеза, ще си организираме една "екскурзия" до Иран, Афганистан, Таджикистан, Пакистан и Осетия за да проверим дали те знаят какво означават посочените думи. Ако изключим църковната лексика и думи конструирани през IX-XIV век, старобългарския от IX-XIV век не е кой знае колко по-различен от Ранния старобългарски от преди IX век. Колкото до старославянския такъв език несъществува, езика предшественик на днешните славянски езици е по правилно да се нарича Прото-Славянски. Няма доказателства за това, това че Осетинците се самонаричат Ирони, няма нищо общо. Виж ситуацията с Франки и Французи. Но иначе не отричам, че може да има аланско влияние у осетинците.
  18. В ГИБИ до колкото знам ги няма. Но ето линк към летописа: https://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/nikiu2_chronicle.htm
  19. Разликата е че първите използват писменост(гръцката), докато вторите са безписменни. Второ - първите живеят в район заобиколен от писменни народи: гърци, лидийци, перси и т.н. Докато вторите са заобиколени от безписменни племена. При азиатските мизи също нямаме писменни сведения за тях, дали са имали държава или не, и единствените владетели на азиатските мизи, които знаем са Телеф и Тевтрас, но и двамата са легендарни. Така че особена разлика между европейските и азиатските мизи по тези показатели нямаме. А къде в поста си, съм писал че има? То си има племе, което се казва Белги. Но ми писна да споря с латерна. Разлика между племе и народ няма, нито в български, нито в английски, нито в латински. Армения на кого мислиш че е кръстена? Кръстена е на едно от селищата на прото-арменците - Арме. Не са наречени по името на държавата. Според теб, България на българите ли е кръстена или българите по името на държавата?
  20. Ако следваме логиката ти, сигурно и фригите/бригите са невзрачно племе. Отдавна се изчерпа. Циклим си все едно и също от предишни теми. Нямаме доказателства че Хумаринското градище е свързано с българите
  21. Ето, г-н Евристей да видите къде живеят мизите, че като гледам много обичате да ги слагате в североизточна България. http://maps.bg/userfiles/editor/image/Trakijski-plemena-maps-bg.jpg
  22. Йоан Никиуски: Като май Никиуски използва термина като синоним на Хемимонт.
  23. Ти май не разбираш Белгите са кръстени на племето Белги. Както и всички други са имена на племена. Много ми е интересно според теб провинция Армения(114–118) на кого е кръстена, ако не на арменците?
  24. Всъщност римляните почти нищо не кръщават(освен Германия и Белгика), това са имена взети от древните гърци Илирия–кръстена на уж родоначалника на илирийските племена Илирии Иберия–взето назаем от финикийците Британия–на келтското племе брити Провинции кръстени на определено племе/народ има доста: Армения–арменци Белгика–белги Дакия–даки Нумидия–нумидийци Фригия–бриги Панония–панони Далмация–далмати Арабия–араби Палестина–филистимци Аквитания–аквитани Вулгария–българи–спомената за по времето на имп.Анастасий Сирия–асирийци Сицилия–сикели Македония–македони Ахая–ахейци Галатия–галати Вземи си провери информацията, че римляните не кръщавали провинции/теми на народи или племена.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...